El Dokumaları Makineye Meydan Okuyor
Kastamonu Valiliği El Dokumaları Atölyesi (KAVELDO), hızlı makine sektörü ve Çin malı ürünlerine rağmen 'el dokuması' olarak 17 yıldır 53 tezgahla hizmet veriyor.
EL DOKUMALARI MAKİNEYE MEYDAN OKUYOR
17 YILDIR KASTAMONU’DAN DÜNYAYA AÇILAN PENCERE
Kastamonu Valiliği El Dokumaları Atölyesi (KAVELDO), hızlı makine sektörü ve Çin malı ürünlerine rağmen ‘el dokuması’ olarak 17 yıldır 53 tezgahla hizmet veriyor.
Kastamonu Valiliği tarafından geleneksel el sanatı olan dokumacılığı geliştirmek ve ekonomik bir girdi haline dönüştürmek için 1996 yılında kurulan KAVELDO, 53 tezgah ile Kastamonu’dan dünyaya açılıyor. Beymen, Yakko, Ramsey ve Hammam gibi uluslararası firmalarla anlaşma yapan, yurt içi ve yurt dışında ürün pazarlayan KAVELDO’da yöresel özellikteki el dokumalarının hammaddesi yüzde 100 pamuk ile keten oluşturuyor.
Özellikle doğal olmasına özen gösterilen ürünlerin yapımı için kullanılan atölye ise 2004 yılından bu yana Kastamonu Ellezler Konağı’nda hizmet veriyor. Ellezler, işlenen dokumaların teşhir merkezi olarak kullanılıyor. Hızlı elektrikli makine sektörü ve ucuz Çin malı karşısında halen el dokumaların üretimine devam edilebiliyor. Çok fazla emek verilen ürünlerin maliyetinin yüksek olmasına ve tüm olumsuzluklara rağmen Kastamonu el dokumaları adına mücadele veren KAVELDO’nun 2013 yılı sonu ciro hedefi 350 bin TL.
İNTERNET ÜZERİNDE ÜRÜN SATIŞI YAPILIYOR
Ürünlerin satışı www.kastamonuhaninielleri.com internet adresinden 7/24 önüne yapılabiliyor. Kalifiye eleman ihtiyacı, El Sanatları Araştırma Enstitüsü olarak açılan kurslarda yetişen kursiyerler tarafından karşılanıyor. Yatak örtüsü, perde gibi ev tekstili ürünleri, Kastamonu el dokumaları ve basmaları da bu mekanda alıcısıyla buluşuyor. Bütün dünyada doğal ürünlere ilginin giderek arttığı göz önünde bulundurulursa KAVELDO’nun ne denli önemli bir kurum olduğu anlaşılıyor.
Türkiye tekstil sektörünün öncü firmalarından Beymen, özellikle sonbahar trendlerinde 1997 yılından itibaren KAVELDO ile çalışıyor. KAVELDO, 16 yıldır çember takımları, masa örtüsü, şömentable, sehpa örtüsü, peştemal, peşkir, perdeler, kanaviçe işlemeler ve çeşitli ürün kumaşlar da satıyor.
Geçen hafta Gazete İSTAMONU ekibiyle Kastamonu’ya gelen NdesigN Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Güleç, modern koltuk ve sandalye kırlentleri ile şal tarzı kumaşları KAVELDO’dan karşılamak istediklerini belirterek, “Yurtiçi 9 mağaza ve 19 satış noktasında bu ürünlerin pazarlanmasını düşünüyoruz. Bir iç mimar arkadaşımızı bu bağlamda Kastamonu’ya göndererek çeşitli çalışmalar yapmalarını planlıyoruz” dedi.
Son olarak “Hamman” firması ile anlaşan KAVELDO, yurt dışına peşkir ve peştemal, satış ve pazarlaması da yapıyor.
KAVELDO, DESTEK BEKLİYOR
Sivil toplum kuruluşlarından ve mahalli idarelerden destek bekleyen KAVELDO yöneticileri, iç ve dış pazardan daha fazla pay alabilmek için yenilikçi konsept ürün çalışmalarına devam ediyor. MODESA, MASKO ve MODOKO gibi mobilya sitelerinde aktif olan Kastamonulu mağaza sahiplerinin de KAVELDO ürünleriyle tanışması gerektiğini söyleyen yetkililer, önümüzdeki yıllarda Kastamonu’nun geleceğinin, ahşap sektörü ve el dokuması ile kalkınma göstereceğini savundu.
SELÇUKLULARDAN GÜNÜMÜZE KALMA
Kastamonu’da, el dokuması ürünlerin Selçuklular zamanında da yapıldığını belirten yetkililer, Osmanlı’da, Fatih Sultan Mehmet ve Kanuni Sultan Süleyman dönemlerinde, ordunun giyim ihtiyacının büyük kısmının Kastamonu’dan temin edildiğini kaydetti. Cumhuriyet döneminde de el dokumacılığının sürdürüldüğünü aktaran yetkililer, 1942 yılında Kastamonu’da bugün 2 bin 600 ortağı olan Dokuyucular ve Dokutturucular Kooperatifi kurulduğunu ve bu kooperatifle 19 bin tezgahla üretim yapıldığını söyledi. Elektrikli makinelerin devreye girmesiyle yok olmaya yüz tutan meslek, artık KAVELDO ile 17 yıldır gün yüzüne çıkarılıyor.