Dünyanın posta zarfını topladı
Kastamonu Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Grafik Tasarım Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Elif Tarlakazan, 21 ülkeden topladığı 650'ye yakın posta zarfını, Uluslararası Posta Sanatı Sergisi'nde bir araya getirdi.
Kastamonu Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Grafik Tasarım Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Elif Tarlakazan, 21 ülkeden 650'ye yakın posta zarfı toplayarak sergi açtı.
Sosyal medya aracılığıyla 6 ay önce zarf toplamaya başlayan Tarlakazan, Türkiye'nin yanı sıra 20 ülkeden 305 kişi tarafından gönderilen 650'ye yakın eseri, fakültenin sergi salonundaki Uluslararası Posta Sanatı Sergisi'nde bir araya getirdi.
Sergide dijital çıktı, boyama gibi tekniklerle hazırlanan farklı boyutlardaki zarfların yanı sıra zarf boyutunda seramik ve cam üzerine boyama tekniği ile yapılan çalışmalar da yer alıyor.
Tarlakazan, yaptığı açıklamada, branşının grafik tasarım olması dolayısıyla posta sanatı alanına da ilgi duyduğunu söyledi.
Posta sanatıyla ilgili yurt dışında etkinliklere katıldığını belirten Tarlakazan, Kastamonu'da da bunların bir benzerini yapmak amacıyla çalışma başlattığını anlattı.
Posta sanatıyla ilgili sosyal medyada bir çok blog ve site bulunduğunu dile getiren Tarlakazan, "İlanımızı da oralarda gerçekleştirdik. Kısa sürede 650'ye yakın eser geldi." dedi.
Her zarfın üzerinde gönderici ve alıcının isminin bulunduğunu aktaran Tarlakazan, "Zarfı gönderenlerin posta ücretini kendim ödedim. Zarfları gönderenlerle tanışmadık ama birbirinizi tanımasanız da bir sanat adı altında buluşabiliyorsunuz. Birbirimizi tanımamız gerekmiyor. Göndericiler arasında ev hanımı da var, akademisyen de, öğrenci de. Beşinci sınıf öğrencisinin eserini de sergiliyoruz. Yaş sınırlamamız yok." diye konuştu.
Bu alana ilgi duyan, çalışmasını göndermek isteyen herkesin çalışmaya katılabildiğini ifade eden Tarlakazan, şunları söyledi:
"Japonya'dan gelen çalışmalarımız var. Birbirini hiç tanımayan insanlar ile sanatın bu dalında buluşmuş oluyoruz, aynı platformu paylaşıyoruz. Göndericiler, zarfların üzerine her tür nesneyi, şekli ve resmi yapabiliyor. Mektup zarfları, geçmişin günümüze taşınmasına katkı sağlıyor. Zarflarda dijital çıktı, boya teknikleri, seramik, deri üzerine yakma gibi teknikler de uygulandı."
Elif Tarlakazan, posta zarfı biriktirmeye devam etmeyi düşündüğünü dile getirerek, çalışmanın öğrencilerin eğitimine de çok faydası olduğunu vurguladı ve eserleri daha sonra Grafik Tasarım Bölümü'nde arşivleyeceklerini kaydetti.