Doğalgaza Ekim'de de zam yok
Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ekim ayında da doğalgaza zam gelmeyeceğini açıkladı. Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ)'nun yeni yönetimi ziyaret eden Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Yıldız, burada basının...
Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ekim ayında da doğalgaza zam gelmeyeceğini açıkladı.
Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ)’nun yeni yönetimi ziyaret eden Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Yıldız, burada basının sorularını cevapladı. Doğalgaz fiyatları konusunda, “Arkadaşlar maliyetleri hesaplıyor ancak ilk aldığım intiba Ekim ayında da biz doğalgazı zamsız olarak kullanacağız." diyen Yıldız, maliyetlerin hala yüksek olduğunu, ancak kendilerinin yerli kaynaklarla fiyatı dengelemeye çalıştıklarını aktardı.
Yıldız, "Doğalgazdaki yüksek maliyetlere rağmen biz kendi yerli kaynaklarımızla yenilenebilir enerjimizle dengelemeye çalışıyoruz. 28 tane AB ülkesi arasında doğalgazı en ucuza alan ülke Türkiye değil ancak, en ucuza satan ülkedir. Bunu nasıl gerçekleştiriyoruz. Bunu ancak HES’lerden yerli kaynaklardan yerli kömürümüzden bunu sağlayabiliyoruz. Geçen yıl Rüzgar santralları 5,7 milyar kw/saat elektrik üretti. Bu Ankara’daki tüm konutların kullandığı elektriği denk geliyor. Biz bunu üretmeseydik geçen yıl 500 milyon dolar daha doğalgaza para ödeyecektik. O yüzden yerli kaynaklarımızın değeri bilelim. İlle bunları konuşmak için petrol fiyatlarının yükselmesi gerekmiyor." diye konuştu.
"DOĞALGAZ ALAN VATANDAŞTAN ARTI BİR ÜCRET ALINAMAZ"
“Başkent Doğalgaz’ın özelleştirilmesi ardından, vatandaşlardan işlem karşılığında bir TL alındığı söyleniyor. 2 milyon abone sayısına baktığımızda, aylık 2 milyon TL gibi ciddi bir meblağ var. Vatandaşların bu konuda şikayetleri var bu konuda bir adım atılacak mı?” sorusu üzerine Taner Yıldız, Başkent Doğalgaz’ın kendisi için böyle bir ücret talebinde bulunamayacağını vurguladı ve şöyle devam etti:
"Ankaralı hemşirelerimize şunu açıklıkla söyleyebilirim. Başkent Doğalgaz özelleştikten sonra böyle bir bedeli kendisi için almayacak. Bir liralık ücret PTT ile yaptığı anlaşmalar sonucu PTT’nin aldığı bir ücret. Mesela bunu bankalardan da yapabilir. Eğer vatandaşımız PTT ile bu işi görmek istiyorsa bu bir lirayı PTT’ye ödemiş oluyor. Eğer banka yoluyla yapıyorsa, bankanın istediği şu an hiçbir ücret yok, ya da gelip bizzat Başkent Doğalgaz veznelerinden yaparsa hiçbir şekilde artı bir liralık ücret almaz. Alan yerler varsa gerekli uyarıları yaparız. Vatandaştan böyle bir ücret alınamaz."
"PETROL BULAMADIĞIMIZ YERLERDE KAYA GAZI ARAYACAĞIZ"
Daha önce petrol bulamadıkları alanları şimdi ‘Kaya gazı’ aramaları nedeniyle tekrar aramaya açacaklarını açıklayan Bakan Yıldız, “Kaya gazıyla alakalalı, özel sektörden rağbet edenler var ama hala yeterli müracatın olmadığını söylemem lazım. Eğer varsa yerli yatırımcılarımızdan, uluslararası yatırımcılardan varsa biz kendilerine bu lisansları vermeye hazırız. Daha önce ham petrol bulamadığımız yerleri şimdi kaya gazı aramalarına açacağız.” ifadelerini kullandı.
Enerji Bakanı Yıldız, 130 milyon dolara aldıkları Barbaros Hayrettin Paşa gemisi hakkında da şu bilgileri verdi:
“Bizim Barbaros Hayrettin Paşa gemimiz dünyanın en gelişmiş sismik aramalarda 2 boyutlu ve 3 boyutlu aramalar yapmaktadır. 130 milyon dolara aldığımız geminin ilk siftahını yaptık. 14 milyon dolara Shell’e iş yaptık ve biz bunu 2-2,5 yılda amorti edeceğiz. Karadeniz’den Akdeniz’e indi. Şimdi Mersin’de çalışmalar yapıyor. Antalya, İskenderun ve Mersin’de ümitli olduğumuz alanlar var. Kıbrıs’ın kuzeyinde mi yoksa güneyinde mi bunu siyasi bir kararda olduğu için üç hafta içinde Başbakanımıza arz edeceğiz ve sonra kamuoyuna duyuracağız.”