Diyarbakır'da Öcalan'ın Mesajı Okundu
Diyarbakır'da Türk-İş, KESK, DİSK ve TMMOB tarafından tarihi Dağkapı Meydanı'nda düzenlenen 1 Mayıs Dünya Emek ve Dayanışma Günü, renkli görüntülere sahne oldu.
(CHA) - Diyarbakır'da Türk-İş, KESK, DİSK ve TMMOB tarafından tarihi Dağkapı Meydanı'nda düzenlenen 1 Mayıs Dünya Emek ve Dayanışma Günü, renkli görüntülere sahne oldu. Program boyunca halaylar çekildiği, türkülerin söylendiği mitinge yine halaylarla sona erdi. Kutlamada Öcalan'ın da mesajı okundu.
Diyarbakır'da Memur-Sen'in İstasyon Meydanı'nda, Türk-İş, KESK ve DİSK ise Dağkapı Meydanı'nda 1 Mayıs Dünya Emek ve Dayanışma Günü'nü kutladı. Dağkapı Meydanı'ındaki kutlamalar sabah saatlerinde Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi önünde toplanan işçilerin yürüyüşüyle başladı. Meydana kadar yürüyen kalabalık grup buradaki kutlamalara katıldı. Kutlamalara katılanlar, çalınan müzikler eşliğinde halaylar çekti.
'DEMOKRATİK ÖZERK KÜRDİSTAN’A VE ORADAN DEMOKRATİK CUMHURİYETE YÜRÜYORUZ'
Programda tertip komitesi sözcüsü Uğur Yaman bir konuşma yaptı. Yaman, "Bugün işçilerin birlik ve beraberlik günüdür. Amed’te Nevruz ruhu ile toplanan emekçileri saygı ile selamlıyorum. Demokrasi mücadelesinde yaşamını yitiren tüm emekçileri saygı ile anıyoruz." diye konuştu.
HDP Muş Milletvekili Demir Çelik ise 1 Mayıs mücadelenin tarih günü olduğunu belirterek, "1 Mayıs devletten çekenlerin, halkların yan yana mücadele verdiği gündür. Biz halklar ve inançlar olarak demokratik özerk Kürdistan’a ve oradan Demokratik Cumhuriyete yürüyoruz. Yolumuz açık olsun. Bugün mücadelede Kürt ve Kürdistan haklarının kendi geleceğini kurduğu bir süreçten geçiyoruz." ifadelerini kullandı.
ÖCALAN'IN MESAJI OKUNDU
Kutlamalarda İmralı'da tutuklu olan Abdullah Öcalan'ın da mesajı okundu. Öcalan mesajında şunları söyledi: "Tarihin hiçbir dönemiyle kıyaslanmayacak kadar sosyalizme ihtiyaç duyulmakla birlikte tersine o denli sosyalist ideoloji ve pratikten uzaklık en az kapitalizmin krizi kadar sosyalizmin krizini de ifade etmektedir. Sosyalizmin krizi nesnel nedenlere dayanmamaktadır. Kriz subjektif etkenlerden; tutarlı bilinç, örgüt ve eylem yetersizliğinden kaynaklanmaktadır. Şüphesiz bunda kapitalizmin ideolojik hegemonyası en önemli dış etkendir. Ama belirleyici olan sosyalist ideoloji ve pratikten yoksunluktur. Eklektik yaklaşım ve pratiktir. Diğer bir deyişle kapitalist moderniteye karşı demokratik moderniteyle alternatif olmalıyız. Reel-sosyalizmin, sosyal demokrat ve ulusal kurtuluşun karma düzenleri, kapitalist moderniteye karşı tek ayaklı kalkınmacı ekonomizmi aşmayan çıkışları nedeniyle yenildiler. Kapitalizmi azgın canavara dönüştürdüler. Kurtuluşun yolu demokratik modernite ve dayalı olduğu demokratik ulus, ekolojik endüstri ve komünal ekonomidir."