Çöpten, Ekonomiye 2,5 Milyon TL Geri Kazanım

Kastamonu'da faaliyet gösteren geri dönüşüm firması, Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı'ndan (KUZKA) sağladığı mali destek ile kapasitesini yüzde bin arttırırken, çöpten kazanılan geri dönüştürülebilir atıklarından bölge ve ülke ekonomisine 2,5 milyon TL katkı sağladı.

  • 731
Çöpten, Ekonomiye 2,5 Milyon TL Geri Kazanım
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Ajansın mali desteklerinden yararlanmadan önce yıllık 800 ton kapasite ile ambalaj atıkları toplama ve ayrıştırma işlemi yapan firma, aldığı mali destek sayesinde hem kapasitesini yıllık 8 bin tona çıkardı hem de kurduğu tesiste plastik atıklarını granül haline dönüştürerek bölge ve ülke ekonomisine katkı sağladı. Firma KUZKA’dan aldığı mali destekle Kastamonu Merkez ve Tosya ilçesinde geri dönüşüm ayrıştırma ve işleme tesislerini aktif hale getirdi. Yenilenen makina parkı sayesinde kapasitesini artıran firma, orta vadede Kastamonu’da plastik üretimi yapacak bir fabrika kurmayı planlıyor.

Bölgede ekonomiye kazandırılan geri dönüştürülebilir ürünler konusunda değerlendirmelerde bulunan Beste Geri Dönüşüm firması sahibi Adil Koçoğlu, “Tesislerimizde plastik, kağıt ve geri dönüştürülebilir çeşitli atıklar gruplarına göre ayrıştırıldıktan sonra, plastik atıklar KUZKA’nın 2011 KOBİ Mali Destek Programı kapsamında destek sağladığı 'Geri Dönüşümün Ekonomiye İzdüşümü Projesi' ile kurulan tesisimizde plastik hammaddesi olan granüle dönüştürülmektedir. Ürettiğimiz bu granülü şehir dışında poşet üretimi yapan fabrikalara hammadde olarak gönderiyoruz. Daha önceden üretim tesisimiz yetersiz olduğundan, geri dönüştürülebilir mamuller işlemeden bölge dışına gönderiliyordu. Ancak KUZKA desteği ile bu tesisi kurduktan sonra çöpten elde ettiğimiz geri dönüştürülebilir plastik atıkları işleyerek yarı mamul olarak satmaya başladık. Bu hem bize, hem de bölgemiz ekonomisine ciddi katkı sağladı. Bu proje sayesinde ayrıca 10 kişiye de yeni iş imkanı oluşturarak istihdama katkı sağladık” dedi.


“ÜLKE EKONOMİSİNE 2,5 MİLYON TL KATKI SAĞLIYORUZ”
Kastamonu Merkez ve Tosya’da kurdukları tesislerde yılda yaklaşık 2,5 milyon TL bir kaynağı Kastamonu’ya geri kazandırdıklarını belirten Koçoğlu, “Yani çöpe gitmiş, yok olacak bir malzemeyi vergilendiriyoruz, ardından piyasaya sürüyoruz ve geri dönüşüme kazandırıyoruz. Çöpe gidecek atıkları, geri kazanarak ekonomik değere dönüşmesini sağlıyoruz. Ayrıca Kastamonu’nun 20 ilçesinde binin üzerinde konteyner ve çöp toplama sepeti bulunduruyoruz. 3 binin üzerinde de iç mekan geri dönüşüm kutularımız var. 20’nin üzerinde çeşitli niteliklerde araç parkına sahibiz” şeklinde konuştu.
Koçoğlu, aylık 600 ton civarında kaybın olduğu ve bu atıkların lisanssız veya gayri resmi çalışan kişiler tarafından toplandığından ekonomiye kazandırılamadığını kaydetti.

ÇÖP NAKLİYESİ YAPARKEN, GERİ DÖNÜŞÜM İMALATINA BAŞLADILAR
Geri dönüşüme 1996 yılında kağıt, plastik ve hurda nakliyesi ile başladıklarını söyleyen Koçoğlu, “Sonradan işimizi geliştirdik ve geri dönüşüme yöneldik. İlkel preslerle başladığımız işimize, modern preslerle devam ediyoruz ve yaklaşık 21 yıldır geri dönüşüm işiyle uğraşıyoruz” diye konuştu.

2010 yılında Beste Geri Dönüşüm firmasını kurduktan sonra Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı’nın 2011 KOBİ Mali Destek Programından hibe desteği aldıklarını ifade eden Koçoğlu, “Bu destek sayesinde makine ve ekipmanlarımızı yeniledik. Yıllık 800 ton olan kapasitemiz, hibe desteğinin ardından yüzde 1000 arttı ve yıllık 8 bin tona çıktı. Destek sayesinde hem kapasitemiz arttı hem de çalışma alanlarımız genişledi. Daha önceden sadece il merkezinden topladığımız atıkları, şimdi Kastamonu’da ilçeler de dahil tüm il genelinde yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

Kastamonu’da Mahalli İdareler Birliğinin iki yıldır toplama ve ayırma işlemini de yaptıklarını aktaran Koçoğlu, şöyle konuştu: “Bu atıkların 6 bin tonunu oluklu mukavva ve karton oluşturuyor, geri kalan 2 bin ton ise naylon, plastik, çuval türü atıklar oluşturuyor.”

“KUZKA’DAN ALDIĞI HİBE SAYESİNDE GRANÜL ÜRETİYOR”
KUZKA’dan aldıkları karşılıksız mali destek sayesinde topladıkları atıkları granül haline getirebilmek için Tosya’da geri dönüşüm tesisi kurduklarını anlatan Koçoğlu, şunları söyledi: “Tosya’da kurduğumuz tesislerimizde geri dönüştürülebilir 1000 ton plastik ambalaj atığını işleyerek, yarı mamul granüle dönüştürüyoruz.”

Tosya’da kurdukları tesiste sadece plastik türü ürünleri geri dönüştürebildiklerini ifade eden Koçoğlu, şunları kaydetti: “Kastamonu’da veya çevre illerde plastik enjeksiyon fabrikaları olmadığı için bizler, bu üretmiş olduğumuz granülü şehir dışına gönderiyoruz. Bu ürünü daha çok kasa, poşet, naylon veya boru imalatçıları kullanıyor. Maalesef Kastamonu’da ve bölgede bu tür imalat yapabilen herhangi bir fabrika bulunmuyor. Allah izin verirse, ilerleyen yıllarda böyle bir yatırımı Kastamonu’da yapıp topladığımız atıklardan elde ettiğimiz hammadde ile yeni ürünler imal etmeyi planlıyoruz.”


“GERİ DÖNÜŞÜM KONUSUNDA EĞİTİMLER VERİYORUZ”
Geri dönüşüm konusunda halkın bilinçlendirilmesi için eğitimler verdiklerini söyleyen Koçoğlu, şöyle konuştu: “Toplanan ambalaj atıkları ile tesislerimizin sadece yüzde 20’lik kapasitesini kullanabiliyoruz. Kalan yüzde 80’lik kapasitemizi kullanamıyoruz. Biz, Kastamonu’da ambalaj atıklarının sadece yüzde 20’sini toplayabiliyoruz. Her ay yaklaşık 600 ton atık ise ekonomiye kazandırılamadan çöpe gidiyor. Bu nedenle okullarda ve mahallelerde eğitimler veriyoruz. Evlerde eğitimler vererek, ambalaj atıklarının nasıl toplanılması gerektiğini ve bizim toplama şekillerimizi anlatıyoruz. Vatandaş, geri dönüşüm konusunda bilinçlendikçe topladığımız geri dönüştürülebilir atık oranı daha da artıyor. Halkımızın geri dönüşüm konusunda bilinçlendirilmesi çalışmalarının yanında, lisanssız ve gayri resmi çalışanların engellenmesi geri dönüşümden ekonomiye sağlanan katkıyı biraz daha artacaktır. Bu yüzden her vatandaşımız, geri dönüşüm konusunda bizlere destek vermesi gerekiyor. Çünkü bu atıklar, hem ülke ekonomisine katkı, hem de bu tür fabrikalarda istihdam sağlıyor. En önemlisi de çocuklarımızın ve çevremizin geleceği için bu atıkların toplanmasına destek vermemiz gerekiyor.”

“BİZ, ÇÖP TOPLAMIYORUZ, ÇÖPLERİ GERİ DÖNÜŞÜME KAZANDIRIYORUZ”
İşlerinin çöp toplamak olmadığını, aksine çöp diye bilinen geri dönüştürülebilir atıkları ekonomiye kazandırdıklarını ifade eden Koçoğlu, şöyle devam etti: “Bizim yaptığımız işi bilmeyenler, gördüklerinde çöp işi zannediyorlar. Biz, çöp işi yapmıyoruz. Bizim yaptığımız iş, ülke ekonomisine faydalı olan tüm ambalaj atıklarını toplamak, ayrıştırmak ve geri dönüştürmektir. Bizim çöple ilgimiz yoktur. Çöpün ekonomik değeri olmadığı için toprak altına gömülür. Biz ise, geri dönüşebilen atıkları toplayıp, tekrar ekonomiye geri kazanılmasını sağlıyoruz. Bunun içinde doğaya bırakıldığında yüzyıllarca 400-500 yıl boyunca kaybolmayacak atıkları bizler, geri dönüştürüyoruz. Bu yüzden çevreciliğimiz buradan geliyor.”

“TOPLADIĞIMIZ AMBALAJ ATIKLARININ YÜZDE 80’İNİ KAĞIT OLUŞTURUYOR”
Ambalaj atıklarını toplarken, kağıt, metal, cam ve plastik olarak dört gruba ayırdıklarını belirten Beste Geri Dönüşüm Firması Çevre Mühendisi Elif Kafaoğlu ise, “Şehir merkezinde iki tane aracımız her gün hizmet veriyor. Haftanın belirli günlerinde de bir tane aracımız ilçelerimizi ziyaret etmektedir. Topladığımız atıkların yüzde 82’sini kağıt, yüzde 16’sını plastik, yüzde 2’sini metal ve yüzde 0,5’ini de cam oluşmaktadır. Cam, çevreye zararlı ve geri dönüşümü yapılabilen bir madde fakat ekonomik değeri az olan bir madde, çünkü çevrede çok kolay bulunabiliyor. Yani ekonomik değeri olmayan bir atıktır. Buna rağmen firma olarak çevreye zarar vermemesi için cam atıkları da topluyoruz" dedi.

Belirli noktalara konulan sepetlere çok fazla çöp atıldığına dikkat çeken Kafaoğlu, şunları söyledi: “Fakat çöpün bir değeri yok, bizler için önemli olan kağıt, plastik, metal veya camdır. Bizler, vatandaşlarımızdan sepetlere sadece bu atıkları bırakmalarını istiyoruz. Vatandaşlarımız bu konuda daha bilinçli ve duyarlı davranmalarını bekliyoruz. Çünkü çöp atıklarının doğaya bırakılması demek, yaşam alanlarımızın daralması demektir. Yaşam alanlarımızı korumak için halkımızı destek olmaya davet ediyorum.”

(İHA)