'Çocuklarımız dijital dünyanın esiri olmayacak'
'Dijital Zorbalık' konulu çalıştayda konuşan Gümüş, 'Çocuklarımız, dijital araçlardan faydalanacak ama asla dijital dünyanın da esiri yapmayacağız.' dedi.
Kastamonu’da düzenlenen “Dijital Zorbalık” konulu çalıştayda konuşan Kastamonu Milli Eğitim Müdürü Hasan Gümüş, “Çocuklarımız, dijital araçlardan faydalanacak ama asla dijital dünyanın da esiri yapmayacağız.” dedi.
Kastamonu Üniversitesi ile Kastamonu Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından siber zorbalığa dikkat çekmek ve farkındalık oluşturulması amacıyla çalıştay düzenlendi.
Kastamonu İl Milli Eğitim Müdürlüğü konferans salonunda düzenlenen "Dijital Zorbalık-(3D Duygular-Düşünceler-Davranışlar)” çalıştayına öğretmenler ve idareciler katıldı.
“Çocuklarımız, dijital araçlardan faydalanacak ama asla dijital dünyanın da esiri yapmayacağız”
Çalıştayın açılışında konuşan Kastamonu Milli Eğitim Müdürü Hasan Gümüş, “Biz gençlerimizin sadece bir alanda gelişimini desteklemiyoruz, her alanda gelişmesini önceliyoruz. Öğrencimiz akademik alanda gelişsin, en iyi yerde olsun. Dünya ile yarışacak bilgi ve donanıma sahip olsun. Ama aynı zamanda da kendi kişisel gelişimini, duygusal gelişimini, sağlıklı bir şekilde gelişimini de öncelemek zorundayız. Sağlık yönünden doğru bir gelişim sağlamadığımız takdirde maalesef öğrencimizden beklendik davranışları veya bulunduğumuz çağın ve gelecek çağın 21’inci yüzyıl becerileri dediğimiz becerileri kazanması da mümkün olmayacaktır. Hem bu becerilerin kazanılması hem de sağlıklı bir şekilde hayata doğru ve emin adımlarla ilerlemesi de işte bu muhtemel risklerin önlenmesiyle mümkün oluyor. Biz öğrencilerimize evet dijital çağın, dijital aletlerinden, dijital bir takım sunumlarından ve ortaya konan mevcut üretilen araçlarından faydalandıracağız. Ama asla dijital dünyanın da esiri yapmayacağız. Bununla ilgili de önlemlerimizi alanın uzmanlarıyla siz kıymetli öğretmenlerimizle tartışacak ve öğrencilerimizin sağlıklı bir şekilde geleceğe emin adımlarla ilerlemesinin önündeki tüm engelleri kaldırmış olacağız. Türkiye yüzyılı vizyonunda eğitim vizyonu çerçevesinde de inşallah bundan sonraki süreçte de çok daha farklı etkinliklerle, çalıştaylarla, panellerle burada oluşacak sinerjinin, enerjinin ortak aklında alana uygulanmasıyla beraber çok daha güçlü bir gelecek, daha güçlü bir gençlik yetiştireceğimize inanıyoruz.” dedi.
“Dijital zorbalıkla mücadelede öğretmenlerde farkındalık oluşturmak amacıyla çalıştayı düzenliyoruz”
Kastamonu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Kaçar ise, “Kastamonu Üniversitesi olarak eğitim, öğretim, bilimsel uğraş alanlarımızın dışında sosyal sorumluluk anlayışımız gereği toplumla buluşmayı, toplumun bilgilendirilmesini, ileriye dönük ufuklar oluşturulmasına katkı sunmayı da temel görevlerimiz arasında düşünüyoruz. Biz, eğitim fakültesi olarak öğretmen yetiştiren bir kurumuz. Sizlerin yetiştiği eğitim kurumlarından biri olarak öğretmeni yetiştirirken, yetişmiş öğretmenlerin ve onların hedef kitlesi olan öğrencilerin eğitimi, gelişimiyle de ilgilenmekteyiz. Bu anlamda Milli Eğitim Müdürlüğümüz ile özellikle 2023-2024 eğitim-öğretim yılı içinde bir dizi etkinlikleri çoğu kere bu salonda bazen fakültemizde bazen de okullarımızda olmak üzere gerçekleştirmeye gayret ediyoruz.” diye konuştu.
Çocukların 2 yaşından itibaren teknoloji aletleri ile tanıştığını belirten Kaçar, “Öğrencilerin, gençlerin, çocukların akran zorbalığına ya da dijital zorbalığa maruz kalmalarının önlenmesi, bir o kadar da dijital zorbalık ya da akran zorbalığı uygulayan çocuk olmaktan uzak tutulması önem taşıyor.” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından alanında uzman eğitimciler tarafından, okullardan gelen idareci ve öğretmenlere dijital zorbalıkla ilgili bilgiler verildi.