Çocuklarda Kaygı
Küçükçekmece Belediyesi tarafından düzenlenen söyleşide Uzman Psikolog Ece Gürani Şanda, çocuklarda kaygı ve stresi anlattı.
Uzman Psikolog Ece Gürani Şanda, Küçükçekmeceli ebeveynlere çocuklarının kaygı ve stresleriyle baş etme yollarını anlattı. Küçükçekmece Belediyesi Sefaköy Kültür ve Sanat Merkezi’nde İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla düzenlenen ‘Anne, baba korkuyorum. Bana sarılır mısın?’ adlı söyleşide konuşan Şanda, çocukların korku ve kaygıları hakkında bilgiler verdi. Korku ve kaygının aynı şey olmadığını kaydeden Şanda, “Korku tehlikeli bir varlık olunca duyulan bir şey. Köpekten korkarız mesela ya da yüksek bir yerdeyken korkarız. Kaygıda ise ortada bir şey yok. Sadece düşünce var. Bunların ikisi de çocukların gelişimi için doğal olan şeylerdir. Hayal gücü geliştikçe çocuk kaygı duymaya başlar” dedi.
“KAYGI ÇOCUĞA BİR YERDEN BULAŞIR”
Kaygının tamamen bulaşıcı olduğunun da altını çizen Şanda, çocuklarda oluşan kaygının ya yaşadığı olumsuz tecrübelerden ya da annelerin sık kullandığı ‘Karanlık olmadan eve gel, yaramazlık yaparsan seni doktora veririm’ gibi cümlelerden kaynaklandığını söyledi. Şanda, “Çocukların korku kaynağı sizlersiniz. Anne, babaları, çevrelerinde bulunan kişiler. Yüz ifadeniz bile çocukların korkmasına sebep olabiliyor” diye konuştu.
“ÇOCUĞUNUZ KORKUYORSA SABIRLI DAVRANIN”
Çocukların genellikle karanlık, anne-babayı kaybetme, hayvan, yaralanma, hayalet vs., dışarıdan eve girecek insan, sert ve otoriter kişiler, derin su korkusu yaşadığını kaydeden Şanda, böyle bir durumda ebeveynlerin çocuklarına karşı sabırlı olmaları gerektiğini söyledi. Çocukların korkuları yaşamlarını etkiliyorsa ailelerin korkularını yenmeleri için çocuklarına destek olması gerektiğini vurgulayan Şanda, çocukların korkularından ya da kaygılarından kurtulmasının yolunun kademe kademe davranmaktan geçtiğini belirterek, bunu ebeveynlere uygulamalı olarak anlattı.
Uzman Psikolog Ece Gürani Şanda, “Çocuğunuz odada ya da evde yalnız kalmaktan korkuyorsa ona sorular sorarak gerçekte neden korktuğunu öğrenmelisiniz. Mesela karanlıktan ya da canavardan ya da televizyonda gördüğü korkunç bir yaratıktan mı korkuyor? Bunu anladıktan sonra aşamalı olarak ona bunun doğrusunu anlatmalısınız. Mesela dolapta bir şeyin olduğunu söylüyorsa, onunla birlikte dolabı açın ve bir şey olmadığını ona gösterin. Gerekiyorsa bunu korkusu geçene kadar tekrarlayın. Önce dolabı açın bakın, sonra kapağını açık bırakın. Kademeli bir şekilde ilerleyin” dedi.
“KEYİF ALDIĞI ŞEYİ YAPARKEN SORU SORUN”
Çocuğa keyif aldığı bir şeyler yaparken soru sormanın da neden korktuğunu anlama konusunda fayda sağlanabileceğini belirten Şanda, “Çocuğunuz resim çizmekten hoşlanıyorsa korktuğu şeyi ona çizdirin. Ya da bağlama çalıyorsa, şarkı sözü yazmasını söyleyin. Mutlaka korkusunun nedeni ortaya çıkacaktır” dedi.