Çocuklarda astımı diğer hastalıklardan ayırmak zor

Çocuk Alerji Uzmanı Dr. Hande Alp, astım ile diğer hışıltılı hastalıkların ayrımının tam olarak yapılmasının zor olduğunu belirterek, 6 ay ile 59 ay arası yaştaki çocuklara grip aşısı yapılmasını önerdi.

  • 1972
Çocuklarda astımı diğer hastalıklardan ayırmak zor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Çocuk Alerji Uzmanı Dr. Hande Alp, astım ile diğer hışıltılı hastalıkların ayrımının tam olarak yapılmasının zor olduğunu belirterek, 6 ay ile 59 ay arası yaştaki çocuklara grip aşısı yapılmasını önerdi.

Alerji Uzmanı Dr. Hande Alp, çocuklarda bronşiolit ve astım hastalıklarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Özellikle 5 yaş altındaki çocuklarda astım ve diğer hışıltılı hastalıkların ayrımını tam olarak yapmanın çok zor olduğunu söyleyen Dr. Alp, "Çünkü bu hastalıklar hem şikayetler açısından birbirlerine benzerler hem de küçük yaşlarda solunum fonksiyon testleri gibi yardımcı testlerin yapılması mümkün olmayabilir. Göğüste hışıltı (wheezing) küçük çocuklarda sık görülür ve çoğunlukla üst solunum yolunun gribal enfeksiyonlarına bağlı olarak gelişir. Erken yaşlarda sık tekrarlayan bronşioliti olan çocukların yaklaşık yüzde 6’sında, ilerleyen yaşla beraber ataklar tamamen kesilir, bu çocukların yüzde 39’unda ise sadece ara ara astım benzeri şikayetler olur." dedi.

GENETİK YATKINLIK YÜZDE 34

Astım gelişimi ile ilgili son zamanlarda yapılan bazı bilimsel çalışmalara da işaret eden Dr. Hande Alp, şöyle devam etti: "Araştırmalara göre, annenin hamilelikte yediği içtiği şeylerle bebekte ileride astım olması arasında özel bir ilişki kurulamamıştır. Astıma yatkınlığı belirleyen çok sayıda gen olmasına rağmen, genetik yatkınlık sadece yüzde 34 çocukta astımın ortaya çıkışını doğrudan etkilemekte, yüzde 66’sı ise çevresel koşullara bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Genetik yatkınlık toplumdan topluma ve ırktan ırka değişmektedir. Günümüzde astıma yatkınlık için genetik test yapılması önerilmemektedir. Bu konu üzerinde çok sayıda araştırma sürdürülmektedir. Özellikle geçirilen gribal enfeksiyonlar bronşiolit ve ileride astım gelişmesinde rol oynayabilir. Ancak her gribal enfeksiyon bu hastalıklara yol açmaz. Çocuğun hangi yaşta ve hangi gribal enfeksiyonlarla karşılaştığı önemli görünmektedir.

TOZ AKARLARINA ÖNLEM ALINMALI

Çocuğun astım olması için tek bir alerjik yatkınlık değil, birçok faktör gerekmektedir. Ancak bazı özelliklerin birlikte bulunduğu çocuklarda astıma yatkınlık artmaktadır. Örneğin, erken yaşlarda toz akarı gibi çevresel alerjenlere duyarlılık ve saman nezlesi, gıda alerjisi, birinci derece akrabalarda astım öyküsü erken yaşlarda bronşiolit geçiren bir çocuğun ileri yaşlarda astım olması ihtimalini artırır. Erken yaşlarda toz akarları gibi sık rastlanılan çevresel alerjenlerden çocuğu korumak da bronşiolit geçiren bir çocuğun astıma dönmesine engel olamamaktadır ancak astımı olan bir çocukta toza alerji varsa, toz akarlarına yönelik tedbirlerin alınması astımın daha iyi kontrol edilmesini sağlamaktadır."

PARASETAMOL TARTIŞMASI

Çocuk Alerji Uzmanı Dr. Hande Alp, üzerinde durulan başka bir konunun da ‘parasetamol’ içeren ilaçların astımlı çocuklarda komplikasyon riskini artırdığı yönündeki endişeler olduğuna dikkati çekti. Dr. Alp, "Son zamanlarda yapılan çalışmalar ‘parasetamol’ içeriğinden çok, bu çocuklarda ateşe neden olan ve ateş düşürücü verilmesini gerektiren solunum sistemi enfeksiyonlarının astıma eğilimi olan çocuklarda komplikasyonlara neden olduğunu göstermektedir. Astımlı çocuklarda ateşin tedavisinde kullanılacak en ideal ilacın ne olduğuna dair ortak bir görüş bulunmayıp bu konudaki çalışmalar sürmektedir." dedi.

ÇOCUKLARA GRİP AŞISI ÖNERİSİ

Dr. Hande Alp, 6 ay ile 59 ay arası yaştaki tüm çocukların grip aşısı ile aşılanmasının önerildiğini de hatırlatarak, şöyle devam etti: "Astım veya bronşiolit gibi solunum sistemi hastalığı olan çocuklarda aşılanma daha da önemlidir. Bu çocukların özellikle 30-39 yaş arasındaki genç anne ve babalarının aşılanmasının da enfeksiyonun yayılmasını önlemede etkili olduğu gösterilmiştir. Enjeksiyon şeklinde yapılan grip aşısı inaktif bir aşı olup, içinde canlı virüs bulundurmaz."