Çocuklar Stres Topu Değildir
Aile Danışmanı ve Psikolog Gamze Eser, çocukların ailelerin günlük stresini atacakları stres topu olmadıklarını söyledi.
AİLE DANIŞMANI VE PSİKOLOG GAMZE ESER:
- “ÇOCUKLAR STRES TOPU DEĞİLDİR”
Aile Danışmanı ve Psikolog Gamze Eser, çocukların ailelerin günlük stresini atacakları stres topu olmadıklarını söyledi.
Çocukların eğitiminde en önemli faktörün sabır olduğuna dikkat çeken Eser, şöyle konuştu: “Yetişkinlerin mutlaka sabırlı olması gerekmektedir. Tabii ki kesin doğrulardan bahsedemeyiz ama kesin yanlışlardan bahsedebiliriz. Bazı yanlışlar yaralayıcı, çocuğun geleceğini etkileyen travmatik olaylar oluşturabilir. Bu yüzden şiddetten mutlaka uzak durmalıyız. Özellikle anne ve baba, hatta tüm toplumlarda bu şekildedir. Çocuklar anne ve babanın bütün yorgunluğunun üzerinde çıkarıldığı bir faktör gibi kullanılır. Tüm toplumlarda çocuklar stres topu olarak kullanılır. Ama çocuklar stres topu değildir.”
SABIRLI OLMAK ÇOK ÖNEMLİ
Psikolog Gamze Eser, anne ve babanın, çocukların eğitimlerinde sabırlı olması gerektiğini söyledi. Her anne ve baba bunu iş yoğunluğundan günün stresinden arta kalan bir durumda yapamayabilir ama bunun çok önemli olduğunu anlatan Eser, şöyle konuştu: "Bu yüzden günün stresini çocuklarımızın üzerinde atmamalıyız. Günümüz toplumunda, yoğun iş hayatında anne ve babalar akşam eve geldiğinde her anne ve babanın kaygısı -çocuklarımızla daha kaliteli bir zaman geçirebiliyor muyuz- sorusudur. Kaliteli zaman dediğimiz aslına baktığımız zaman çocuğumuzun tamamen ihtiyaçlarına ona odaklanarak karşılamak onun korkularıyla ilgili sohbet etmek korkularıyla ilgili size söylemek istediklerini yeteri kadar dinlemek tamamen vaktimizi ona vermektir. Çocuğumuzu dinliyormuş gibi yapmamak ve onunla birlikteyken mış gibi muş gibi yapmamaktır. Çocuğunuzla birlikteyken mutlaka çocuğunuzla birlikte olun. Kaliteli zaman dediğimiz şey yarım saat onunla vakit geçirmek değil, onunla çok güzel oyun oynadım demek değil ya da bir saat hiçbir şeyle ilgilenmedim sadece çocuğumla oynadım demek değildir. Belki birlikte sofrayı hazırlamak, birlikte salata yapmak ya da kapıyı açmak ev hanımıysa annemiz birlikte evin temizliğini yapmakta çocuğun sosyal, psikolojik, duygusal gelişimi için çok önemlidir. O yüzden günün stresini genel olarak çocuklarımız üzerinde almamalıyız.”
ÇOCUKLARIMIZ STRES TOPU DEĞİL
Yüksek sabır örneğini her zaman başaramadıklarını ifade eden Aile Danışması Gamze Eser, şunları söyledi: “Sabır, artık yetişkinler için bulunması çok güç bir şey. Sabır denilen kelime artık neredeyse yok. Hiçbirimizde sabır yok artık. Ama çocukların genel gelişiminde duygusal gelişiminde ebeveynlerin sabrı çok önemlidir. Genellikle tüm toplumlarda çocuklar, stres topu gibi görünür. Halbuki çocuklarımız stres topu değildir. Neden çocuklarımızı böyle görüyoruz. Çünkü hiçbir maddiyat harcamadan sahip olduğumuz ve tamamen yüz 100 bize ait tek varlık çocuklarımızdır.”
ÇOCUKLARIMIZIN ÖNEMİNİ UNUTMAMALIYIZ
Yoğun iş temposu ve günlük işler nedeniyle çocukların öneminin unutulmamasının gerektiğine dikkat çeken Eser, sözlerine şöyle devam etti: “Anne ve baba eve geldiği zaman çocuklarıyla yeteri kadar ilgilenemiyor. Çocukların çıkardığı en ufak ses, onlarla oynama isteği ya da dersleriyle ilgili sıkıntılar anne ve babanın mutlaka ve mutlaka bütün günün stresini kendi çocuklarının üzerinde atmasına sebep oluyor. Bu da çocukların, bizlere karşı anne ve babalarına karşı gelişin döneminde bakış açısını değiştiriyor. Çocuklar, biz ne isek odur. Yani çocuklarımız, bizlerin aynasıdır. Çocuklarımız, stresle, şiddetle ve agresif tavırlarla tanıştırırsak o şekilde tanışarak ve bu şekilde öğrenerek alışkanlık haline getirtiriz ve bu şekilde büyümesine dünyaya hazırlarız."
ÇOCUKLARA BAĞIRMANIN HİÇBİR ANLAMI YOK
İki yaşında veya 2,5 yaşında bir çocuğa bağırmanın ona şiddet uygulamanın ya da ufak tefek kızmanın dışında ciddi anlamda bağırmanın hiçbir anlamı olmadığını vurgulayan Eser, şunları kaydetti: “Sadece bu şekilde yaparak çocuğun bizlerde daha fazla korkmasını sağlamış oluruz. Her adımını daha tedirgin atmasına yol açarız. 3 yaş çocuklarda tabii ki uyarı şeklimiz farklı olmalıdır ama asla ve asla şiddet hiçbir zaman işin içine girmemelidir."
Şiddet dediği zaman sadece fiziksel şiddetten bahsetmediğini anlatan Eser, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bağırmak, psikolojik olarak çocukların üzerinde baskı kurmakta şiddetin çok ciddi kollarıdır. Hepsi çocuğun duygusal gelişiminde olumsuz etki oluşturur. Onun için madden en değerli varlıklarımız çocuklarımız, yapmamız gereken tek şey sonsuz sabır göstermemiz gerekir. Günümüz toplumunda işten eve geldiğimizde bunu başarmak çok zor olsa bile sadece derin bir nefes alıp onların bizler için ne kadar önemli olduğunu düşünmemiz ve gözlerinin içine bakıp dünyaya ne kadar güzel şey getirmişim demekten başka herhalde bizi daha motive edecek başka bir şey olamaz.”