Çocuk Psikoloğu Uluyol: Kurban kesim sahnelerinden çocukları korumalıyız

Çocuk Psikoloğu Fatma Uluyol, bayramların, en fazla çocukları sevindiren önemli günler olduğuna işaret ederek, 'Fakat medyada ya da çevrelerinde gördükleri kurban kesim sahnelerinden çocuklarımızı koruyamazsak bayram, çocuklar için birer...

  • 683
Çocuk Psikoloğu Uluyol: Kurban kesim sahnelerinden çocukları korumalıyız
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Çocuk Psikoloğu Fatma Uluyol, bayramların, en fazla çocukları sevindiren önemli günler olduğuna işaret ederek, “Fakat medyada ya da çevrelerinde gördükleri kurban kesim sahnelerinden çocuklarımızı koruyamazsak; bayram, çocuklar için birer travma olabilir.” dedi.

Psikolog Uluyol, kurban kesmenin anlamı ve bayram denildiğinde içinde bulundurduğu kavramların çocukların gelişim basamakları göz önünde bulundurularak kendilerine anlatılması gerektiğini vurguladı. Kurban Bayramı ve çocuk psikolojisi hakkında bilgi veren Uluyol, çocukların kurban kesimini görmemesi ve sonucunda oluşabilecek olası olumsuz etkilerin, çocukların yaşadıkları bölge ve kültüre göre farklılıklar gösterebildiğine işaret ederek, “Hayvancılıkla uğraşan bölgelerde, daha önce defalarca hayvan kesimini gören çocuklar, Kurban Bayramı'nda hayvan kesimini gördüğünde, şehirlerde yaşayan ve eti sadece markette gören çocuklar kadar olumsuz etkilenmeyebilirler. Fakat, genel olarak çocuklara kurban kesme davranışı anlatırken, dikkat etmemiz gereken noktalar yaş gruplarına göre değişmektedir.” diye konuştu.

“ÇOCUKLARA, KURBAN BAYRAMI’NIN GÜZELLİKLERİNİ ANLATIN”

Uluyol, okul öncesi dönemdeki çocuklarda soyut düşünme yeteneğinin gelişmediği ve düşünce sistemlerinin görsel olduğunu hatırlatarak, şöyle devam etti: “Bu yüzden kurban kesiminin dini boyutunu ve ölümü anlamaları zordur. Bu dönemdeki çocuklara detaylı bilgi vermek yerine, Kurban Bayramı'nın sosyal boyutu üzerinde durmak daha faydalıdır. İnsanların bayramda yardımlaştığını, birbirlerini ziyaret ettiklerini, ihtiyacı olanlara et ve para yardımında bulunulduğu anlatılmalıdır. Özellikle bayram süresince kurbanlarla ilgili etkilenebilecekleri görüntülerden de uzak tutulmalıdırlar.”

“KURBAN KESİLME ANINI GÖRMEMELİLER”

Çocukların, 8-9 yaşlarından sonra soyut düşünme becerilerinin geliştiğini anlatan Uluyol, "Bu dönemdeki çocuklara kurban edilmenin mantığı Hz. İbrahim’in kıssası ile izah edilebilir. Fakat, çocukların kurban kesimini görmemeleri daha uygun olacaktır. Aynı şekilde, çocuklara bayramın paylaşma, yardımlaşma gibi sosyal boyutlarına da vurgu yapılmalıdır. Ortaokul çağındaki çocuklarda ise bayramı tüm boyutları ile bilinmesinde bir sakınca yoktur. Unutulmaması gereken, çocukların bayramın soyut kısmını anlamlandırmaya başlasalar bile, yaşı ne olursa olsun, bir çocuğun kesim anını görmemesi daha sağlıklıdır.” bilgisini aktardı.

Çocuk Psikoloğu Fatma Uluyol, genel olarak dikkat edilmesi gerekenleri özetleyerek, “Çocuk kaç yaşında olursa olsun, kurban kesimini izlemeye zorlanmamalıdır. Kesim anına şahit olmuş çocuklara ise hayvanın acı çekmediği vurgusu yapılıp, daha önce bahsettiğim bayramın sosyal boyutlarına vurgu yapılmalıdır. Çocuk kurban kesiminden dolayı üzüldü ya da korktu ise bunu geçiştirmeden ya da alay etmeden, duygusunu paylaşmasını sağlayıp, dinlenmelidir. Son olarak, çocukların yaş dönemlerine göre bilgi verilmesi (eksik ya da fazla bilgi verilmeden), çocuğun kurban kesimini anlamlandırması için önemlidir.” tavsiyelerini tekrarladı.