Çıtır, 'İçme Suyu Sıkıntısı Yok'
Karaçomak Barajında tarihin en düşük su seviyesinin yaşanmasını değerlendiren DSİ 23. Bölge Müdürü Recep Çıtır, konunun abartılacak bir durum olmadığını söyledi.
DSİ BÖLGE MÜDÜRÜ ÇITIR'DAN BARAJ SUYUNUN SEVİYESİ İLE İLGİLİ AÇIKLAMA
- DSİ 23. BÖLGE MÜDÜRÜ RECEP ÇITIR;
- “ABARTILACAK BİR DURUM YOK”
(İHA) - Karaçomak Barajında tarihin en düşük su seviyesinin yaşanmasını değerlendiren DSİ 23. Bölge Müdürü Recep Çıtır, konunun abartılacak bir durum olmadığını söyledi.
Kamu kurum ve kuruluşlarının yatırımlarının değerlendirildiği İl Koordinasyon Kurulu toplantısına ilk kez katılan Devlet Su İşleri (DSİ) 23. Bölge Müdürü Recep Çıtır, 45 adet projenin bulunduğunu belirterek, bu projelerin toplam yatırım bedellerinin 600 milyon lira civarında olduğunu kaydetti. Yürütülen bu projelerde yüzde 63’lük bir gerçekleşmeye ulaştıklarını ifade eden Çıtır, 20 projenin devam ettiğini belirterek 17 projenin ihale aşamasında olduğunu ve 5 projeye de başlanamadığını söyledi.
İÇME SUYU SIKINTISI YOK
Kastamonu’nun sulama ve içme suyu ihtiyacının karşılayan Karaçomak Barajında yaşanan su sorununa dikkat çeken Çıtır, içme suyu açısından ciddi bir sıkıntının olmadığını belirtti. Şuan itibariyle 8 milyon metreküp dolayında Karaçomak Barajı’nda içme suyu bulunduğunu aktaran Çıtır, mevsim şartları itibariyle sulama işinin de olmadığını ifade ederek, bu yüzden barajda su oranının yeterli olduğunu kaydetti. Çıtır, barajda sorun teşkil edecek veya susuzluk oluşturacak bir tehlikenin söz konusu olmadığını vurguladı.
Barajda yaşanan su sorununun basına yansıyan şekliyle abartılacak bir durum olmadığına dikkat çeken Çıtır, “Allah’a dua edelim bu kış biraz daha fazla kar yağışı olsun. Barajda da su seviyesi yükselsin” dedi.
Kastamonu’ya yapılması planlanan ve sulamanın yanında Kastamonu’nun uzun vadede içme suyu ihtiyacını da karşılayacak Kırık Barajının Bakanlıkta onay aşamasında olduğunu hatırlatan Çıtır, “Barajın projeleri onay aşamasında ancak planlama raporunda bir takım sorunlar bulunuyor. Bir projenin yapımına başlanması için projeden öte planlama raporu gerekiyor. Önceki dönemlerde hazırlanan planlama raporunda bakanlık nezdinde beğenilmeyen taraflar olmuş. Bölge müdürlüğü olarak planlama raporunu tekrardan revize edeceğiz. Rapor revize edildikten sonra yatırım programına alınma işi kalmış olacak” diye konuştu.
Vali Erdoğan Bektaş ise, 2013 yılının verimlilik açısından son derece güzel geçtiğini belirterek, “Kış döneminden de başarılı bir şekilde çıkıp önümüzdeki çalışma sezonuna güzel bir başlangıç yapacağımıza inanıyorum” dedi.
Yatırımcı kuruluşların dönem sonu itibariyle 650 adet proje gerçekleştirdiklerini ifade eden Vali Bektaş, yaklaşık 2 milyar 500 milyon lira gerekli yatırımdan 2013 yılı içerisinde 194 milyon TL’lik yatırım yapıldığını kaydetti.