Çinli entelektüellerden Türkiye'ye Gezi Parkı övgüsü

İstanbul'u gezerken, Taksim Meydanı'nda bulunan Gezi Parkı'ndaki gösterilere de şahit olan Çin'in ünlü iki ismi, gösterilerle ilgili yorumda bulundu.

  • 529
Çinli entelektüellerden Türkiye'ye Gezi Parkı övgüsü
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İstanbul’u gezerken, Taksim Meydanı’nda bulunan Gezi Parkı’ndaki gösterilere de şahit olan Çin’in ünlü iki ismi, gösterilerle ilgili yorumda bulundu.

Çin’in devlet televizyonu CCTV’de 1996’dan beri ‘’Gerçekleri Konuşalım’’ programının hazırlayıcısı ve sunucusu Cui Yongyuan, izlenimlerini Çin’in ünlü sosyal paylaşım sitesindeki kendi blogunda paylaştı. 12 milyona yakın takipçisi olan Cui, "İki gündür Türkiye’de polisler ile sohbet ediyorum. Polisler olayların iyi yönde ilerlediğini söylüyorlar. Polisler, çay içerken ve yürürken herhangi bir panik yaşamıyor. Polis amca bana kolluğu ve anahtarlığını hediye etti.’’ diye yazdı.

Aynı zamanda yönetmen de olan ve Çin’de 7’den 70’e herkesin tanıdığı ünlü isim, Türkiye’deki tarihi eserlerin korunması ve yönetiminin çok iyi olduğunu söyledi.

‘’Gelmeden önce Türkiye’nin bir İslam ülkesi olduğunu ve turistler için değişik zorluklar olacağını tahmin ediyorduk. Ancak öyle olmadı. Yetkililer ile halk arasındaki diyalogları çok samimi buldum. Hatta silah taşıyan polisle diyaloglarımız oldu. Buradaki izlenimlerimi kendi mikro blogumda paylaştım. Çin’de bugüne kadar doğruları söyleyen birisiyim o yüzden dediklerimin palavra olmadığına inanıyor, takipçilerim beni tanıyanlar .’’ diyen Cui, ‘’Türkiye ile ilgili bildiklerimizin yanlış olduğunu anlamak için bir kere gelip, kendi gözünüzle görmeniz lazım.’’ ifadelerini kullandı.

TAKSİM’DE HÜKÜMETE ÖVGÜ

Cui, Türkiye izlenimlerini anlatırken, ‘’Taksim’de protestoların olduğu yerin merkezine gittik. Gördüklerimizden çok etkilendik. Protestocular bir taraftan kendi stillerine göre şarkı ve türküler eşliğinde eylem yaparken, bir taraftan da iki yüz metre uzağında döner satıcılarının işlerine devam ettiklerini gördük. O gün gördüklerimiz bizi şöyle düşündürdü: Bir taraftan kamu düzeni sağlanırken, günlük yaşam devam ediyor ve bir taraftan da halk özgürce isteklerini dile getiriyor. Bu hükümetin hoşgörülü ve bilgeliğini gösteriyor.’’ dedi.

Cui şöyle devam etti: ‘’Protestocuların haklı olup olmadığı, desteklemeye gerek olup olmadığı ise başka bir konu. Bu tür gösteriler dünyanın her tarafında olabiliyor. Basının bu olaylar karşısındaki tutumu ‘’gerçek, nesnel ve tarafsız’’ olmalı. Dolayısıyla ben o gün aynı yerde çektiğim protestocuları ve döner satılan dükkânın fotolarını kendi sayfamda paylaştım."

Çin'de 2013'ün Türk Kültür Yılı olması çerçevesinde Pasifik Ülkeleri ile Sosyal ve İktisadi Dayanışma Derneği (PASİAD) ve Türk Çin Sanayici İş Adamları Derneği'nin (TÜÇSİAD) işbirliğiyle düzenlenen, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın da destek verdiği proje kapsamında Türkiye'yi ziyareti eden Cui, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Ne olursa olsun, sağlıklı demokratik bir toplumda, hoşgörü olmazsa olmaz. Farklı dinlerin ve unsurların bir arada yaşayabilmesi zaten o ülkenin medeni olduğunu gösteriyor."

TÜRKİYE İLE ÇİN BİRBİRİNİ TANIMIYOR

Türk ve Çin halkının birbirini tanımadığını anlatan Cui, ‘’Türkiye’ye ilk gelişim ve Türkiye’yle ilgili döner ve Türk futbolunu biliyordum. Ancak şu an çok daha fazla bilgi sahibi oldum…. 100 entelektüel projesinin iki ülke halklarının birbirini tanıması adına çok faydalı buluyorum.’’ diye konuştu.

TÜRKİYE’DE HOŞGÖRÜ VE GÜVEN VAR, BUNU TAKSİM’DE GÖRDÜK

Yine CCTV’nin ünlü program sunucularından Bayan Zhang Yue ise Cui gibi Türkiye’den çok etkilendiğini kaydetti. ‘’Bu ülkeye ve tarihi eserlere baktığımızda ne kadar hoşgörünün olduğunu görüyoruz.
Gezdiklerimiz yerler arasında Taksim medyanı da vardı. Burada protestocuların şarkılarına eşlik eden turistleri gördük. Meydanda alışveriş yapanlar… Burada insanların ifadelerini dile getirdiklerini gördük. Bu tür ifadelerini dile getirmenin arkasında da kültürel hoşgörüyü görüyoruz. Kültürel hoşgörünün arkasında ise güven var. Böyle bir güven olduğunda ise gelişme gücü olur. Bu nedenle, bize göre Taksim’de gördüklerimiz kötü değil iyi bir şey.’’ dedi.

Zhang, Türk insanıyla ilgili gözlemlerini ise, ‘’Görüştüğümüz kişilerden sonra insanların, yaşamını çok stres olmadan rahat olarak sürdürdüğünü ve iyi kalpli olduklarına şahit olduk. Rekabetin ve yaşamın güçlüklerinin fazla olmadığını gördük.’’ şeklinde ifade etti.

Yıl sonuna kadar sürecek olan projeyle, Çin'in dünyaca ünlü entelektüellerine Türkiye tanıtılarak, yazar ve düşünürlerle söyleşiler gerçekleştirilecek. Yine bu yıla özel olarak, Çin'in dünyaca ünlü metropolü Şanghay'da 6-8 Ekim 2012 tarihlerinde düzenlenecek "Türk Kültürü ve Yemekleri Festivaliyle" Türkiye'nin turistik ve tarihi mekanlarının yanında yöresel yemekleri de 8 bin metre karelik fuar alanında Çin halkının beğenisine sunulacak.

ÇİN DEVLETİNİN TAKSİM YORUMU: BU TÜRKİYE’NİN İÇ MESELESİ

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcülerinden Hong Lei, Taksim olaylarıyla ilgili değerlendirmesinde ‘’O durum Türkiye’nin iç meselesidir. Yorum yapmıyoruz. Türkiye’nin siyasi ve sosyal istikrarı sürdürmesini ümit ediyoruz.’’ demişti.

ÇİN MEDYASI OLAYLARI BÖYLE GÖRDÜ

Çin medyası, Gezi Parkı protestolarına başından beri itidalli yaklaşmaya devama ediyor. Televizyon ve gazete haberlerinde olaylar yorumsuz bir şekilde kısa kısa veriliyor. Çin’in sosyal medyasında da olaylara yer verilirken, burada da yorumlardan kaçınılıyor. Haberlerde gösterilere kimlerin katıldığı, yaralı ve gözaltı sayısı, protestocuların istekleri ve gösterilerin bastırılması için alınan önlemler ile tansiyonu düşürmeye yönelik adımlar ve açıklamalar yer aldı.

Çin medyasında yazıdan çok fotoğraflara yer verildi. Çin’in devlet televizyonu CCTV’nin haber kanalında da olaylar aralıklarla haber şeklinde yorumsuz verildi. Haberlerde, olayların sona ermekte olduğu ifade ediliyor.