Çınar 'Çiftçiler ve Tarım Kan Kaybediyor'

MHP Kastamonu Milletvekili Emin Çınar, çiftçilerin ve tarımla uğraşan kesimin gün geçtikçe kan kaybettiği ve borçlandığını söyledi.

  • 609
Çınar 'Çiftçiler ve Tarım Kan Kaybediyor'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

MHP Kastamonu Milletvekili Emin Çınar, çiftçilerin ve tarımla uğraşan kesimin gün geçtikçe kan kaybettiği ve borçlandığını söyledi.
Çınar, Ziraat Mühendisleri Odası’nın Olağan Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin Kastamonu’ya uzun bir süredir gelmediğini kaydetti.

Kastamonu nüfus itibariyle bakıldığında gelişmesinde en önemli payın tarıma ait olduğuna dikkat çeken Emin Çınar, “Gelinen noktada Kastamonu tarımının hak ettiği yerde olup olmadığının tartışılması gerekiyor. Kökeni en eski olan vilayete mahsul alımı için ofisi getiremiyoruz” eleştirisinde bulunan Çınar: “Bugün buğday fiyatlarına baktığımız zaman çiftçimiz 50 kuruşa buğdayını sattı. Fakat Ofis olsaydı çiftçimiz en az 70 kuruş da desteklemesi alacaktı” dedi.

“TARIM ALANINDA İTHALAT YAPAR HALE GELDİK”

TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen bütçe görüşmelerinde tarıma ayrılan payın gerçeği ortaya çıkardığını söyleyen Çınar, “Ülkenin gelişmişliğini ve gelişmesini üst düzeyde etkileyecek tarım ve hayvancılığa ayrılan bütçe açısından bakıldığı zaman rakamların beklenenden küçük olmasının mutlaka sorgulanması gerekiyor. Tarıma gereken en büyük desteklerin verildiği söyleniyor fakat bu senen hububat alımlarında Toprak Mahsulleri Ofisi’ni Kastamonu’ya getiremedik. Tarım desteklemeleri artmıştır fakat tarım sektöründe uğraşan vatandaşlarımızın borçları aktarılan bütçelerin kat kat üzerine çıkmıştır. Bugün itibariyle tarım sektörü içerisinde uğraş veren vatandaşlarımız arasında borcu olmayan çiftçi yok. Bugün entegre tesislerin olmadığı yerlerde süt üreticilerimiz perişan vaziyette. Önceki günlerde TBMM’de Ardahan Milletvekilimiz 1 litre mazotun 7 litre süte eş değer olduğunu gösterdi. Yaşananlar tarım geldiği noktasının gerçekleridir. Bunları paylaşmak zorundayız. Türkiye yıllar yılı tarım alanında kendisine yeten bir ülke olmasına rağmen bu dönemde ithalat yapar duruma gelmiştir. Tarım alanında yapılan ithalatlar göz ardı edilebilir mi?” diye konuştu.

“ŞEKER FABRİKASI GİDEREK KAN KAYBEDİYOR”

1963 yılında Kastamonu için kurulan Şeker Fabrikasının uygulanan yanlış politikalar neticesinde giderek üretimin düştüğüne işaret eden Emin Çınar, “Kurulduğu günler itibariyle Kastamonu’nun en büyük sanayi kuruluşu olan Şeker Fabrikası’nın üretim kapasitesinin 450 bin ton 500 bin ton olduğundan, bugünlere geldiğimizde bu rakamların ne olduğunu biliyor muyuz? Geçen dönem Şeker Fabrikası 150 bin tonla üretimi kapattı. Üretim üçte bir oranında azalmış. Üretimdeki düşme başarı olarak gösterilemez” şeklinde konuştu.

“DESTEKLER ÇİFTÇİLER İÇİN TEK BAŞINA YETERLİ DEĞİL”

Kastamonu’da 3 milyon hektarlık alanın ekilemediğini ve bu oranın her geçen gün artığını belirten Emin Çınar, şöyle konuştu: “Kastamonu’da azalan tarım alanlarının artması için kapalı devre sulama sistemlerinin hayata geçirilmesi gerekiyor. Tarım ile enerji yan yana olmasına rağmen en pahalı enerjiyi tüketenlerden bir tanesiyiz. Tarımı tek bir noktada değerlendiremezsiniz. Bir yandan destek verilirken bir yandan da üreticiyi ekonomik zorlayacak uygulamaları yapılıyor. Toprak arazilerimizi bütünleştirmemiz gerekiyor, geliştirmemiz gerekiyor ama her şeyden önce toprağından uzaklaşan vatandaşlarımıza da yeni iş alanları açmamız gerekiyor. Sayın rektör Kastamonu’daki nüfusu öğrenci ile kurtardığımızı ifade etti. Bu konu biz siyasetçiler açısından düşünülmesi gereken bir durum. Üniversite olmasaydı 359 bin nüfusa sahip Kastamonu’nun nüfusu 100 binin üzerine çıkamayacaktı”