Butur: 'Pancar Artık Karlı Bir Ürün'

Kastamonu Ziraat Odası Başkanı Mehmet Butur, şeker pancarı üzerinde uygulanan kotanın çiftçiler üzerinde olumsuz bir etkisinin olmadığını söyledi.

  • 573
Butur: 'Pancar Artık Karlı Bir Ürün'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kastamonu Şeker Fabrikası ile ilgili uygulanan kota hakkında İl Genel Meclisi Başkanlığı’na verilen yazılı önerge hakkında hazırlanan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Komisyonu rapor hakkında meclis üyelerine bilgi veren Ziraat Odası Başkanı Mehmet Butur, şeker pancarı üzerinde uygulanan kotanın çiftçiler üzerinde olumsuz bir etkisinin olmadığını savundu.

Şeker pancarı üretiminin Kastamonu başta olmak üzere Türkiye’de de önemli tarım ürünü olduğunu, şeker pancarının tarım ile sanayi entegrasyonunu sağlayan tek tarım ürünü olduğunu ifade eden Kastamonu Ziraat Odası Başkanı Mehmet Butur, pancarın Kastamonu'nun en kapsamlı gelir kapısı olduğunu söyledi.

Şeker pancarı üretiminin arttırılmasının ve şeker pancarının stratejik ürünler kapsamına alınmasının gerektiğini ifade eden Mehmet Butur, “Şeker fabrikalarının teknolojik modernizasyonunun yapılarak dünya ülkeleri ile boy ölçüşebilecek konuma getirilmesi gerekmektedir. Şeker pancarı üretiminde bahsedilen kota sınırlamasının ilimizde olumsuz bir etkisi bulunmamaktadır. Çünkü 2015 yılında 350 bin ton olan kotanın 200 bin tonu kullanılmıştır. Bu nedenle yapılması gereken şeker pancarı üretiminin teşvik edilmesi ve arttırılmasıdır. 2015 yılında ilimiz şeker fabrikasında alımı yapılan şeker pancarı miktarı 187 bin ton, ortalama şeker oranı yüzde 14, 46, şeker miktarı 17 bin 500 ton, hayvan yemi olarak kullanılan küspe 40 bin ton, kuyruk üretimi ise 9 bin ton olarak gerçekleşmiştir. Bu yıl şeker pancarına verilen 190 kuruş taban fiyat yeterli olmakla birlikte 2016 yılında yani bu sene yaklaşık 215 ile 220 kuruş arasında olması beklenmektedir. Bu rakamlar üreticimizi tatmin edecek rakamlardır. Girdi maliyetlerinin düşürülmesi kapsamında 1 Ocak 2016 talihinde yürürlüğe giren gübredeki katma değerin yüzde 18'den yüzde 1’e indirilmesi girdi maliyetlerini azaltacağından karlılık oranını arttıracaktır” dedi.

Şeker pancarının ekiminden sökümüne kadar devlet kontrolünde olduğunu söyleyen Butur, “Bu özelliğinden dolayı çiftçilerimizi bilgilendirerek, yeniden şeker pancarı üretimini arttırmalı ve kırsaldaki refahı yükseltmeliyiz. Avrupa’da üretim konusunda gelişmeler var. Biz günlük 4 bin hammadde işlerken Avrupa’da 20 bin işleniyor. Kapasiteyi arttırmak gerekiyor. Konya Şeker özelleştikten sonra kapasitesini arttırdı. Yeni tesisleri hizmete soktu” diye konuştu.

İl Genel Meclisi Küre üyesinin özelleştirilen şirketlerde kapasite artırımı olduğunu, Küre Eti Bakır’da bu durumun bariz örneği olduğunu söylemesi üzerine söz alan MHP üyesi Hüsnü Dıngıloğlu: “Konya Şeker blok olarak değil, tek satıldı. Konya Şeker’i satın alan Pancar Kooperatifi yaptığı yatırımlar ile bu seviyeye geldi. Kastamonu Şeker Fabrikası özelleştiği zaman ne olacak belli değil. Özelleştirme konusunda Kastamonu’nun mağduriyeti Taşköprü’de bulunuyor. Büyük umut beslenerek satılan SEKA’nın ne olduğunu herkes görüyor. SEKA’nın başına gelenler inşallah şeker fabrikasının başına gelmez” ifadelerini kullandı.

MUHAMMED KÖMEÇOĞLU (İHA)