Bu evler çobanlığı cazip hale getiriyor

Kastamonu'da hayata geçirilen proje çerçevesinde meralara kurulan çoban evleri, çobanların barınma sorununu ortadan kaldırarak mesleği cazip hale getiriyor.

  • 1322
Bu evler çobanlığı cazip hale getiriyor

Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğünün destekleriyle Kastamonu Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, yüksek rakımlı mera ya da yaylalarda hayvancılıkla geçimini sağlayan çobanların yaşam şartlarını iyileştirmek ve hayvancılığı sürdürülebilir hale getirmek için önemli bir adım attı.

Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi (IFAD) çerçevesinde Kastamonu’da yüksek rakımlı meralarda çoban evlerinin kurulması amacıyla proje başlatıldı.

Proje çerçevesinde Kastamonu Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından, meralarda ya da yaylalarda çobanların yaşam imkanlarının iyileştirilmesi, asgari düzeyde yaşam alanı oluşturulması ve bölgede hayvancılığın sürdürülebilirliğine katkı sağlanmak amacıyla, Merkez ilçede Dereberçin Yaylasına 3 adet, Taşköprü ilçesi Bozarmut köyü yaylasına 1 adet, Tosya ilçesindeki Kargın köyü yaylasına 1 adet Ekincik köyü yaylasına 4 adet ve Karabey köyü yaylasına 1 adet olmak üzere toplam 10 adet çoban barınağı yerleştirildi.

Bu evler çobanlığı cazip hale getiriyor

3x5 metre ölçülerinde olan ve banyo, tuvalet, seviyeli mutfak tezgahı ve mutfak dolabı bulunan, güneş enerji sistemiyle çalışan konteyner evler, yüzde 100 hibeli bir şekilde yaylalara yerleştirildi.

Öte yandan, bu yıl Temmuz ayı içerisinde Kastamonu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi (IFAD) çerçevesinde Kastamonu’nun merkezi ve 7 ilçesinde yer alan 125 köy merasına konulmak üzere yüzde 100 hibeli, 250 adet sıvat (oluk) dağıtımı yapıldı. Olukların mera ve yaylalarda hayvanların içme suyu problemini ortadan kaldırması hedefleniyor.

Kastamonu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yoğun talebin oluştuğu çoban evleri ile sıvatların sayısının arttırılması için gelecek yıl çalışmaların devam edeceği belirtildi.