Bozdağ: 1 yıl içinde 10 yıllık azami karar hükmü yürürlüktedir
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Anayasa Mahkemesi'nin terör ve örgütlü suçlarda 10 yıllık azami tutuklama kararını iptal etmesini ve Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın yaptığı '1 yıl beklemeye gerek yok' açıklamalarını…
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Anayasa Mahkemesi'nin terör ve örgütlü suçlarda 10 yıllık azami tutuklama kararını iptal etmesini ve Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın yaptığı '1 yıl beklemeye gerek yok' açıklamalarını değerlendirdi. Bozdağ, "Mahkemenin kararı, Sayın Kılıç’ın da açıkladığı gibi 10 yıllık azami süreyi iptal eden bir karardır. 10 yıllık azami süre iptal edilmiştir ancak bunun yürürlüğe girmesi için 1 yıllık süre öngörmüştür. Yasama organı 1 yıl içinde yeni bir yasal düzenleme ihtiyacı duyarsa onu yapacaktır, eğer duymazsa her hangi bir düzenleme yapmayacaktır. Karar, bu hükmün 10 yıllık kısmın iptaline ancak hükmün yürürlüğünün de 1 yıl sonra yürürlüğe girmesine karar veriyor. Dolayısıyla 1 yıl içinde azami sınıra ilişkin hüküm yürürlüktedir." dedi.
Bozdağ, Filistin'in Ankara Büyükelçisi Nabil Maarouf'u kabul etti. Başbakanlık Merkez Bina'da gerçekleşen kabulde Filistin Büyükelçisi Kubbetüs Sahra'nın görüntüsünün yer aldığı bir tabloyu Bekir Bozdağ'a hediye etti. Kabulün ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Bozdağ, toplantıda Türkiye-Filistin ilişkileri üzerinde değerlendirmelerde bulunduklarını belirterek, İslam aleminin Ramazan-ı Şerifi’ni tebrik etti.
Filistin Büyükelçisi Nabil Maarof ise, Türkiye'nin Filistin halkına vermiş olduğu destekten dolayı teşekkürlerini iletmek üzere ziyareti gerçekleştirdiklerini ifade etti. TİKA'nın Batı Şeria ve Gazze'de yaptığı yardımlar için de teşekkür eden Maarof, aynı zamanda Türkiye'nin eğitim alanında da Filistin'e çok büyük destekler verdiğini, Filistinli öğrencilere çok büyük sayıda burslar verildiğini dile getirdi.
FİLİSTİNLİ ESİRLERİN AİLELERİNE YARDIM İÇİN VAKIF KURULUYOR
Maarof’un “Vakıf kurma çalışması gündemimizde var. Bu vakıf İsrail hapishanelerinde bulunanların dışarıdaki ailelerine yardımı amaçlayan bir vakıf” sözlerini değinen Başbakan Yardımcısı Bozdağ, böyle bir vakfın kurulacağını doğrulayarak, vakfın Filistinli esirlerin ailelerine yardım amaçlı olduğunu, topladığı paralarla o ailelerin geçimlerine katkıda bulunacağını kaydetti.
HAŞİM KILIÇ'IN AÇIKLAMALARI
Konuşmaların ardından basın mensuplarının sorularını cevaplayan Bozdağ, Anayasa Mahkemesi’nin terör ve örgütlü suçlarda azami 10 yıl tutukluluk süresini iptal etmesi ve bugün Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın bugün ki ‘1 yıl beklemeye gerek yok’ sözlerini değerlendirdi. Bozdağ, “Tutuklama bizim hukukumuzda bir tedbirdir, zorunlu bir uygulama değildir. Yeni CMK yürürlüğe girmeden önce tutuklamayla ilgili bir üst sınır yoktu. Dolayısıyla hakim veya mahkeme tutuklama karar verdiği zaman bu uzunca bir zaman devam edebiliyordu. Yapılan bir düzenleme için biz bunu bazı suçlar için 2 yıl, bazı suçlar için 5 yıl, terör suçları için de azami 10 yıl ile sınırladık. Yani mahkemenin takdirine bağlı bir karardır bu. Mahkemeler bu azami sınıra uymadan da tutuklama kararlarını gözden geçirip tahliye kararları her zaman verebilirler.”
O süre dolduğu zaman mahkemenin artık ayrı bir değerlendirme yapmayacağını aktaran Bozdağ, şu ifadeleri kullandı: “Adli kontrol mekanizmalarını da getirdik. Esasın da biz bu noktada hakimlerin elindeki enstrümanları artıran adımlar attık. Anayasa Mahkemesi'nin verdiği karar Sayın Kılıç’ın da açıkladığı gibi 10 yıllık azami süreyi iptal eden bir karardır. 10 yıllık azami süre iptal edilmiştir ancak bunun yürürlüğe girmesi için 1 yıllık süre öngörmüştür. Yasama organı 1 yıl içinde yeni bir yasal düzenleme ihtiyacı duyarsa onu yapacaktır, eğer duymazsa her hangi bir düzenleme yapmayacaktır. Bu takdirde 1 yıl sonra 10 yıllık azami süre ortadan kalkacak, onun yerine 5 yıllık azami süre meydana gelecektir. Başka neler var bunları da gerekçeli karar açıklandığında göreceğiz.”
1 YILLIK SÜRE İÇERİSİNDE AZAMİ 10 YIL
Kısa bir karar açıklama yapıldığını hatırlatan Bozdağ, mahkeme bir değerlendirme yapacaksa bu hükmün yürürlükte olduğunu dikkate alarak bir değerlendirme yapacağını söyledi. Mahkemenin kısa kararından anladığının 10 yıllık süre olur mu olmaz mı, ne kadar olur, bunu yasamanın takdirine bırakan bir karar olduğunu bildiren Bozdağ, yine gerekçeli kararı işaret etti. Bu 1 yıllık süre içerisinde 5 yıl mı yoksa 10 yıl mı dikkate alınacak?’ şeklindeki bir soruya da açıklama getiren Bozdağ, mahkemenin kararının açık bir karar olduğunu belirtti. Bu hükmün 10 yıllık kısmın iptaline ancak hükmün yürürlüğünün de 1 yıl sonra yürürlüğe girmesine karar verildiğine işaret eden Bozdağ, dolayısıyla 1 yıl içinde azami sınıra ilişkin hükmün yürürlükte olduğunu bildirdi. Bozdağ, kararın bu noktada çok açık olduğunu, mahkemelerin tutuklama kararı konusunda tamamıyla takdire bağlı bir tutuklama kararı vereceğini sözlerine ekledi.
DÖVİZLİ ASKERLİK
Dövizli askerlikle ilgili değişikliğe de değinen Bozdağ, “İmzalar tamamlandıktan sonra bu karar resmi gazetede yayımlanacak, sonra da yürürlüğe girecektir. imzalar kısa süre içerisinde tamamlanacaktır ve Resmi Gazete'de de yayımlanacaktır. 6.5 milyon civarında insanımız yaşamaktadır. Bunların ne kadarı askerlik yaşına gelmiş, buna dair net bir veri elimizde yok. Tabi bunlar müracaatlara göre ortaya çıkacaktır.” şeklinde konuştu.
"AMASIZ, LAKİNSİZ MİLLİ İRADEYE İNDİRİLMİŞ BİR BALYOZDUR"
Mısır'daki askeri darbenin ardından devam eden olaylar doğrultusunda Refah Sınır Kapısı’nın yıkıldığı ve Gazze’ye yardımların ulaştırılamadığı yönündeki haberlerin sorulması üzerine ise Bozdağ, öncelikle Mısır’daki olaylara değindi. Mısır’da yaşananların amasız bir darbe olduğuna dikkat çeken Bozdağ, amasız, lakinsiz, fakatsız, milli iradeye ve hukukun üstünlüğüne indirilmiş adeta bir balyoz olduğunu ifade etti. Batı ülkelerinin duruşuna da tepki göstere Bozdağ, AB’nin kendi değerleriyle Mısır'da yaşanan bu darbe nedeniyle çelişkiye düştüğünü bildirdi.
"REFAH SINIR KAPISINDAN GAZZE'YE 4 GÜNDÜR BİRŞEY GİRMEMİŞ"
Bozdağ, Mısır’da sabah namazını kılan cemaatin üzerine ateş açılmasının bir felaket olduğunu belirterek, bunun büyük bir insanlık suçu olduğunun altını çizdi. Bütün bunları kınayan Bozdağ, Refah Sınır Kapısı’nın kapatılması ile ilgili olarak da "Sayın büyükelçi de 4 gündür Refah Sınır Kapısı'ndan içeri herhangi bir şeyin girişinin olmadığı ve bu süre içerisinde kapının kapalı olduğunu söylediler.” bilgisini verdi.