Bir asır sonra yeniden ilgi görüyor

Denk kayıkları, 100 yıl sonra yeniden ilgi görmeye başladı.

  • 1843
Bir asır sonra yeniden ilgi görüyor

Kurtuluş Savaşı’nın lojistik merkezlerinden olan Kastamonu’nun İnebolu ilçesinde, Karadeniz’den gelen mühimmatın karaya çıkartıldığı denk kayıkları bir asır sonra gün yüzüne çıkartılıyor.

3 yıl boyunca silah ve cephanelerin karaya çıkartılarak kağnılarla Ankara’ya taşındığı İnebolu ilçesinde yaşayan balıkçıların kullandığı denk kayıkları, o dönemki ruhun yaşatılması için yeniden yapılıyor.

Bir asır sonra yeniden ilgi görüyor

Zamanla yok olan denk kayığı İnebolu’da sergilenmek üzere 6 ay süren yapım ile yeniden inşa edildi.

Vatandaşlardan büyük ilgi gören denk kayığı için talepler arttı.

İnebolu Belediyesi ile Kastamonu Müzesi ve birçok kurum, denk kayığı için talepte bulundu.

Kastamonu Müzesinin bahçesinde de sergilenmesi planlanan, beyaz şeritli İstiklal madalyalı İnebolu ilçesinin denk kayığı, kenti ziyaret edecek olan herkes tarafından görülebilecek.

“8 metre boyunda ikinci denk kayığını yapmak üzere çalışmaya başladım”

İnebolu ilçesinde kayık üretimi yapan Mehmet Aksoy, “1919-1924 yılları arasında Kurtuluş Savaşı’nda kullanılan denk kayıkları, İnebolu’da zaman içerisinde işlevini yitirerek yok olmuştu. İnebolu Kaymakamlığı tarafından başlatılan proje kapsamında bir tane denk kayığı yaparak denize indirdik. Bu denk kayığını sosyal medyada ya da haberlerde görenler büyük ilgi gösterdi. Şu anda denk kayığına karşı bir talep oluştu. Bu talebin gündeme gelmesiyle birlikte İnebolu Belediyesi ile Kastamonu Valiliği ve Kastamonu Müzesi tarafından denk kayığı yaptırılmak istendi. Şu anda İnebolu Belediyesine 8 metre boyunda denk kayığı yapılmak üzere çalışmalara başladım. Bu çerçevede İstanbul Beşiktaş’taki müzede de sergilenen denk kayığı zamanla bozulmuş ve görselliğini yitirmiş vaziyette. Beşiktaş’taki müzeden de bizlere bir talep geldi. Bizler de sırasıyla İnebolu’dan başlayarak Kastamonu, İstanbul ile Ankara’ya denk kayıklarını yapıp göndereceğiz.” dedi.

Bir asır sonra yeniden ilgi görüyor

“Bundan sonrada talep oldukça yapımını sürdüreceğiz”

İnebolu denk kayığının öneminin Kurtuluş Savaşı’ndan geldiğini söyleyen Aksoy, “Denk kayığının yaygınlaştırılması noktasındaki çalışmalarımız sürüyor. Teknemizi doğal ağaçlardan yapıyoruz. Kestane ağacını kullanıyoruz. İnşallah denk kayığını yaşatmak ve daha çok insana tanıtmak için üretimini devam ettireceğiz ve bundan sonrada talep oldukça yapımını sürdüreceğiz.” diye konuştu.