Bayram namazı kaçta kılınacak? İşte detaylar

Kastamonu'da bayram namazı saati. Bayram namazı nasıl kılınır? Kurban Bayramı ne zaman? Kurban namazı var mı? Abdestsiz kurban kesilir mi? Detaylar haberimizde.

  • 2955
Bayram namazı kaçta kılınacak? İşte detaylar

Kurban Bayramı 28 Haziran - 1 Temmuz 2023 tarihleri arasında idrak edilecek.

Kastamonu'da Kurban Bayramı namazının saat kaçta kılınacağı merak konusu oldu.

Diyanet İşleri Başkanlığınca bayram namazı saatleri açıklandı.

Bayram namazı kaçta kılınacak?

Diyanet'in paylaştığı bilgiye, Kastamonu'da 2023 Kurban Bayramı namazı 05:49'da kılınacak.

Kurban Bayramı namazı Ankara'da 05:57 İstanbul'da 06:10, İzmir'de 06:24, Çanakkale'de 06:22, Iğdır'da 05:12'de kılınacak.

TÜM İLLER İÇİN TIKLAYIN

Kurban kestikten sonra namaz kılmaz gerekir mi?

Esas olarak kurban namazı diye bir namaz yoktur. Bu namazın dini bir gereklilik olduğu inancı veya kanaati yanlıştır. Ancak kişi nafile namaz kılınması mekruh olmayan bir vakitte, sebepli veya sebepsiz dilediği kadar nafile namaz kılabilir. Kurban kesen kişi de böyle bir ibadeti yapma imkanına kavuştuğu için Allah’ın verdiği nimete şükür olarak iki rekat nafile namaz kılabilir.

Abdestsiz olarak kurban kesilir mi?

Kurban kesen kişinin abdestli olması şart olmamakla birlikte kurban bir kurbet (Allah’a yakınlaşma aracı) olduğu için kesenin abdestli olması daha faziletlidir.

Bayram namazı nasıl kılınır?

Bayram namazı öncesi hatırlatmaların ardından müezzin kayyım nidada bulunarak namaz kılmak için camiye gelenleri nasıl niyet edecekleri konusunda yönlendirir.

Niyet edilirken hangi bayram namazı kılınacaksa o zikredilir. Örnek olarak “Niyet ettim Allah’ım senin rızan için Ramazan Bayramı namazı kılmaya, uydum hazır olan imama” veya aynı şekilde “Niyet ettim Allah’ım senin rızan için Kurban Bayramı namazı kılmaya, uydum hazır olan imama” şeklinde niyet edilir.

Bundan sonra imamla birlikte hareket edilerek:

1. Rekat

Bayram namazına niyet ettikten sonra tekbir alınır ve eller bağlanır.

Sırasıyla imam hatip ve cemaat sessizce "Sübhaneke duası"nı okur, sonra fasılalar halinde; Tıpkı iftitah tekbiri gibi yeniden eller kulak hizasına kaldırılarak 1. Tekbir alınır ve eller yanlara salınır, sonra 2. Tekbir alınır ve eller yine yanlara salınır, ardından 3. Tekbir alınır ve bu sefer eller göbek hizasında bağlanır.

İmam; gizlice “Euzü besmele” çeker, açıktan "Fatiha suresi" ile birlikte "Zammı sure veya zammı sure yerine geçecek miktarda Kur'an-ı Kerim" okur. Cemaat ise sessizce imamı dinler. Rüku ve secde yapılarak 2. Rekata kalkılır.

2. Rekat

İmam; gizlice “Besmele” çeker, açıktan "Fatiha suresi" ile birlikte "Zammı sure veya zammı sure yerine geçecek miktarda Kur'an-ı Kerim" okur. Cemaat ise sessizce imamı dinler.

Ardından tekrar tıpkı iftitah tekbiri gibi yeniden eller kulak hizasına kaldırılarak 1. Tekbir alınır ve eller yanlara salınır, sonra 2. Tekbir alınır ve eller yine yanlara salınır, ardından 3. Tekbir alınır ve eller yine yanlara salınır, son olarak 4. Tekbir alınır ancak bu sefer eller kulak hizasına kaldırılmaz ve rükuya gidilir. Rüku ve secdenin ardından oturulur, "Tahiyyat, Salli-Barik duaları" okunur ve önce sağ tarafa sonra sol tarafa selam verilerek namaz tamamlanır.