Başkan İğdirli, Bakan Eker'e Tepki Gösterdi
Kastamonu Ziraat Odası Başkanı Nahit İğdirli, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının yaşanan don ve soğuk hava sonrası 60 ildeki çiftçilerin borçlarının ertelenmesiyle...
BAŞKAN İĞDİRLİ, BAKAN EKER’E TEPKİ GÖSTERDİ
KASTAMONU ZİRAAT ODASI BAŞKANI NAHİT İĞDİRLİ:
“KASTAMONU’NUN LİSTEYE ALINMAMASINI ANLAYAMADIK”
VEDAT YUNUS İKİZOĞLU (İHA) - Kastamonu Ziraat Odası Başkanı Nahit İğdirli, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının yaşanan don ve soğuk hava sonrası 60 ildeki çiftçilerin borçlarının ertelenmesiyle ilgili bir çalışma başlatmasını taktirle karşıladıklarını belirtip bu illerin içerisine Kastamonu’nun alınmamasına tepki gösterdi.
İğdirli, Bakanlık tarafından yapılan çalışmada 60 ilin neye göre belirlendiğini anlayamadıklarını belirterek, “Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Mart ve Nisan aylarında yaşanan don olayları sonucunda ürünleri dallarında zarar gören 60 ilde çiftçilerin borçlarının ertelenmesi ile ilgili çalışma başlattığını öğrendik. Biz de 60 il arasında Kastamonu’nun, daha doğrusu Kastamonulu çiftçilerin de olmasını bekliyorduk fakat Bakanlık Kastamonu’yu borç erteleme listesine almadı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının çiftçilerin zararlarını karşılamaya yönelik yaptığı çalışmada belirlediği 60 ili neye göre belirlediğini anlayamadık. Kastamonulu çiftçi son yaşanan doğa olaylarından zarar görmedi şeklinde değerlendirildi herhalde fakat tüm illerde olduğu gibi Kastamonu çiftçisi de son yaşanan doğa olaylarından büyük zarar gördü. Neredeyse don olayı yaşamayan meyve ağacı yok. Belki de bu sene yerli meyve yemekte çok zorlanacağız. 60 il belirlenirken Kastamonu’da da don olayından etkilenen meyve ağaçları tespit edilerek zarar belirlenmeliydi” dedi.
“ÇİFTÇİLERİMİZİN ZARARLARINI TESPİT ETTİRECEĞİZ”
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Yaman ile görüşerek durum tespiti yapılmasını isteyeceklerini aktaran Ziraat Odası Başkanı İğdirli, “Kastamonu’nun hangi ilçesinde ne kadar zarar olmuş doğru bir şekilde tespit edilmesini sağlayacağız. Muhtarlarımız kendi köylerinde durum tespiti yaparak hangi çiftçinin nerede ne kadar zarara uğradığını tespit edecek. Yapılan tüm tespitler rapor haline getirilecek. Gerekli araştırmaları yaptıktan sonra 60 ilde olduğu gibi Kastamonulu çiftçilerinde borçlarının ertelenmesi için gerekli mercilere talepte bulunacağız. Yaşanan don olayı Türkiye genelinde yaşanmıştır. Tüm çiftçilerimiz bu zarardan etkilenmiştir. Kastamonulu çiftçilerimizin olduğu gibi geriye kalan 21 ildeki çiftçilerimizin de mağduriyetleri giderilsin” diye konuştu.
“SEÇİLİ KÖYLERE TOHUM DAĞITILMASI MANİDAR”
Kastamonu İl Özel İdaresi tarafından yüzde 50 destekli 3 köye mısır tohumu dağıtılmasıyla ilgili de konuşan Nahit İğdirli, devletin çiftçilerin borçlarını ertelemesi gibi seçilen 60 ilde olduğu gibi tohum dağıtımında da 3 köyün seçilmesinin manidar olduğunu ifade etti. İğdirli, şunları kaydetti:
“İl Özel İdarenin 3 köye dağıttığı mısır tohumlarından bizim haberimiz yok. Köylü vatandaşlarımız 3 köye dağıtılan mısır tohumunun hesabını bize soruyorlar, biz de konuyu bilmediğimiz için cevap veremiyoruz. Konuyla alakalı Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’ne gideceğiz. Neden 3 köye verildiğini, bu 3 köyün seçilmesinin özel bir nedenin olup olmadığını soracağız. Madem mısır tohumu dağıtılıyor tüm köylülere verilseydi daha iyi olurdu. Mısır tohumu verilen köylerin büyük kısmında 20-30 kişi yaşıyor. Deneme maksatlı bile olsa neden köy seçer gibi tohum dağıtımı yapılıyor anlamış değiliz”