Başkan Babaş'tan Konak Sahiplerine Çağrı
Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş, tarihi konaklarını restore ettirmek isteyen vatandaşların, belediyeden destek istemeleri durumunda yardımcı olacaklarını söyledi.
“ESNAFIN SIRTINA YÜK BİNMESİNİ İSTEMİYORUM”
ATIK SU ARITMA TESİSİNİN YAPIMINA BAŞLANIYOR
“TARİHİ KENTSEL DÖNÜŞÜM İÇİNDE AYRI BİR ÇALIŞMA YAPACAĞIZ”
“TARİHİ KONAĞINI RESTORE ETTİRMEK İSTEYEN BİZE GELSİN”
Engelli öğrencilerle ve öğretmenlerle bir araya gelen Başkan Babaş, okulun talep ve isteklerini dinledi. Babaş, engelsiz yaşam evi projesini yapmak için çalışmaların sürdüğünü belirterek, vatandaşların gerektiğinde çocuklarını buraya bırakabileceğini kaydetti.
Başkan Babaş, ayrıca sosyal ve kültürel faaliyetler kapsamında Belediye olarak farklı illerden tiyatro grupları getireceklerini, belediye olarak ta tiyatro gurubu oluşturmaya başladıklarını ve bunları yakın zamanda Kastamonu halkının beğenisine sunacaklarını söyledi.
Özel Eğitim Mesleki Eğitim Okul Müdürü Tevfik Demirci ise, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, desteklerinden ötürü Belediye Başkanı Tahsin Babaş’a teşekkür etti.
Konuşmaların ardından Başkan Babaş, engelli öğrencilerin resimleri bulunan kupaları, öğrencilere dağıtarak resim çektirdi.
Belediye Başkanı Babaş, Özel Eğitim Okulu Mesleki Eğitim Merkezini ziyaret ederek, burada öğrencilerle ve öğretmenlerle bir araya geldi. Öğrencilerin yoğun ilgisiyle karşılaşan Başkan Babaş, Ankara’ya yaptığı ziyaret hakkında bilgilerde verdi. Başkan Babaş, sanayi sitelerinin şehir dışına taşınmasıyla ilgili çalışmaların sürdüğünü ifade ederek, “Bu kapsamda destek istemek için Çevre ve Şehircilik Bakanımız İdris Güllüce’yi ziyaret ettik. Ciddi manada bir bütçe gerektiriyor. Yaklaşık 30 milyon TL maliyet gerektiriyor. Organize Sanayi Bölgesinin altında bulunan 1,5 milyon metreküp alanın hepsi mülkiyet oluyor. Vatandaşın üzerine tescilli yerler” dedi.
Küçük ve Eski Sanayilerinin şehir dışına taşınması noktasında Bakan Güllüce’den destek istediklerini açıklayan Başkan Babaş, “Şehir içinde bulunan 2 sanayimiz var. Bunların şehir dışına taşımak için belirlediğimiz noktalarda kamulaştırma çalışması yapılması gerekiyor. Bunun içinde yaklaşık 30 milyon civarında bir maliyet gerekiyor. Bunun içinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na destek istemek için gittik. Organize Sanayi’nin altında bulunan yer yaklaşık 1 milyon metrekare, burası içinde para lazım, çünkü buranın hepsi mülkiyet konumunda. Buraların istimlak edilmesi gerekiyor. Buda yüksek bir paraya denk geliyor. Diğer sanayi kurulabilecek noktalarda da araştırma yapıyoruz. Hazine arazisi bulmaya çalışıyoruz. Çünkü bu miktarın altında esnafımız, sanayicimiz kalkamaz. Biz bunun için destek istemeye gittik. Belli bir miktarda destek verileceği söylendi. Ben buradaki esnafın sırtına yer açısında yük binmesini istemiyorum. Bu miktar esnafımız üzerine binerse, bunun yapılması çok uzun zamanlar alır. Daha uygun yerler bulmaya çalışıyoruz” dedi.
Avrupa Birliği tarafından hibe edilen Atık Su Arıtma Tesisinin yapımının gecikmesinden dolayı belediye imkanlarıyla bu yıl başlanılmasını düşündüklerini aktaran Başkan Babaş, “Bu proje 1991 yılından beri gündeme alınmış bir projedir. 2008 yılında Avrupa Birliği IPA’ya müracaat ettik. 2009 yılında yapımına başlanacağı söylendi. Yıl 2015 ama bir çalışma yapılmadı. Ben artık beklemeyi düşünmüyorum. Biz İller Bankası aracılığı ile projeyi ihale etmeyi düşünüyorum. Yerini hazırladık, projesi tamamlandı. Yakın zamanda atık su arıtma tesisini hayata geçirmemiz lazım. Çevre bizim için önemlidir. İller Bankası kanalı ile de bu projemize destek verilecek” diye konuştu.
Kastamonu’da yapılması planlanan kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında rezerv alanları oluşturduklarını anlatan Başkan Babaş, “Sarıömer, İnebolu Yolu, Kastamonu Üniversitesi ve Huzurkent arasındaki yaklaşık 80 hektarın rezerv alanı olabileceği yönünde onay geldi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da buna ciddi manada destek vereceklerini söylediler. Önümüzdeki yıl kentsel dönüşüm çalışmalarına başlayacağız. Bu rezerv alanında binalar yapılacak. Bu binalar tamamlandığında, kentsel dönüşüm yapılacak bölgelerdeki insanlarımızı buraya yerleştireceğiz. Kentsel dönüşümü koruma alanlarında ve sit alanlarında yapmayı düşünmüyorum. Tarihi kentsel dönüşüm içinde ayrı bir çalışma yapacağız. Bunlar basit işler değil, ciddi projeler yapılması lazım. Kentin tarihsel dokusunu bozmamak gerekir. İlk önce gerçekten riskli, depremde yıkılma tehlikesi olan binalardan başlayacağız. Biz bunu halkın görüşünü alarak yapacağız. Şuanda halkımızın yüzde 99’u kentsel dönüşümü istiyor” şeklinde konuştu.
Tarihi konaklarını restore ettirmek isteyip de maddi gücü olmayanların Belediyeye gelmesini ve kendileriyle görüşmesini isteyen Başkan Babaş, “Konağını restore ettirmek isteyen bize gelsin. Biz, konak karşısında bu vatandaşımıza arsa veya başkan bir şey ile takasa girerek konağı alırız, restore ederiz. Ayrıca şehrin bazı yerlerinde yanan, ömrünü yitiren veya çökme tehlikesi oluşturan tarihi binaların rölevesini yapıp, yıkılmasını sağlayacağız. Bu sayede hem vatandaşımız için tehlike oluşturmayacak hem de kötü görünümden kurtarmış olacağız” ifadelerini kullandı.
Şeyh Şaban-ı Veli Caddesi’nde de yapılması planlanan sokak sağlıklaştırma projesinin de ihalesinin yapıldığını hatırlatan Tahsin Babaş, şöyle konuştu: “Dış cephelerini sağlamlaştıracağız. Ama aynı zamanda binaları da kullanabilir, hale getirmek gerekir. O binaları yaşatmamız lazım. 125. Yıl Caddesi’nde biz bunu yaptık ve şehrin girişi çok güzel oldu. Hiç olmazsa artık Kastamonu’ya girenler kültürümüzü görüyorlar”