Başbakan Yıldırım, şeker pancarı taban fiyatını açıkladı

Pancar üreticisinin dört gözle beklediği şeker pancarı taban fiyatı açıklandı.

  • 2846
Başbakan Yıldırım, şeker pancarı taban fiyatını açıkladı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Ziraat Odası Başkanı Butur: “Yeni taban fiyat ile çiftçimizin cebine iyi para girecek” 
Başbakan Başkanı Binali Yıldırım’ın şeker pancarının 2017 avans alım fiyatını ton başına 210 lira olarak açıklaması kimim üreticileri tatmin etmezken Ziraat Odası Başkanı Mehmet Butur, açıklanan yeni taban fiyat ile çiftçilerin cebine iyi derecede para gireceğini kaydetti.

2016 yılı pancar fiyatı, 16 polar için ton başına 210 TL oldu. AK Parti grup toplantısında konuşan Başbakan Binali Yıldırım, şeker pancarının 2017 avans alım fiyatını ton başına 210 lira olarak açıkladı. Pancar üreticilerine müjde veren Başbakan Binali Yıldırım: “Pancar üreticilerine bir müjde vermek istiyorum. Şeker pancarının 2017 avans alım fiyatını ton başına 210 TL olarak belirledik hayırlı olsun. Geçen sene bu rakam 190 TL idi. Önemli ölçüde bir artış sağladık.Her zaman çiftçinin yanında olduk, olmaya da devam edeceğiz” dedi.

Başbakan Binali Yıldırım tarafından açıklanan pancar taban fiyatın son derece olumlu bir gelişme olduğunu belirten Ziraat Odası Başkanı Mehmet Butur, pancar üretiminin Kastamonu ekonomisi için son derece önemli olduğunu, yeni açıklanan taban fiyat ile üreticilerin yüzünün güleceğini vurguladı.

“AÇIKLANAN FİYAT ÜZERİNDEN ÇİFTÇİLERİMİZ EMEĞİNİN KARŞILIĞINI ALACAK”
Pancar için açıklanan 210 TL taban fiyatın çok iyi bir fiyat olduğunu dile getiren Mehmet Butur: “Sayın Başbakanımız Binali Yıldırım, bölgemizde çiftçilerimiz tarafından yoğun olarak ekimi yapılan pancarın ton alım fiyatını 190 TL olduğunu açıkladı. Bu fiyat, bölge çiftçimizin yüzünü güldürdü. Çiftçimize alın terinin karşılığı, hak ettiği, hakkı ile ödenecek. Pancar devletin alım garantisi olan bir ürün. Devletimiz avansını ve her türlü desteğini veriyor. Polar üzerinden bazı eleştiriler olabilir. Bu sene pancardaki şeker oranı 16 polar civarında bulunuyor. Bu ciddi bir oran ancak vatandaşımız her sene aynı tarlaya pancar ektiği için şeker oranında bir düşüş olabiliyor. Polar oranı yüksek olan da var, az olan da var. Açıklanan fiyat üzerinden çiftçilerimiz emeğinin karşılığını alacak. Bu sene 200 bin ton civarında bir rekolte bekliyoruz. Makineli tarımı tam olarak uygulayabilsek bu oranın çok üzerine çıkabilirdik ama çıkamadık. Yeni sulama alanları faaliyete geçtiği zaman bu oranın üzerine çıkacağımızı düşünüyorum” diye konuştu.

“POLAR UYGULAMASI OLDUĞU SÜRECE MASRAFLARI KARŞILAYAMAYIZ”
Üretici Hasan Yıldırım ise açıklanan taban fiyatının bahsedildiği gibi ton başına olmadığını, şeker oranı olarak tabir edilen 16 polar için gerçerli olduğunu söyledi.
Başbakan Binali Yıldırım tarafından şeker pancarı için açıklanan 210 TL taban fiyat üreticileri memnun etmedi. Taban fiyat uygulamasının 16 polar üzerinden hesaplanmasının üreticiler açısından handikap olduğunu kaydeden üretici Hasan Yıldırım: “Sayın Başbakanımız tarafından açıklanan şeker pancarı taban fiyatı bizleri yine tatmin etmedi. Geçen sene taban fiyat 190 TL idi. O dönemlerde de söylemiştik. Açıklanan fiyatlar beklentilerimizi, masraflarımızı karşılamıyor. Çünkü hesaplama şeker oranı olarak tabir edilen polar üzerinden yapılıyor. Yani üreticinin ektiği şeker panarı 16 polar gelirse devlet 210 TL’den alım gerçekleştiriyor. Eğer pancar 16 poların altında gelirse polar birimi başına 9 TL düşülüyor. Benim fabrikaya teslim ettiğim pancar 13 polar geldi. Bu da açılanan 210 TL taban fiyattan 27 TL düşmesi anlamına geliyor. Eğer biz üreticilere gerçekten destek olunması isteniyorsa polar olarak alım kaldırılsın. Gerçekten taban fiyat 210 TL olsun. Poları daha yüksek pancara üst limitten alım yapılsın. Polar uygulaması kaldırılmadan yapılan her türlü artış masraflarımızı karşılamakta yetersiz kalır. Polar kotası uygulaması mutlaka son bulsun” dedi.

Maliyetlerin çiftçilerin önündeki en büyük engel olduğunu yineleyen Yıldırım: “Pancar alım fiyatı, 2002-2016 yılları arasında sadece yüzde 120 artarken, bu yıllar arasında üreticilerin kullandıkları gübre yüzde 400, motorin yüzde 300, işçilik, sulama ve diğer maliyetler yüzde 300’e yakın arttı. Bütün bu artışları hesap edersek Pancar alım fiyatındaki yüzde 12’lik artışın hiçbirşey ifade etmeyeceği daha net anlaşılıyor” diye konuştu.

Kazım BOLAT