Babaş, Teleferik Projesini Yeniden Gündemine Aldı
Teleferik Projesi, yeniden belediyenin gündemine geldi.
BELEDİYE BAŞKANI BABAŞ, TELEFERİK PROJESİNİ YENİDEN GÜNDEMİNE ALDI
VEDAT YUNUS İKİZOĞLU (İHA) - Kastamonu Belediyesi tarafından Kale ile Saat Kulesi arasında yapılması planlanan fakat Anıtlar Yüksek Kurulu’ndan izin çıkmayınca rafa kaldırılan Teleferik Projesi, yeniden belediyenin gündemine geldi.
Kastamonu Belediyesi’nde Fen İşleri Müdürü iken Tahsin Babaş ve ekibi tarafından projelendiren Teleferik Projesi, Anıtlar Yüksek Kurulu’ndan izin çıkmayınca rafa kaldırılmıştır. 30 Mart Mahalli İdareler Seçimleri sonrası Belediye Başkanlığı görevine gelen Tahsin Babaş, daha önceden hazırlanan Teleferik Projesini yeniden gündemine alarak çalışma başlattı.
Bu kapsamda İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Kastamonu’da yapılması planlanan Kentsel Dönüşüm ve tarihi mekanların restorasyon çalışmaları için Kastamonu Belediyesine özel bir ekip görevlendirdi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Etüt ve Proje Daire Başkanı Atilla Alkan, Tarihi Çevre Koruma Müdürü Cem Eriş, Kentsel Tasarım Müdürü Ali Ergün, İmar Müdürlüğü Şefi Mehmet Fatih, Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi İnşaat Yüksek Mühendisi Abdullah Özdemir’den oluşan ekip, Kastamonu’ya gelerek bir takım inceleme ve ziyaretlerde bulundu. İlk olarak şehrin tarihi ve turistik mekanlarını gezen ekip, daha sonra Kentsel Dönüşüm yapılacak olan bölgelerde incelemelerde bulundu. Belediye Başkan Yardımcısı mimar Ahmet Sevgilioğlu’nun da eşlik ettiği incelemelerin ardından Belediye Başkanı Tahsin Babaş’ın da katılımıyla bir değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi.
Toplantıda, daha önce projelendirilerek Anıtlar Yüksek Kurulu’na sunulan Teleferik Projesi, yeniden gündeme geldi. Kültürel turizm açısından Teleferik Projesi’nin mutlaka yapılmasının gerekliliği görüşü savunuldu. Kastamonu Kalesi ile Saat Kulesi arasında yapılması planlanan Teleferik Projesi, 430 hektar alan üzerinde yaklaşık 724 metre uzunluğunda ve yerden yüksekliği 30 metre olacak. Teleferik Sistemi’nin 6x3x2 grup gondol diye adlandırılan tek halat dolaşımlı sabit klemli bir sürücü bir dönüş istasyonu olan en son teknolojiye sahip bir sistem olarak inşa edilmesi planlanıyor. Sistem ile 4 dakikada bir 20 saniyelik seyahat süresi ile saatte 460 kişi taşınabilecek. Projenin ise yaklaşık maliyeti 3,5 milyon lira civarında bulunuyor” dedi.
Ayrıca toplantıda Belediye Başkanı Tahsin Babaş, İstanbul Büyükşehir Belediyesinden gelen ekibe, şehrin tarihi ve turistik mekanları ile inanç turizminin öneminden bahsetti.
Tahsin Babaş, Kastamonu’da 20 veya 30 odalı konakların bulunduğunu ve bu konakların mutlaka restore edilmesi gerektiğini belirterek, “Kastamonu, Safranbolu’nun konuklarından daha zengin ve çeşitliliği sahip bir şehir. Kastamonu’daki konukların eşi benzeri Türkiye’de yok. Fakat Safranbolu’da bu tarihi konaklar koruma altına alınarak burası bir kültür kenti haline gelmiş. Biz ise, bu konuda bir hayli geç ve geride kaldık. Bunu hızlandırmak istiyoruz” dedi.
Kastamonu Belediyesi’nin şimdiye kadar herhangi bir konak restore ettirmediğini açıklayan Belediye Başkanı Babaş, “Bu yüzden kısa zamanda çok iş yapmak istiyoruz. Halkımızın görebileceği somut projeler üreterek şehri yeniden imar etmek istiyoruz. Bu yüzden tarihi varlıklarımızı ayağa kaldırmak için bir yerden başlamak istiyoruz. Bunun için İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekiplerinden teknik ve proje açısından destek bekliyoruz” diye konuştu.
İl Özel İdaresi’nden tarihi ev ve konaklar için bir fon olduğunu ve bu fonun şimdiye kadar hiç kullanılmadığını anlatan Tahsin Babaş, “İlk etapta Şeyh Şabanı Veli Caddesi, Şamlıoğlu Sokak, Kefeli Yokuşu, Beyçelebi Mahallesi, Mehmet Akif Ersoy Mahallesi, İsfendiyarbey Mahallesi gibi tarihi evlerin ve konakların yoğun olduğu bölgelerde proje hazırlayalım. Öncelikle bu projeleri hayata geçirip vatandaşımız ne yapmak istediğimiz görsün. Arkasından bu çalışmaları görünce kendileri talepte bulunacak. İnşallah buralarda Kentsel Dönüşüm çalışmalarının büyük faydalarını göreceğiz. Çarpık kentleşmeyi ortadan kaldırıp daha çok tarihi mekanları ortaya çıkartacağız. Bu sayede şehre turistte çekmiş olacağız. Bu konakları ve tarihi mekanları görmek için turistler şehrimize gelmek isteyecekler. Buda bacasız sanayi gibi esnafımıza, halkımıza artı kazanç sağlayacak” ifadelerini kullandı.
Ayrıca Tahsin Babaş, daha önceden planlanan ve bugüne kadar hayata geçirilemeyen projelerin bulunduğunu ifade ederek, şöyle konuştu: “Bu projelerden Kasaplar Hali Projesi, Bakırcılar Çarşısı Projesi, Nasrullah Meydanı, Kefeli Yokuşu cephe iyileştirme, Şeyh Şabanı Veli Caddesi cephe iyileştirme, Beyçelebi Mahallesi cephe iyileştirme gibi yerlerimiz var. Bu projeleri de yakın zamanda hayata geçirmek istiyoruz. Ayrıca eski Belediye binasını yıkıp bulunduğu yere son derece refah ve modern bir meydan yapmayı hedefliyoruz. Bu sayede oradaki tarihi mekanlarında görünümünü bu sayede ortaya çıkarmış olacağız. Bunun dışında belediye olarak 1000 tane konak satın alıp, bu konakların restoresini yaptırmak istiyoruz. Bu sayede şehrin tarihi özelliği ortaya çıkarılmış olacak”
Belediye Başkanı Babaş, kent dokusunun bozulmadan şehrin tanıtılmasının gerektiğini belirterek, bu yönde bir çalışma içerisine gireceklerini ve Kastamonu’nun doğal güzellikleri ile inanç turizmini yönelik tanıtımlara yoğunluk vereceklerini kaydetti.
İstanbul’dan gelen ekip, Belediye Başkanı Babaş’ı dinledikten sonra şehirde yapılması gereken ve yakın zamanda ortaya konulması istenilen projeler hakkında bilgiler verdi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Etüd Projeler Daire Başkanı Atilla Alkan, şehirde yaptıkları incelemelerin ardından yakın zamanda ortaya somut bir proje koyacaklarını ve bazı caddelerde cephe giydirme çalışmalarının da olabileceğini söyledi. Alkan, ayrıca şehirde trafik sorunun da bulunduğunu belirterek, bu konuya da çözüm bulmak için bir çalışma yapacaklarını ve daha çok bazı bölgelerin yayalaştırma şeklinde olması üzerinde durdu.
Bunun üzerine Belediye Başkanı Tahsin Babaş, İstanbul Büyükşehir Belediyesine bağlı İSBAK ile trafik konusunda 3-4 yıldır çalıştıklarını ifade ederek, şunları söyledi: “Alternatif bir yolumuz yok. Şehrin her tarafına sinyalizasyon yaptık. Buda trafiğin akışını kesiyor. Öncelikle alternatif yol için benim, seçim döneminde hazırladığımız Doğu ve Batı Bulvarları adı altında projelerim var. Bu projenin hayata geçirilmesini için çalışma içerisindeyiz. Alternatif bir yol projemiz olmazsa şehirdeki trafik yine bir süre sonra sıkışacak. Bu yüzden tarihi evleri ve konakları başka bir bölgeye taşıyarak Batı Bulvarı Projesini hayata geçireceğiz. İnşallah bu proje, hayata geçtiğinde şehirdeki trafik sorunu da ortadan kalkmış olacak”