Az Uyuyan Öğrenci Daha Düşük Not Alıyor
Özel Optimed Hastanesi Psikolojik Danışmanlık Uzmanı Psikolog Nur Kök, sağlıklı uyku uyuyan öğrencilerin, iyi uyumayanlara oranla daha iyi not aldıklarını ve iyi uyuyan öğrencinin matematik problemlerini çözmede de başarılı olduğunu...
(İHA)- Özel Optimed Hastanesi Psikolojik Danışmanlık Uzmanı Psikolog Nur Kök, sağlıklı uyku uyuyan öğrencilerin, iyi uyumayanlara oranla daha iyi not aldıklarını ve iyi uyuyan öğrencinin matematik problemlerini çözmede de başarılı olduğunu söyledi.
Uykuları yetersiz olan çocukların okuma, yazma ve matematik problemleri çözme becerilerinin bozulduğuna dikkat çeken Uzman Psikolog Nur Kök, "Okula giden çocuklarda yetersiz uyku; psikolojiyi bozuyor, öğrenme becerilerini olumsuz etkiliyor. Özellikle anaokulu ve ilköğretim çağındaki çocuklar için uyku büyük önem taşımakta. Uykuları yetersiz olan çocukların okuma, yazma ve matematik problemleri çözme becerileri bozulur. Sağlıklı uyuyanlara göre bu öğrencilerin daha düşük notlar aldığını açıkça gösteren araştırmalar var. Sebepsiz yere yorgun veya haşarı, duyarsız ya da aşırı huysuz ve tepkili, akıllı olduğu halde sosyal ve akademik başarısı sorunlu çocuklarda uyku kalitesine bakılmalı. Uykunun vücudumuzun değil, beynimizin dinlenmesi için şart, aslında beyin uyku sırasında dinlenmez. Daha çok dışarıdan değil, vücuttan ve kendi içinden kaynaklanan verileri işler. Uyanıkken olduğundan çok çalışır. Her ne olursa olsun, anne-babaların çocuklarının uyku sağlığına en azından beslenmeleri ve genel sağlıkları kadar özen göstermeleri gerekir" dedi.
"YETERSİZ UYKU SANILANDAN DAHA YAYGIN"
Kök, "Uykuları horlama nedeniyle bozuk olan 866 çocukta yapılan araştırmada normal uyuyanlara oranla üç kez daha sık davranış bozuklukları ve dikkat dağınıklığı, hiperaktivite gibi sorunlara rastlandığı saptanmış. 2.5 ile 6 yaş arası bin 500 çocukta yapılan bir başka geniş araştırma da 10 saatten az uyuyan çocukların kelime haznelerinde ve bilişsel becerilerinde, 10 saatten çok uyuyanlara oranla çok belirgin azalma olduğu saptanmış. Benzer araştırmalar, ergenlikteki gençlerde de uyku problemlerinin ve yetersiz uykunun sanıldığından daha yaygın olduğunu gösteriyor. Eksik uyku, öğrenme problemlerine ve performans düşmesine yol açar. Bu yaştaki gençlerde sıklıkla gece uykuya dalmakta zorluk, sık uyanma, dinlenmeden uyanma ya da çok zor ayılma ve gün içinde yorgunluk şikayetleri görülür. Bu şikayetlerle davranış bozuklukları, devamsızlık, öğrenme güçlüğü ve akademik başarısızlık arasında bir ilişki bulunuyor" ifadelerini kaydetti.
"UYKU SAATLERİ DİSİPLİN İÇİNDE OLMALI"
Ebeveynlerin uyku saatleri konusunda tatlı-sert bir disiplin içinde olmaları, sınırları belirlemeleri gerektiğini belirten Uzm. Psikolog Nur Kök, "Ailedeki diğer erişkinler de bu konuda uyum içinde davranmalıdır. İlköğretim çağındaki çocukların gelişimini tamamlayabilmesi için mutlaka gece 23.00-03.00 arası uykuda olmaları gerekmektedir. Uyku süresi ise yaşa bağlı olarak değişiyor. 3 yaşına kadar olan bebeklerde günde 12-14 saat uyku gerekirken, 3-6 yaş arasındaki çocuklar için bu rakam 10-12 saate kadar çıkabiliyor. 12 yaşına kadar olan çocukların uyuması gereken süre 10-11 saat, 12-18 yaş arası için ise 8-9 saat uyumak yeterli oluyor" dedi.