Aşir Efendi Vakfı'ndan 200 aileye kumanya yardımı
Aşir Efendi Vakfı yaklaşan Ramazan ayı öncesinde dar gelirli ailelere kumanya yardımında bulundu.
11 ayın sultanı Ramazan ayına sayılı günler kala Kastamonu’da hazırlıklar sürüyor. Bir yandan belediye tarafından iftar çadırlarının kurulmasına başlanırken bir yandan da dar gelirli ailelere yönelik kumanya dağıtılıyor. Münire Sultan Medresesi ve Aşir Efendi Hanı’nı vakıf bünyesine alarak Kastamonu’da sosyal, kültürel, ekonomik ve eğitim faaliyetlerine başlayan Aşir Efendi Vakfı, Ramazan ayı öncesinde 200 aileye kumanya yardımında bulundu.
Tamamen vakıf kaynakları kullanılarak yapılan yardımların her sene artarak devam ettiğini ifade eden Aşir Efendi Vakfı Yöneticisi Fehmi Oltan, amaçlarının Kastamonu’ya ait yardımlaşma, bir ve beraber olma geleneğini tekrardan yaşatmak olduğunu söyledi.
Vakıf olarak sosyal ve kültürel alanlarda çalışma yaptıklarını ve yaptıkları çalışmaları da büyük bir gizlilikle yürüttüklerini belirten Aşir Efendi Vakfı Yöneticisi Fehmi Oltan, özelikle sosyal yardımlar konusunda vakıf olarak hassas olduklarının altını çizdi. Kastamonu’da 200 aileye Ramazan yardımı yaptıklarını söyleyen Fehmi Oltan: “Vakıf olarak hem Kastamonu’da hem de İstanbul’da çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bizim için sosyal yardımların ayrı bir önemi var. Kimseyi incitmeden, yardımlaşmanın amacını saptırmadan Ramazan ayı öncesinde 200 ailemize gıda yardımında bulunduk. Ailelerimizi seçerken de titiz davrandık. Gerçekten maddi durumu yerinde olamayan ailelerimize bu Ramazan ayında katkı sağlamaya çalıştık. İnşallah amacımıza ulaşabilmişizdir” dedi.
“VAKIF OLMANIN GEREKLERİNİ YERİNE GETİRMEYE ÇALIŞIYORUZ”
Amaçlarının geçmiş dönem içerisinde Aşir Efendi tarafından yapılan eserleri ortaya çıkararak tanınmasını ve tanıtılmasını sağlamak olduğunu kaydeden Aşir Efendi Vakfı Yöneticisi Fehmi Oltan Aşir Efendi’nin yüzyıllar öncesinden Gölköy’den saraya kadar çıkan alim olduğunu ifade eden: “Eğitim için Gölköy’den saraya kadar çıkan Aşir Efendi aldığı eğitim sonrasında Mekke ve İstanbul Kadılığı’nın ardından Şeyhülislamlığa kadar yükselmiş bir alimdir. Kazandırdığı cami, medrese ve çeşmelerin yanı sıra kurduğu kız okulları ile de Kastamonu’da kızların eğitimine önem vermiş bir insandır. Kızların eğitimi Kastamonu’da 250 yıl öncesinde ön planda tutulmuştur. Biz de Aşir Efendi’nin bu düşüncelerinden hareketle vakıf olarak bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Kastamonu’dan vakıf malları üzerinden aldığımız her türlü geliri Kastamonu için harcıyoruz ve harcamaya da devam edeceğiz. Çalışmalarımız halen devam ediyor. Vakıf olmanın gerekçelerini yerine getirmeye çalışıyoruz. Vakıf demek hayır demek, hayır etmek demektir. Biz de bu amaç için gayret gösteriyoruz” şeklinde konuştu.
“KIZ ÇOCUKLARIMIZIN EĞİTİMİNİ ÖNEMSİYORUZ”
Vakıf olarak eğitim çalışmalarına da ayrı bir önem verdiklerini dile getiren Oltan: “Vakıf olarak kız çocuklarımızın eğitim görmesi bizim için daha çok önemli. Eskiden beri vakfımız bu durum üzerinde hassasiyet göstermiştir ve göstermeye de devam edecektir. Eğitim çalışmalarımız kapsamında 10 kişiyle başladığımız eğitim bursumuzda şu anda 100 öğrencimize ulaştık. Bu sayıyı daha da arttıracağız. Özellikle maddi durumu yerinde olmayan kızlarımızın okumaları ve devletine, milletine, ülkesine yararlı birer fert olmaları için vakfımızın bütün imkanlarını seferber edeceğiz” diye konuştu.
Şu anda vakfın kurumsallaşma çalışmalarının devam ettiğini söyleyen Oltan, tüm çalışmaların zaman içerisinde ve titizlikle gerçekleştirileceğini kaydetti.
Kazım BOLAT