Arı ölümlerinin sebebi
Kastamonulu televizyon programcısı arı ölümlerinin sebebini açıkladı.
Ziraat Mühendisi Suat Musabeşeoğlu arıcı meslektaşlarını bilgilendirirken, usulsüz ticaret yapan kişileri de uyardı.
3 Şubat Cumartesi günü (dün) saat 19.00’da Agro TV’de yayınlanan programda Musabeşeoğlu, Kastamonulu hemşehrilerine selam göndererek, "Karadeniz Bölgesi iklim değişikliğiyle birlikte çok ciddi arı kayıpları yaşamaya başladı. Arı ticaretini yapan kişiler Akdeniz Bölgesi’ne gidip oradan uygun fiyatlı kolonileri alarak Kastamonu’ya getirip satıyorlar. Hatta kendi kovanlarını oraya götürüp arıları erken geliştirmiş gibi formülde bulmuşlar. Ana arı kutuları doldurmak üzere arıları çırpılmış kolonileri ucuz fiyattan alıyorlar ve orada besleyerek belli bir koloni gücüne ulaştıktan sonra Kastamonu ve çevre illere getiriyorlar.
2023 sezonu sonbaharında da görüldüğü gibi Varroa zararlısı baş edilemez bir noktaya geldi, arı hastalıkları baş edilemez bir noktaya geldi. Kestane balı güzel ve değerli bir bal, üretimden sonra koloni yaşamasa da önemli değil gözüyle bakılıyor ancak bu arılardan aslında verimde alınmıyor. Kastamonu’ya gelen bu arılardaki asıl tehlike ilçedeki, köydeki ve çevredeki bütün arıları genetik ve arı sağlığı yönünden bozuyor olması," ifadelerini kullandı.
Daha önce Kastamonu yerel basınında yayınlanan haberde ise, "Kışlatma kaybının yoğun olduğu yıllarda il dışından bölgeye uyumlu olmayan arı kolonileri getirilip satılmaktadır. Hemen hemen her ilçeye satışı yapılan arı kolonileri bahar aylarında Antalya ve çevre illerde yetiştiği için yoğun varroa zararlısının baskısı ile gelmektedir. Arılar zaten ilimizin flora ve iklimine uygun olmadığı gibi Varroa zararlısının yoğun olması sebebiyle de bal üretim sezonu sonrasında koloni çöküşleri başlamaktadır. Karadeniz Bölgesi’nde viral etmenlerin yoğun olması da göz önüne alındığında bu durum ilerleyen yıllarda çok daha başka problemleri beraberinde getirecektir. Yapılan bilimsel çalışmalar gösteriyor ki 2025-2026 yıllarında küresel iklim değişikliğinin olumsuz etkileri en yüksek seviyelere çıkacaktır. Eğer bugün itibariyle önlem alınmaz ve hala mevcut yerli/yöreye uyumlu arımızı yaşatmak yerine sıcak iklim kuşağından arılar getirilmeye devam edilirse mevcut arıcılık kültürümüz sekteye uğrayacaktır." denilmişti.
Tarım televizyonu Agro TV’de 'Arının Geleceği' isminde programın yapımcısı olan Suat Musabeşeoğlu, düzenli olarak akademisyenleri ve saha uzmanlarını program konuğu olarak alıyor ve şu an Türkiye’de en çok izlenen arıcılık programını sürdürmeye devam ediyor.