Anadolu koyunu ıslah ediliyor

Malatya Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği'nin yürüttüğü Halk Elinde Islah Projesi kapsamında Anadolu koyunu olarak da bilinen akkaraman koyunu sayısının, bu ırka ait ürünlerin miktar ve kalitesinin artması hedefleniyor. Her…

  • 545
Anadolu koyunu ıslah ediliyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Malatya Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği'nin yürüttüğü Halk Elinde Islah Projesi kapsamında Anadolu koyunu olarak da bilinen akkaraman koyunu sayısının, bu ırka ait ürünlerin miktar ve kalitesinin artması hedefleniyor. Her yetiştiriciye anaç başına 33 lira ödeme yapılan proje kapsamında hayvanların beslenmesine ayrılan bu desteğin sunduğu katkıyı ölçmek için kuzular tartılıyor.

Birlik Başkanı Ali İhsan Akın, geçtiğimiz yıldan bu yana Halk Elinde Islah Projesi’ni yürüttüklerini anımsattı. Yazıhan ilçesinde uygulanan proje, 29 yetiştiricinin desteklendiğini anlatan Akın, 6 bin 300 hayvanın destek kapsamında olduğunu bildirdi. Projeyle Anadolu koyunu olarak bilinen akkaraman ırkının et ve süt verimini artırmanın amaçlandığını vurgulayan Akın, “Yetiştirici bu desteği aldığında damızlık hayvanını ayırmak, süt ve et üretimini artırmak zorunda. Yetiştiricilerimiz elindeki damızlık hayvanın arttırılması, kuzu kilogram artırımının yükseltilmesi, süt veriminin arttırılması, ikizlik oranının çoğaltılması, hastalıkların zamanında teşhisi tedavisi ve bir çok konuda yetiştiriciyi eğitici öğretici geliştirici ekonomisine katkı sunucu ve maddi anlamda destekleyici bir projedir. Bu projenin amacına hizmet etmesi ve devamı noktasında, Malatya'da her ilçede en azından bir proje olmak üzere bunları yaygın hale getirmek için gerekli çalışmaları yapıyoruz.” dedi.

Et ve süt verimini yükseltmek amacıyla başlatılan proje kapsamında yetiştiricilerin desteklendiğini kaydeden Akın, "Proje kapsamında bu yılın kuzularını tartmaya başladık. İnşallah bu tartımlarımızı biran önce bitirip proje liderimiz ve proje koordinatörümüze bu sonuçları rapor halinde sunacağız. Projenin amacı et verimi ve süt verimini yükseltmek. Hayvanlara özellikle kuzulardaki ek gıda ek besinle birlikte et ve süt verimini yükseltmek. Tabi gördüğünüz gibi sarı küpeler doğrudan gelir desteğiyle alakalı kayıt altına almak içindir, birde mavi küpelerimiz var bu mavi küpelerimizde proje küpelerimizdir. Bu küpelerimizdeki asıl amaçta hangi hayvanın kaç kiloya geldiği, kaç kilo olduğuyla alakalı o projedeki mavi küpelerimizle birlikte bunları alıp defterimize kayıt ediyoruz, yine bu küpe numaralarını bilgisayarımıza kayıt edip, proje liderimize, proje koordinatörümüze gönderiyoruz." ifadelerini kullandı.

Akın, bu yıl doğan kuzuların üçüncü tartımları sonucu Yama Dağı'ndaki kuzuların ortalama 33 kilogram olduklarını kaydetti.