'Zehirli mantar gözle ayırt edilemez'

Kastamonu İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Çağdaş Derdiyok, mantar zehirlenmelerine karşı uyarıda bulunarak, zehirli mantarların gözle ayırt edilemeyeceğini belirtti.

  • 339

Kastamonu İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Çağdaş Derdiyok, mantar zehirlenmelerine karşı uyarıda bulundu.

Derdiyok, "Öncelikle bilinmelidir ki zehirli mantarlar gözle ayırt edilemez. Rengi, kokusu, yetiştiği alanın çayırlık olup olmaması, kurtlu olup olmaması, salyangozların bir kısmını yemiş olması mantarın zehirli olup olmadığına dair ipucu olarak kullanılamaz. Zehirli bir mantarın pişirilmesi, kurutulması, dondurucuda saklanması ya da sirkeli suda bekletilmesi zehrinin etkisini yok etmez. Mantarın yanında yoğurt yenmesi de yaygın inanışın aksine zehirlenmeyi engellemez." dedi.

Mantar zehirlenmesinden korunmak için tek etkili yolun doğal ortamlarda yetişen mantarları tüketmemek olduğunu belirten Uzm. Dr. Derdiyok, "Zehirli mantarlar tüketildiğinde ortaya çıkacak klinik belirtilerin şekli ve zamanı değişkendir. Bazı türler 2 saat içinde sersemlik, uyku hali, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, yüzde ve boyunda kızarma, ağızda metal tat duyusu, bulantı, kusma, terleme gibi belirtilere sebep olurken bazı türler ise yenmesinden 6 saat sonra bulantı, kusma, ishal, ateş, çarpıntı, karın ağrısı, karaciğer-böbrek fonksiyon bozukluklarına yol açabilir. Tedavi için meydana gelen zehirlenme bulgularına yönelik müdahalelerde bulunulsa da böbrek ya da karaciğer nakli gerektirecek, kişiyi komaya sokacak ve ölümle sonuçlanabilecek kadar ciddi sonuçlar da oluşabileceği bilinmelidir." diye konuştu.

Derdiyok, "Bütün zehirlenmeler ile ilgili 114 Ulusal Zehir Danışma Merkezinden bilgi alınabilir ancak mantar tükettikten sonra yukarıda geçen klinik belirtileri göstermeye başlayan kişilerin zaman kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurması ve mantar yediği bilgisini sağlık çalışanları ile paylaşması tanının koyularak uygun tedavinin başlanması için önemlidir." diye konuştu.

Kastamonu İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Çağdaş Derdiyok şöyle devam etti:

"Sağlıklı şartlarda üretilip paketlenen kültür mantarları zehir bulundurmaz dolayısıyla tüketilmesi güvenlidir. Kendinizin ve sevdiklerinizin sağlığını korumak için mantar toplamayı bir aktivite olarak görmemeniz, zehirli olma ihtimali bulunan doğal ortamlardan toplandığını bildiğiniz mantarları tüketmemeniz ve riskli durumlarda hızlıca sağlık kuruluşlarına başvurmaktan çekinmemeniz önem arz etmektedir."

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme