Yücebıyık 'Yıllık 1 Milyon TL Gelir Elde Ediyoruz'

Kastamonu Vakıflar Bölge Müdürü Yavuz Yücebıyık, İl Genel Meclisi üyelerine Kastamonu'da yapılan ve yapılması düşünülen restore çalışmaları hakkında bilgi verdi.

  • 752
TAKİP ET
İl Genel Meclisi MHP Grup Başkanı Mehmet Çıvgın'ın sözlü önergesi üzerine İl Genel Meclisi üyeleri ile bir araya gelen Yücebıyık, Kastamonu il genelinde 12 vakıf eserinde restore çalışmalarının aralıksız sürdürüldüğünü kaydetti. Vakıflar Kastamonu Bölge Müdürlüğü'nün 1998 yılında kurulduğunu ve 18 yıldan beri Kastamonu'daki ata yadigrı eserleri korumak için titizlikle gayret gösterdiklerini ifade eden Kastamonu Vakıflar Bölge Müdürü Yavuz Yücebıyık, kendi gelirleri ile çalışma yürütmeye çalıştıklarını söyledi.
'YILLIK 1 MİLYON 96 TL GELİR ELDE EDİYORUZ' Kastamonu'nun tarihi ve kültürel bakımdan zengin bir vilayet olduğunu dile getiren Yavuz Yücebıyık: 'Kastamonu'daki bulunan 389 adet taşınmazımız bulunuyor. 96 adet gelir getirici eserimiz bulunuyor. Cami, tekke ve türbe vazifesi gören 293 adet hayratımız bulunuyor. 129 adet kiracımız ve 129 kiracımızdan aylık 84 bin TL, yıllık ise 1 milyon 96 TL gelir elde ediyoruz. 1998 yılında 462 adet vakıf taşınmazımız bulunurken 2015 yılında ise bu sayı 665 olmuştur. 203 vakıf artışındaki neden ise köylerde yapılan kadastro tespitleri ve mahkeme kararları sonrasında vakıflar kayıtlarına geçirilen eserlerdir. Zonguldak'ta 70, Bartın'da 45, Karabük'te ise 161 adet vakıf taşınmazı bulunurken Kastamonu'da ise bu 3 ilin toplamından daha fazla vakıf eseri bulunmaktadır' dedi.
'GELİRİMİZİN 3'TE 2'SİNİ 'HAYIR' HİZMETİNE DÖNÜŞTÜRÜYORUZ' Kastamonu Vakıflar Bölge Müdürlüğü olarak Kastamonu, Zonguldak, Bartın, Karabük olarak yıllık gelirinin 3 milyon 500 bin TL olduğuna dikkat çeken Yücebıyık: 'Gelirlerimizi Vakıflar Bölge Müdürlüğü olarak hayır hizmetlerine dönüştürüyoruz. Kastamonu'da, Zonguldak'ta, Bartın'da ve Karabük'te 700'er aileye kuru gıda yardımı gerçekleştiriyoruz. Kastamonu'da 30 öğrenciye öğrenci bursu sağlıyoruz. Üniversiteye giden 98 öğrencimize maddi destek sağlıyoruz. Kastamonu'da 44 ailemize muhtaç aylığı sağlıyoruz. Toplamda 872 vatandaşımıza yıllık 682 bin TL hayır hizmeti sağlıyoruz. Yıllık gelirimiz olan 1 milyon 96 bin TL'nin 3'te 2'sini hayır hizmetine dönüştürüyoruz. Vakıfla Genel Müdürlüğü özel bütçeli kurumdur. Devletimizden 1 kuruş maddi destek almıyoruz. Kendi gelirlerimiz ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz' diye konuştu.
'88 ESERİMİZ İÇİN 22 MİLYON 716 BİN TL HARCAMA YAPTIK' Kastamonu Bölgesinin yapısına bakıldığı zaman eski eserlere gereğinden daha fazla sahip çıkıldığını belirten Yavuz Yücebıyık, '2004 yılından 2015 yılına kadar geçen süre içerisinde Kastamonu il genelinde 88 eserimizi yeniden restore ettik. 88 eserimiz için 22 milyon 716 bin TL harcama yaptık. 147 adet eserimizin ise restore projesini çizdirdik. 147 eserimizin projesi için ise 1 milyon 66 bin TL harcama gerçekleştirdik. Kastamonu'da hala devem ettiğimiz Nasrullah Cami, Sinanbey Cami, Dede Sultan Hamamı, İsa Dede Türbesi, Araç Belediye Hamamı, Çevkani Cami, Ovalı Pazarı Mescidi, Alparslan Cami, Musa Fakih Cami, İnebolu Yahya Paşa Cami, Devrekni İsmailbey Cami olmak üzere 12 tarihi eserimizde restore çalışmalarımız halen devam ediyor. Bütün bu çalışmalarımızı 2 mimar 2 mühendis ile gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Projelerimiz hazır ve nakdi sorunumuz bulunmuyor. Kendi programlarımız çerçevesinde 2016-2017 ve 2018 çalışmalarımızın fizibilitesini oluşturduk. Öncelik sırası ve ödenek durumuna göre programlarımızı yeniden şekillendirebiliyoruz' şeklinde konuştu.
'NASRULLAH CAMİ BASİT BİR RESTORE ÇALIŞMASI DEĞİLDİR' Sinanbey Cami ve Nasrullah Cami'nde süren restore çalışmalarının uzadığı yönünde yapılan eleştirilere katılmadığını ifade eden Vakıflar Bölge Müdürü Yavuz Yücebıyık, tarihi eser restore çalışmalarının mevzuatının farklı olduğunu, bazı çalışmalarda Anıtlar yüksek Kurulu kararı gerektiğini aktararak: 'Bazen elde olmayan sebepler yüzünden restorelerde gecikmeler yaşanabiliyor. Bu gecikmeler bazen bürokrasiden de kaynaklanabiliyor. Sinanbey Cami'nin ihalesini 17.11.2014 tarihinde gerçekleştirmiştik. 300 gün olan işin süresi Kasım ayının 22'sinde sona erecek. 493 bin TL olan sözleşme bedeli için şu ana kadar 364 bin TL harcama yapıldı. Eski eserlerde her şey sözleşmeye bağlı olarak yapılmak zorundadır. Yapalım, gidelim anlayışı ile hareket etmemiz mümkün değil. Yapılan çalışmalar doğrultusunda Sinanbey Cami'ni ay sonunda açmayı planlıyoruz. Eğer restoreyi yapan firma zamanında bitiremezse cezalı olarak çalışacak. Nasrullah Cami ise bittiği zaman çok farklı bir ihtişama sahip olacak. Ekstra çıkan işler ortaya çıktı. Nasrullah Cami'ni alanında uzman ekip restore ediyor. Sözleşmeye göre Nasrullah Cami'nin bitim süresi 400 gündür. Caminin yapım keşfi için 4 milyon TL'nin üzerinde bir maliyet hesaplanmıştı ancak şu ana kadar 2 buçuk milyon TL'lik bir harcama yapıldı. Rakamın 4 milyon TL'nin çok üzerine çıkacağını öngörüyoruz. Projeden dolayı işin yapımında çok gecikme bulunuyor. Nasrullah Cami basit bir restore çalışması değildir. İnce işçilik oldukça fazla. Kuruldan gelecek cevap doğrultusunda restore çalışmaları devam edecek. Amacımız işimizi daha iyi yapmak ve mirasımıza daha iyi sahip çıkmaktır. 2016 Ramazan Ayı içerisinde ibadete açma niyetimiz var. İnşallah çalışmalar tamamlanır ve öngörülen tarihte açmış oluruz' açıklamasında bulundu.

'NASRULLAH CAMİ'NDE DAHA TİTİZ DAVRANILMALI ' Önerge sahibi MHP Grup Başkanı Mehmet Çıvgın ise Vakıflar Bölge Müdürü Yavuz Yücebıyık'ın yapmış olduğu açıklamaların doyurucu olduğunu söyledi. Yapılan açıklama ile kamuoyunun da bilgi sahibi olacağına işaret eden Mehmet Çıvgın: 'Vatandaşlarımızın yanlış bilgilendirilmemesi açısından ilk ağızdan yapılan açıklama için müdürümüze teşekkür ediyoruz. Eserlerimizin yeniden ayağa kalkmasında yardımcı olanlara minnettarız. Eserlerimizin restore çalışmalarının şartnamelerde belirtilen tarihlerde teslim edilmesini arzu ediyoruz. Ayrıca Nasrullah Cami'miz için yapılacak çalışmalarda daha titiz davranılması gerektiğini düşünüyoruz. Özellikle camimizin taban sökümlerinde teknik heyetin de bulunması gerektiğine inanıyoruz. Çünkü caminin tabanında maddi değeri yüksek olan önemli eserler olduğunu rivayet ediliyor. Bu rivayetler doğru olabilir. İhtimalleri göz önünde bulundurmak gerekiyor. Rivayet doğru çıkabilir. 2 tona yakın altından bahsediliyor' diye konuştu. Vakıflar Bölge Müdürü Yavuz Yücebıyık ise Nasrullah Cami'nin altında altın olduğu yönündeki rivayetlerin kendisine de geldiğini söylenti de olsa konu üzerinde titizlikle duracaklarını vurguladı. 

MUHAMMED KÖMEÇOĞLU (İHA)

Bakmadan Geçme