Yüba Tekstil'de İşçilerin Nöbeti, Mutlu Sonla Bitti
İflas eden Yüba Tekstil, tekrar iş kapısı olacak
Kastamonu'da 10 yıldır fason üretim yapan ve geçtiğimiz günlerde iflas ettiğini açıklayan Yüba Tekstil'de çalışan 130'u kadın 150 işçinin nöbeti, ana firma olan Kardem Tekstil'in geri adım atması sonucu mutlu sonra bitti. Yüba Tekstil'de çalışan işçiler, 2 aylık maaş ve 4 aylık mesai ücretleri karşılığında tekstildeki dikiş makinelerine el koymuştu.
Kardem Tekstil Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Öz, Kastamonu'ya gelerek tekstil işçileriyle görüştü. Tekstil işçilerinin 2 aylık ücretlerini ödeyeceklerini belirten Ahmet Öz, ayrıca fason üretim yapan Yüba Tekstil ile anlaşmaya varmaları durumunda fabrikayı tekrar çalıştırabileceklerini söyledi.
Kardem Tekstil firmasını temsilen Kastamonu'ya geldiğini belirten Ahmet Öz, 'İşçi arkadaşlarımızın Ocak ve Şubat maaşlarını ödeyeceğiz. Burayı da çalıştırmak gibi bir niyetimiz var. Ancak buradaki binanın, hukuki problemlerini çözmek kaydıyla' dedi.
Yüba Tekstil'in hukuki sorunlarının çözülmesi durumunda fabrikanın faal duruma getirileceğini belirten Öz, 'Aksi takdirde bu mümkün değil. Birisi gelirse 'burası benim, siz burada ne yapıyorsunuz' derse, 'işgalcisiniz' derse, biz bir şey yapamayız. Ancak herkes şunu bilsin; işçi arkadaşlarımızın parası ödenecek. Biz bunu sosyal sorumluluk kavramı içinde değerlendiriyoruz. Belediyeyle bununla ilgili konuşacağız. Biz burayı işleteceğiz' diye konuştu.
Kardem Tekstil firması ile tekstil işçileri arasında anlaşmaya öncülük eden AK Parti Milletvekili Aday Adayı Mehmet Yıldırım ise, görüşmelerin Cuma günü sonlandığını belirterek, 'Ahmet Öz, dün geleceğini söylemişti. Ben de grup toplantılarına gitmeyerek burada kaldım. Konuyu detaylı olarak konuştuk. Beraber toplantı yaptık' dedi. 3 maddede anlaştıklarını vurgulayan Yıldırım, 1'inci maddenin; 'mülkiyeti Belediye olan arsada bulunan müştemilatın Yüba Tekstil'e ait kira sözleşmesinin Kardem'e devri' olduğunu söyledi. Yıldırım diğer maddeleri ise şu şekilde açıkladı:
'2'nci madde ise işçilerin Ocak ve Şubat maaşları 2 taksitte ödenecek maddesiydi. 3'üncü madde de buraya bir yapı kurarak buranın çalışmasını sağlanacak şeklindeydi. Bu sayede daha büyük kapasiteyle çalışmaya devam edeceğiz.'
Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş ile görüşeceklerini aktaran Mehmet Yıldırım, 'Kastamonu'nun yararına olan her şeyi belediye başkanımız onaylar. Bu tekstilin üretime devam etmesi gerekiyor. Kastamonu'ya hayırlı olsun. Eline dosya alan avukatlara duyurulur. Biz Kastamonuluyuz, su içtiğimiz tası, yemek yediğimiz kabı kirletmeyiz' ifadelerini kullandı.
Kuzeykent Mahallesi'nde yaklaşık 10 yıldır fason üretim yapan 130'u kadın toplam 150 işçinin çalıştığı tekstil firması iflas etti. Bunun üzerine ana firma Kardem Tekstil, işçilerin maaşlarını ödemeden Cumartesi gecesi Kastamonu'da bulunan dikiş makinelerini kamyonlara yükletip kentten götürmek istedi. Durumu fark eden işçiler, fabrikayı basarak makinelere el koydu. İşçiler, Ocak ve Şubat ayı maaşları ile 4 aylık mesai ücretleri verilmediği gerekçesiyle fabrika sahibi hakkında polise de şikayette bulundu. Firma tarafından dikiş makinelerinin kaçırılmasına karşılık tekstil işçileri, tekstil atölyesinde gece gündüz vardiyalı bir şekilde nöbet tutmaya başlamıştı.
VEDAT YUNUS İKİZOĞLU (İHA)