Yılmaz: Bebeğiniz geceleri uyumuyor ise kararlı ve sabırlı olun

Ebeveynlerin, geceleri uyuma problemi yaşayan çocuklarına karşı sabırlı ve kararlı olarak sorunu çözebilecekleri belirtildi. Uzmanlar, çocuğunda bu sorunu olan ebeveynlerin uykunun eğitilebilir olduğunu unutmamalarını, sorunun çözümü için…

  • 450
TAKİP ET
Ebeveynlerin, geceleri uyuma problemi yaşayan çocuklarına karşı sabırlı ve kararlı olarak sorunu çözebilecekleri belirtildi. Uzmanlar, çocuğunda bu sorunu olan ebeveynlerin uykunun eğitilebilir olduğunu unutmamalarını, sorunun çözümü için tek yapılması gerekenin sabırlı ve kararlı olunması gerektiğini ifade ediyor.

Kars Devlet Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Yunus Yılmaz, bebeklerin gece-gündüz farkını öğrenip, sağlıklı uyku düzenine geçmelerinin bazen zor olabileceğini belirtti. Dr. Yılmaz, fiziksel bir neden ya da bir hastalık durumu söz konusu değilse çoğu zaman yapılan bazı yanlış uygulamaların bebeğin uyku düzenini oluşturamamasına neden olduğunu söyledi. 

Bu yüzden bebekle yeni bir yaşama başlanılan ilk günlerden itibaren uykuyu düzene sokma adına bilinçli davranmanın önemine dikkat çeken Yılmaz, 'Eğer bebeğiniz gündüzleri uyuyor, geceleri uyanık kalmak istiyorsa ki bu durum ebeveynin iş yerinde uykulu gözlerle dolaşmasına neden olacaktır. Ya da evdeyken sürekli yatma isteği duyuracaktır. Bunun nedeni bebeğinizin gece uyumaması mı? Karnının tok, altının temiz, herhangi bir sancısının ya da acısının olmadığından emin olduğunuz bebeğiniz geceleri uyumak istemiyor, sizi de uyutmuyor türlü şirinlikle kendisiyle ilgilenmenizi istiyorsa ortada yanlış giden bir şeyler var demektir. Çünkü bir süre sonra sizin bedeniniz bu duruma dayanamaz. Yorulan vücudunuz, dikkatinizin dağılmasına, gergin olmanıza hatta bazı sağlık sorunlarınızın çıkmasına neden olabilir. Hatta eşinizle bebeğe gece kim bakacak tartışmalarına girebilir, emzirme sürecinizde problemler yaşayabilirsiniz. Çünkü anne sütü dinlenmiş bir beden, iyi bir gece uykusu ve stressiz bir aile yaşamı gerektirir.' dedi.

UYUMAYAN BEBEK İÇİN NE YAPILMALI?

Bu çerçevede, anne karnındaki bebeğin gece gündüz farkını bilmeden doğacağını hatırlatan Uzm. Dr. Yılmaz, ilk iki hafta içinde yeni ortamına alışmaya ve uyku düzenini öğrenmeye başlayan bebeklerin bu sürecini ebeveynlerin fırsat bilmesi gerektiğini savundu. 

Yılmaz, şöyle konuştu: 'Yeni doğmuş bebekler günde 15-18 saat uyuyabilir. Bu süre zamanla azalır. Sizin ilk aydan itibaren bebeğin gece ve gündüz uykusu için gerekli düzenlemeleri yapmanız gerekir. Elbette bebekler gündüzleri de uyuyacaktır. Sağlıklı gelişebilmeleri için bu aylarda uykuya ihtiyaçları fazladır. Ancak iki haftalık olmuş bir bebeğin gece uyuduğu ortam farklı, gündüz uyuduğu ortam farklı olmalıdır. Gündüz daha aydınlık, sesli (çoğunlukla oturma odası) gibi yerlerde uyumasını sağlayın. Gece uykusunda ise yatak odasında loş, az ışıklı sessiz ve dışarıdan hiçbir uyarının alınmadığı bir ortam oluşturun. Böylece bebek gece uykusu ile gündüz uykusu sırasında fark olduğunu anlar.'

Yılmaz, bebeğin ilk haftalarıyla ilgili de şu tavsiyelerde bulundu: 'Gündüz uykusundan uyandığında onunla konuşun, öpün, oynayın. Uykusunun açılması, çevresindeki uyaranları alması sorun değildir. Hatta gereklidir. Böylece gündüz uykularının kısa ve aralıklı olduğunu anlar. Gece beslenmek için ya da uyku geçişlerinde gözlerini açtığında ışığı yakmayın. Odanın var olan loş ortamında bebeğiniz emzirin. Onunla konuşmayın. Mimik hareketlerinizle ilgisini çekmeyin. Emzirmenizi ya da bakımını yaptıktan sonra en kısa sürede yatağına geri yatırın. 3-4 aylık bir bebek tek başına uyuyabilmeye hazırdır. Gündüzleri 2-3 kere kısa uykular şeklinde toplam 13-14 saat uyuyabilirler.' 

Yılmaz ayrıca geceleri sık sık uyanan bebekler için, bir yatış saatinin belirlenmesini, buna mutlaka uyulmasını ve kararlı olunmasını önerdi.

Bakmadan Geçme