VakıfBank ve KOSGEB, Güçlerini KOBİ'ler İçin Birleştirdi
KOSGEB ve VakıfBank, KOBİ'lerin ihtiyaçlarını uygun koşullarla karşılayacak bir iş birliğini hayata geçirdi.
KOSGEB veri tabanına kayıtlı, güncel KOBİ beyannamesi onaylı işletmelerin faydalanabileceği iş birliği programı kapsamında sunulan 'KOSGEB İş Birliği Taksitli İşletme Kredisi' ile KOBİ'ler 60 aya varan vadelerde, uygun faiz oranlarıyla masrafsız kredi kullanabilecek. İşletmeler protokol kapsamında belirlenen kredi türlerinde mevcut faiz oranları üzerinden indirim elde ederken EFT/havale gibi bankacılık işlemleri, çek defteri, kredi kartları, e-fatura, POS ve benzeri bankacılık ürün ve hizmetlerinde özel avantajlardan yararlanacak.
Farklı sektör ve segmentlerin ihtiyaçlarına uygun olarak geliştirdiği kredi ve bankacılık ürünlerini reel sektörün hizmetine sunan VakıfBank, KOSGEB veri tabanına kayıtlı, güncel KOBİ beyannamesi onaylı işletmelerin finansal ihtiyaçlarını ve bankacılık hizmetlerini daha kolay ve uygun koşullarla karşılayacakları bir dönem başlattı. Türkiye'nin dört bir yanında KOBİ'lerin geliştirilmesi ve desteklenmesi için çalışmalar yürüten KOSGEB ile hayata geçirilen iş birliği programının imza töreni, KOSGEB Başkanı Recep Biçer ve VakıfBank Genel Müdürü Halil Aydoğan'ın katılımıyla Ankara KOSGEB Başkanlık binasında gerçekleştirildi.
İş birliği programı kapsamında VakıfBank, KOBİ'lere, uygun koşullarla kredi ve bankacılık hizmetleri sunacak. Aynı zamanda bankacılık ürün ve hizmetlerinde özel avantajları KOBİ'lerle buluşturan VakıfBank, işletmelerin banka bünyesinde sunulan teknolojik desteklerden yararlanmalarını sağlayacak.
'Küresel rekabette güçlenmek için finans sektörü ve reel sektör ortak akılda buluşmalı'
İmza töreninde konuşan VakıfBank Genel Müdürü Halil Aydoğan, 'Türkiye'nin küresel rekabette güçlenmesi ve öne çıkması için en temel gerekliliklerden biri, istikrarlı ve yenilikçi yatırımların hayata geçirilmesidir. Bu da, finans sektörü ile reel sektörün ortak akılda buluşmasını, birbirinin ihtiyaçlarını doğru anlayarak ülke çapında müreffeh bir yaşam için yan yana ilerlemesini gerektirir. Bugün KOSGEB'le imzaladığımız protokolle, Türkiye çapında binlerce KOBİ'mize özel fırsatlar sunacak olmaktan memnuniyet duyuyoruz. Son derece kapsamlı bir iş birliği programı oluşturduk. Bankacılık anlayışımızla da uyumlu olarak, KOBİ'lerimize uygun koşullarla kredi vermenin yanı sıra işletmelerin toplam maliyetlerini azaltmalarına katkıda bulunmak üzere bankacılık ürün ve hizmetlerimizde uygun koşullar sağladık ve teknolojik desteklerimizi bu pakete ekledik' dedi.
'KOBİ'lerin için maliyet yönetimine katkı yapıyoruz'
KOBİ'ler için maliyet yönetiminin öneminin farkında olduklarının altını çizen Aydoğan, 'KOBİ'lerimizin bazı bankacılık işlemlerini ücretsiz yapmalarını sağlayacak 12 aylık tarife paketi, protokol kapsamında bankamızdan kredi kullanacak işletmelere hediye edilecek. Bu işletmelerimize, çek karnesi taleplerinde ve e-fatura işlemlerinde muafiyet ve indirimler sağlanacak. Protokol kapsamındaki işletmelerimize özel üye işyeri fiyatlaması yapılırken, bir yıl boyunca Businesscard'larından aidat ücreti alınmayacak. Ayrıca ihracatçı KOBİ'lerimiz için özel avantajlar getirdik. Gümrük işlemleri için geliştirdiğimiz ve sektörde tek olan Gümkart'ta bir gün opsiyon imkanı, Türkiye İhracatçılar Meclisi ile imzaladığımız protokol kapsamında sunduğumuz indirimli dış ticaret paketi avantajları, bunlardan sadece birkaçı' diye konuştu.
'KOSGEB veri tabanına kayıtlı 806 bin işletmeden 31 bini desteklerden yararlanıyor'
KOSGEB Başkanı Recep Biçer ise, şu değerlendirmede bulundu:
'Bugün 81 ilde, 88 KOSGEB İl Müdürlüğü aracılığı ile KOBİ'lerimize hizmet veren KOSGEB, gün geçtikçe kendini yenileyerek ve destek programlarını günün şartlarına göre güncelleyerek KOBİ'lere destek sağlamaya devam etmektedir. 1990-2002 döneminde KOSGEB tarafından ulaşılan KOBİ sayısı 4 bin iken, 2015 yılı itibarıyla KOSGEB veri tabanına kaydedilen işletme sayısı 806 bine ulaşmıştır. Türkiye'de mevcut 3 milyon 535 bin işletmenin 806 bini KOSGEB veri tabanına kayıtlı iken, KOSGEB desteklerinden etkin olarak faydalanan işletme sayısı ise 31 bin 177'dir. Görüldüğü üzere KOSGEB desteklerinden faydalanan KOBİ sayısı Türkiye'deki KOBİ sayısına oranla arzu ettiğimiz rakamlara ulaşamamıştır. Aynı zamanda veri tabanına kayıtlı işletmelerin etkin bir şekilde KOSGEB desteklerinden faydalanması hususunda yeterli ilgiyi göstermediği görülmektedir.
KOSGEB destek programları, nakit para yardımı veya faizsiz krediden çok projeye dayalı olarak, hibe şeklinde veya geri ödemeli destek şeklindedir. KOBİ'lerimizin ilgisini daha çok nakit kredi şeklindeki destekler çekmektedir. Ancak küçük ve orta ölçekli işletmelerde ulusal ve uluslararası rekabet güçlerinin ve ülke ekonomisine sağladıkları katma değerin artırılması, proje kültürü ve bilincinin oluşturulması, işletmelerin proje yapabilme kapasitelerinin geliştirilmesi suretiyle olacaktır.
Yapılan bu protokol sayesinde işletmeler, uygun faiz oranı ve masrafsız kredi kullanmanın yanında KOSGEB veri tabanına kayıt yaptırarak KOSGEB'in diğer faaliyetlerinden de yararlanma imkanı bulacaklardır.'
VAKIFBANK – KOSGEB İŞBİRLİĞİ DETAYLARI:
➢ KOBİ'lere çifte destek
- İşletmelerin KOSGEB desteklerinden yararlanabilmeleri için KOSGEB veri tabanına kayıtlı olmaları ve KOBİ beyannamelerinin güncel olması gerekiyor. Bu iş birliği de KOBİ'leri KOSGEB'e üye olmaya ve KOBİ beyannamelerini güncellemeye teşvik ediyor.
- Bu yönüyle iş birliği, işletmelere çifte kazanç sağlamayı amaçlıyor. KOBİ'ler hem VakıfBank'ın sağladığı avantajlardan yararlanacak hem de KOSGEB desteklerinden istifade edebilmek için ön şartı yerine getirmiş olacaklar.
➢ KOSGEB İş Birliği Taksitli İşletme Kredisi
- İş birliği programı kapsamında özel olarak geliştirilen 'KOSGEB İş birliği Taksitli İşletme Kredisi'nde işletmeler 60 aya varan vadelerde uygun faiz oranlarıyla masrafsız kredi kullanabilecek.
- Kredi ödemeleri aylık eşit taksitler şeklinde olabileceği gibi işletmelerin nakit akışlarına bağlı olarak üç ayda bir ödemeli, taksit ertelemeli veya ödemesiz dönemli olarak da düzenlenebilecek.
➢ Yurt dışı kaynaklı kredilerde avantajlı faiz oranları
- İşletmeler, VakıfBank'ın sunduğu protokol kapsamındaki kredilerden de daha uygun koşullarla yararlanabilecek. İşletmelerin uygun faiz oranlarıyla yararlanabilecekleri yurtdışı kaynaklı krediler şöyle: o Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansmanı Projesi (TURSEFF) kapsamında Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) tarafından sağlanan 'Enerji Verimliliği Kredisi', 'Ticari Bina Enerji Verimliliği Kredisi'; o Dünya Bankası iş birliğiyle sağlanan 'KOBİ Enerji Verimliliği Kredisi'; o Avrupa Yatırım Bankası (AYB) tarafından sağlanan işletme, ihracat ve yatırım kredileri; o Kalkınmada öncelikli bölgelere yönelik olarak geliştirilen ve AYB'den sağlanan 100 milyon euro'luk kaynağa sahip 'Büyüyen Anadolu'ya Kredi Kolaylıkları Programı'.
➢ İndirimli dış ticaret paketi
- İhracatçı işletmeler, VakıfBank ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) iş birliği protokolü kapsamındaki özel kredi faiz oranlarından da yararlanabilecek. Böylece ihracat işlemleri için yine uygun faiz oranlarıyla kullanma imkanı yakalayacak.
- KOBİ'ler, aynı protokol kapsamındaki indirimli dış ticaret paketi avantajlarını da kullanabilecek.
➢ Bankacılık hizmetlerinde avantajlar
- VakıfBank'tan protokol kapsamında kredi kullanan işletmeler, ilk defa çek karnesi aldıkları takdirde çek defteri bedeli ve istihbarat masrafı ödemeyecek.
- Daha önce çek karnesi almış olanlar ise yüzde 50 indirimden yararlanabilecek.
- Bankacılık işlemlerinin tek bir paket içerisinde toplandığı 'Halden Anlayan Tarifeler'den 'Nette Mini Tarife' paketi, protokol kapsamında kredi kullanan işletmelere bir yıl boyunca ücretsiz olarak sunulacak.
- Paket, hesap işletim ücreti muafiyeti sağladığı gibi, her 32 günlük dönemde internet üzerinden ücretsiz 25 adet havale ve 4 adet EFT işlemi yapma imkanı sunuyor.
- KOBİ'lere e-fatura oluşturma, mali mühürleme, fatura gönderme, alma ve arşivleme hizmeti veren VakıfBank, protokol kapsamındaki işletmelere bu uygulamaları yüzde 25 indirimli sunacak.
- VakıfBank Businesscard talep ederek aktif olarak kullanan işletmelerden bir yıl boyunca kart aidatı alınmayacak.
- VakıfBank POS'larını kullanan işletmeler, kendileri için hazırlanmış özel çalışma şartlarından yararlanacak.
➢ Teknolojik destek
- VakıfBank, KOBİ'lere finansal hayatlarını kolaylaştıracak teknolojik destekler de sağlayacak. Bu destekler: o LUCA-Muhasebe Entegrasyonu, o Kredi Kayıt Bürosu Risk Raporu, o Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi Raporu
➢ Krediden nasıl yararlanılabilir?
- Avantajlı koşullarla kredilerden yararlanmak isteyen KOSGEB veri tabanına kayıtlı, güncel KOBİ beyannamesi onaylı işletmelerin kredi için gerekli belgeleri sağlayarak VakıfBank şubelerine başvurmaları yeterli oluyor.
- Bankanın değerlendirme kriterlerine göre krediye uygun bulunan ve KOSGEB resmi sitesindeki bilgilerine göre kurum desteklerinden yararlanma şartlarını taşıyan işletmeler, gerekli teminatları ve diğer kredi kullanım koşullarını sağladıktan sonra krediyi alabiliyor.
Farklı sektör ve segmentlerin ihtiyaçlarına uygun olarak geliştirdiği kredi ve bankacılık ürünlerini reel sektörün hizmetine sunan VakıfBank, KOSGEB veri tabanına kayıtlı, güncel KOBİ beyannamesi onaylı işletmelerin finansal ihtiyaçlarını ve bankacılık hizmetlerini daha kolay ve uygun koşullarla karşılayacakları bir dönem başlattı. Türkiye'nin dört bir yanında KOBİ'lerin geliştirilmesi ve desteklenmesi için çalışmalar yürüten KOSGEB ile hayata geçirilen iş birliği programının imza töreni, KOSGEB Başkanı Recep Biçer ve VakıfBank Genel Müdürü Halil Aydoğan'ın katılımıyla Ankara KOSGEB Başkanlık binasında gerçekleştirildi.
İş birliği programı kapsamında VakıfBank, KOBİ'lere, uygun koşullarla kredi ve bankacılık hizmetleri sunacak. Aynı zamanda bankacılık ürün ve hizmetlerinde özel avantajları KOBİ'lerle buluşturan VakıfBank, işletmelerin banka bünyesinde sunulan teknolojik desteklerden yararlanmalarını sağlayacak.
'Küresel rekabette güçlenmek için finans sektörü ve reel sektör ortak akılda buluşmalı'
İmza töreninde konuşan VakıfBank Genel Müdürü Halil Aydoğan, 'Türkiye'nin küresel rekabette güçlenmesi ve öne çıkması için en temel gerekliliklerden biri, istikrarlı ve yenilikçi yatırımların hayata geçirilmesidir. Bu da, finans sektörü ile reel sektörün ortak akılda buluşmasını, birbirinin ihtiyaçlarını doğru anlayarak ülke çapında müreffeh bir yaşam için yan yana ilerlemesini gerektirir. Bugün KOSGEB'le imzaladığımız protokolle, Türkiye çapında binlerce KOBİ'mize özel fırsatlar sunacak olmaktan memnuniyet duyuyoruz. Son derece kapsamlı bir iş birliği programı oluşturduk. Bankacılık anlayışımızla da uyumlu olarak, KOBİ'lerimize uygun koşullarla kredi vermenin yanı sıra işletmelerin toplam maliyetlerini azaltmalarına katkıda bulunmak üzere bankacılık ürün ve hizmetlerimizde uygun koşullar sağladık ve teknolojik desteklerimizi bu pakete ekledik' dedi.
'KOBİ'lerin için maliyet yönetimine katkı yapıyoruz'
KOBİ'ler için maliyet yönetiminin öneminin farkında olduklarının altını çizen Aydoğan, 'KOBİ'lerimizin bazı bankacılık işlemlerini ücretsiz yapmalarını sağlayacak 12 aylık tarife paketi, protokol kapsamında bankamızdan kredi kullanacak işletmelere hediye edilecek. Bu işletmelerimize, çek karnesi taleplerinde ve e-fatura işlemlerinde muafiyet ve indirimler sağlanacak. Protokol kapsamındaki işletmelerimize özel üye işyeri fiyatlaması yapılırken, bir yıl boyunca Businesscard'larından aidat ücreti alınmayacak. Ayrıca ihracatçı KOBİ'lerimiz için özel avantajlar getirdik. Gümrük işlemleri için geliştirdiğimiz ve sektörde tek olan Gümkart'ta bir gün opsiyon imkanı, Türkiye İhracatçılar Meclisi ile imzaladığımız protokol kapsamında sunduğumuz indirimli dış ticaret paketi avantajları, bunlardan sadece birkaçı' diye konuştu.
'KOSGEB veri tabanına kayıtlı 806 bin işletmeden 31 bini desteklerden yararlanıyor'
KOSGEB Başkanı Recep Biçer ise, şu değerlendirmede bulundu:
'Bugün 81 ilde, 88 KOSGEB İl Müdürlüğü aracılığı ile KOBİ'lerimize hizmet veren KOSGEB, gün geçtikçe kendini yenileyerek ve destek programlarını günün şartlarına göre güncelleyerek KOBİ'lere destek sağlamaya devam etmektedir. 1990-2002 döneminde KOSGEB tarafından ulaşılan KOBİ sayısı 4 bin iken, 2015 yılı itibarıyla KOSGEB veri tabanına kaydedilen işletme sayısı 806 bine ulaşmıştır. Türkiye'de mevcut 3 milyon 535 bin işletmenin 806 bini KOSGEB veri tabanına kayıtlı iken, KOSGEB desteklerinden etkin olarak faydalanan işletme sayısı ise 31 bin 177'dir. Görüldüğü üzere KOSGEB desteklerinden faydalanan KOBİ sayısı Türkiye'deki KOBİ sayısına oranla arzu ettiğimiz rakamlara ulaşamamıştır. Aynı zamanda veri tabanına kayıtlı işletmelerin etkin bir şekilde KOSGEB desteklerinden faydalanması hususunda yeterli ilgiyi göstermediği görülmektedir.
KOSGEB destek programları, nakit para yardımı veya faizsiz krediden çok projeye dayalı olarak, hibe şeklinde veya geri ödemeli destek şeklindedir. KOBİ'lerimizin ilgisini daha çok nakit kredi şeklindeki destekler çekmektedir. Ancak küçük ve orta ölçekli işletmelerde ulusal ve uluslararası rekabet güçlerinin ve ülke ekonomisine sağladıkları katma değerin artırılması, proje kültürü ve bilincinin oluşturulması, işletmelerin proje yapabilme kapasitelerinin geliştirilmesi suretiyle olacaktır.
Yapılan bu protokol sayesinde işletmeler, uygun faiz oranı ve masrafsız kredi kullanmanın yanında KOSGEB veri tabanına kayıt yaptırarak KOSGEB'in diğer faaliyetlerinden de yararlanma imkanı bulacaklardır.'
VAKIFBANK – KOSGEB İŞBİRLİĞİ DETAYLARI:
➢ KOBİ'lere çifte destek
- İşletmelerin KOSGEB desteklerinden yararlanabilmeleri için KOSGEB veri tabanına kayıtlı olmaları ve KOBİ beyannamelerinin güncel olması gerekiyor. Bu iş birliği de KOBİ'leri KOSGEB'e üye olmaya ve KOBİ beyannamelerini güncellemeye teşvik ediyor.
- Bu yönüyle iş birliği, işletmelere çifte kazanç sağlamayı amaçlıyor. KOBİ'ler hem VakıfBank'ın sağladığı avantajlardan yararlanacak hem de KOSGEB desteklerinden istifade edebilmek için ön şartı yerine getirmiş olacaklar.
➢ KOSGEB İş Birliği Taksitli İşletme Kredisi
- İş birliği programı kapsamında özel olarak geliştirilen 'KOSGEB İş birliği Taksitli İşletme Kredisi'nde işletmeler 60 aya varan vadelerde uygun faiz oranlarıyla masrafsız kredi kullanabilecek.
- Kredi ödemeleri aylık eşit taksitler şeklinde olabileceği gibi işletmelerin nakit akışlarına bağlı olarak üç ayda bir ödemeli, taksit ertelemeli veya ödemesiz dönemli olarak da düzenlenebilecek.
➢ Yurt dışı kaynaklı kredilerde avantajlı faiz oranları
- İşletmeler, VakıfBank'ın sunduğu protokol kapsamındaki kredilerden de daha uygun koşullarla yararlanabilecek. İşletmelerin uygun faiz oranlarıyla yararlanabilecekleri yurtdışı kaynaklı krediler şöyle: o Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansmanı Projesi (TURSEFF) kapsamında Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) tarafından sağlanan 'Enerji Verimliliği Kredisi', 'Ticari Bina Enerji Verimliliği Kredisi'; o Dünya Bankası iş birliğiyle sağlanan 'KOBİ Enerji Verimliliği Kredisi'; o Avrupa Yatırım Bankası (AYB) tarafından sağlanan işletme, ihracat ve yatırım kredileri; o Kalkınmada öncelikli bölgelere yönelik olarak geliştirilen ve AYB'den sağlanan 100 milyon euro'luk kaynağa sahip 'Büyüyen Anadolu'ya Kredi Kolaylıkları Programı'.
➢ İndirimli dış ticaret paketi
- İhracatçı işletmeler, VakıfBank ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) iş birliği protokolü kapsamındaki özel kredi faiz oranlarından da yararlanabilecek. Böylece ihracat işlemleri için yine uygun faiz oranlarıyla kullanma imkanı yakalayacak.
- KOBİ'ler, aynı protokol kapsamındaki indirimli dış ticaret paketi avantajlarını da kullanabilecek.
➢ Bankacılık hizmetlerinde avantajlar
- VakıfBank'tan protokol kapsamında kredi kullanan işletmeler, ilk defa çek karnesi aldıkları takdirde çek defteri bedeli ve istihbarat masrafı ödemeyecek.
- Daha önce çek karnesi almış olanlar ise yüzde 50 indirimden yararlanabilecek.
- Bankacılık işlemlerinin tek bir paket içerisinde toplandığı 'Halden Anlayan Tarifeler'den 'Nette Mini Tarife' paketi, protokol kapsamında kredi kullanan işletmelere bir yıl boyunca ücretsiz olarak sunulacak.
- Paket, hesap işletim ücreti muafiyeti sağladığı gibi, her 32 günlük dönemde internet üzerinden ücretsiz 25 adet havale ve 4 adet EFT işlemi yapma imkanı sunuyor.
- KOBİ'lere e-fatura oluşturma, mali mühürleme, fatura gönderme, alma ve arşivleme hizmeti veren VakıfBank, protokol kapsamındaki işletmelere bu uygulamaları yüzde 25 indirimli sunacak.
- VakıfBank Businesscard talep ederek aktif olarak kullanan işletmelerden bir yıl boyunca kart aidatı alınmayacak.
- VakıfBank POS'larını kullanan işletmeler, kendileri için hazırlanmış özel çalışma şartlarından yararlanacak.
➢ Teknolojik destek
- VakıfBank, KOBİ'lere finansal hayatlarını kolaylaştıracak teknolojik destekler de sağlayacak. Bu destekler: o LUCA-Muhasebe Entegrasyonu, o Kredi Kayıt Bürosu Risk Raporu, o Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi Raporu
➢ Krediden nasıl yararlanılabilir?
- Avantajlı koşullarla kredilerden yararlanmak isteyen KOSGEB veri tabanına kayıtlı, güncel KOBİ beyannamesi onaylı işletmelerin kredi için gerekli belgeleri sağlayarak VakıfBank şubelerine başvurmaları yeterli oluyor.
- Bankanın değerlendirme kriterlerine göre krediye uygun bulunan ve KOSGEB resmi sitesindeki bilgilerine göre kurum desteklerinden yararlanma şartlarını taşıyan işletmeler, gerekli teminatları ve diğer kredi kullanım koşullarını sağladıktan sonra krediyi alabiliyor.