TÜVTÜRK ihbar edildi

Kastamonu Kalkındırma Derneği Başkanı Civelekoğlu, nakit ödeme ve kart ödemesi arasında farklı uygulama yapan TÜVTÜRK'ü ihbar ettiklerini söyledi.

  • 12124

Kastamonu Kalkındırma Derneği (KALDER) Başkanı Tugay Civelekoğlu, TÜVTÜRK'ün ülke genelindeki bütün araç muayenelerinde nakit ödeme ve kart ödemesi arasında farklı uygulama yaptığını ve kartla yapılan ödemelerde vatandaşlardan usulsüz bir şekilde fark ücreti talep ettiğini söyledi.

Konu ile ilgili Kastamonu Defterdarlığına dilekçe veren KALDER Başkanı ve üyeleri, çıkışta basın açıklaması yaptı.

KALDER olarak Kastamonu için çalışmalarına her platformda devam ettiklerini belirten Civelekoğlu, "İnsanımızın hangi alan olursa olsun mağduriyet yaşamaması için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Buna göre tespit ettiğimiz bir konu olarak TÜVTÜRK'ün ülkemiz genelinde bütün araç muayenelerinde nakit ödeme ve kart ödemesi arasında farklı uygulama yaptığını ve kartla yapılan ödemelerde vatandaşlarımızdan usulsüz bir şekilde fark ücret talep ettiğini öğrenmiş bulunuyoruz." dedi.

"İHBAR DİLEKÇEMİZİ VERDİK"

Civelekoğlu, "Zira 214 sabit, 5 motosiklet, 75 gezici ve 18 gezici traktör istasyonu bulunan TÜVTÜRK, yılda 9 milyonu aşkın aracın periyodik ve yola uygunluk muayenelerini, yaklaşık 4 milyon aracın ise egzoz gazı emisyon ölçümünü gerçekleştirmektedir. Ücretsiz muayene tekrarları ve tespitlerle birlikte muayene sayısı 17 milyona erişmektedir. Bunu kartla ödemelerde fark ücret olarak rakama vurduğumuzda çok astronomik ücretler ortaya çıktığı görülmektedir. Böyle bir haksızlığa göz yummamız mümkün değildir. Bundan dolayı Kastamonu Defterdarlığına TÜVTÜRK hakkında ihbar dilekçemizi vermiş bulunuyoruz." diye konuştu.

Kastamonu Kalkındırma Derneği (KALDER) Başkanı Tugay Civelekoğlu şöyle devam etti:

"Sayın Maliye Bakanımızın da bu konudaki açıklamasıyla sesini duyarak hem insanlarımız için hem de ülkemiz için bir sorumluluğu yerine getirmiş oluyoruz ve sorumluluğunun bilincinde olan bir STK olarak vazifemizi yerine getirmiş oluyoruz. Bakanımızın bu sözünün gereğini yapmamız hem bizim için hem de Kastamonu için önemlidir. Herkesin de bunda sorumluluk sahibi olması gerektiğine inanıyoruz. Ülkemizin ve insanımızın menfaatleri için çalışmaya hep birlikte devam edeceğiz."

Haber Merkezi
Yorumlar 7
Murat 11 Ekim 2024 14:18

5464 Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu'nun 17. maddesinde şu şekilde açıklanıyor. MADDE 17 - Üye işyerleri, kart hamillerinin yapmış oldukları mal ve hizmet alımlarının bedelini banka kartı ya da kredi kartı ile ödeme taleplerini kabul etmek zorundadır. Bu zorunluluk indirim dönemlerinde de geçerlidir. Üye işyerleri, kart hamilinden kartın kullanılması dolayısıyla komisyon veya benzeri bir isim altında ilave bir ödemede bulunmasını isteyemez. Bu hükme aykırı davranılması halinde, üye işyeri anlaşması yapan kuruluşlar tarafından üye işyeri sözleşmesi feshedilir ve bir yıl süreyle yeni bir sözleşme yapılamaz. Üye işyerleri, mal ve hizmet bedeli karşılığını banka kartı veya kredi kartı ile ödemek isteyen kişilerin imza gerektiren işlemlerde imza kontrolünü yapmak, kartın tahrifata uğrayıp uğramadığını kontrol etmek ve üye işyeri anlaşması yapan kuruluşlarca kendilerine ulaştırılan bilgiler çerçevesinde kartın geçerliliğini tespit etmekle yükümlü olup, gerekli durumlarda kart üzerinde yer alan bilgilerle kimlik belgesi üzerinde yer alan bilgileri karşılaştırmak üzere geçerli bir kimlik belgesi ibrazını talep etmek ve harcama belgesi üzerindeki bilgilerle kredi kartı üzerindeki bilgileri karşılaştırarak kontrol etmekle yükümlüdür. Bu kontrollerin yapılmamasından doğan zararlardan üye işyerleri sorumludur. Bu durumda hiçbir iş yeri, müşterisinden komisyon veya benzeri bir isim altında ilave bir ödemede bulunmasını isteyemez.

ERCAN 11 Ekim 2024 09:57

ASLAN TUGAY BAŞKAN

deniz 09 Ekim 2024 20:55

Adını Denize cevap diye yazan arkadaş. Allah aşkına bir benim yorumumu oku bir de kendi yazdığını. Hiç alakası var mı? Yani illa ki itiraz etmiş olmak için birşeyler yazmaya hiç gerek yok. Yani yeni moda laf var boş yapmak diye tam öyle olmuş. Ben ne diyorum sen ne diyorsun. Hitap ederken, anlamak istemiyorsun falan ne demek? Sanki önceden bir diyaloğumuz olmuş bişey anlatmışsın da biz anlayamamışız gibi. Esasen anlayamayan sensin üstelik. Anlaşılmayan birşey varsa o da şu; Yorumumun neresinde 1800 lira normal demişim de sanki öyle demişim gibi itiraz ederek o zaman sen öde falan filan diyorsun? Bizim de arabamız var biz de muayene yaptırıyoruz. Hoşumuza mı gidiyor 1800 tl ödemek. Otomobillerle ilgili sorunları sıkıntıları da boşu boşuna anlatmana gerek yok ki otomobili olan herkes zaten biliyor ve yaşıyor bu sorunları. Ben yorumumda normal Kart ile direkt çekimle ödemede fark alınmasıyla ilgili bir yorum yaptım ve bir de Araç muayenesinin tekrar devlet tarafından yapılmasını, özel sektörden alınmasını talep ettim ve bütün Türkiye de böyle istiyor. Muayene ücretinin ödenme şekliyle alakalı olarak da eğer kartla çekildiğinde Tüvtürk fark alıyorsa vatandaş da hesabında para varsa nakit çekip hazırlıklı giderek nakit ödeyebilir anlamında söyledim. Ne var bunda? Her iki türlü de ödeme imkanı yoksa kredi kartıyla kredi kullanarak ödediğinde de eğer fark alıyorlarsa alınmasın elbette. Burada fikrimizi söylüyoruz. Sen de konuyla ilgili fikrin bilgin önerin varsa yazarsın. Her kimsen, ben sana hitaben yorum yazmadım. Haber konusuyla ilgili fikrimi beyan ettim. Sen de konuyla ilgili fikrini üşünceni yazarsın. Tartışmaya gerek yok.

Emrah 09 Ekim 2024 07:04

Kesinlikle devletimizin işletmesinde olması gerekiyor bırakın komisyon işlerini kardeşim bu ne ya bu adamlar ömür boyu işletecekler diye kanun mu yaptınız bu yapanlar ben bu ülkenin evladı olarak ahirette iki elim yakanızda bilesiniz buna başta devlet büyüklerimiz müsadere ettiği için

Denize cevap. 09 Ekim 2024 06:55

Deniz kardeşim. İnsanlar niye nakit yaptırmak zorunda ki? 1800 TL para sana normal geliyorsa sen öde milletin parasını. Sen ya anlamak istemiyorsun ya da işine gelmiyor. Araba bir ihtiyaç. Her Arabası olana zengin gözüyle bakmayın. Çoğu kişi zor şartlarda alıyor o arabaları. Bu arabaların bakımları var. Bunun her yıl trafik sigortası var, yılda 2 kez vergisi var. Mazot benzin uçmuş zaten, insanlar Kredi kartı kullanıyor bunları alırken. 2 yılda bir kez TÜVTÜRK e gidiyor onda da Kredi kartı kullanmak zorunda kalıyor. Belki eğer bankası izin veriyorsa 3-6 ay taksit yaptirabiliyor. Heee diğer konuya gelince neden devlet kontrolünde değil de özel şirketler yapıyor bunu. TÜVTÜRKun gizli ortakları içinde Bilal Erdoğan var. Tek sebebi bu. Her zaman ki gibi yüzükle gelen reis çocuklarına çalışıyor. Yandaşlarına çalışıyor. Bunlar gitmediği sürece de devletin var olduğu denetim mekanizmasıni göremeyeceğiz...

Caner 09 Ekim 2024 00:00

Kredi kartıyla alış veriş yaptığımız çoğu esnaf fark ekliyor üzerine komisyon ücreti bi omu gözünüze battı ozaman esnaflardanda şikayetçi olun

deniz 08 Ekim 2024 22:26

Kartla ödeme yapılınca farklı ücret alınması çok da önemli bir konu değil ki. Kartla ödeyince fark alıyolarsa o zaman vatandaş da nakit ödesin. Oraya giderken atmden çeksin parasını hazırlasın ve nakit olarak yatırsın. Esas önemli olan konu, Araç Muayene işini özel sektör elinden alıp tekrar Devletin yetkisine bırakmak. Yani araç muayenesi tamamen devlete bırakılmalı özel sektör devre dışı bırakılmalı. Bunun için uğraşılmalı. Kartla ödemede fark alınması gibi ufak işlerle değil. Kartla ödesen ne nakit ödesen ne. Konuya şöyle bakalım; TüvTürk şirketi bu işten kar ediyor mu? ediyor. Kar etmese bu işi sürdüremezlerdi. Madem bu iş karlı ve bu işten kazanç sağlanıyorsa bu kazancı devlet sağlasın. Parayı devlet kazansın. Daha önceki yıllarda zarar ediyor diyerek fabrika vesaire işyerleri özelleştirdi. Peki araç muayenesinde de mi devlet zarar ediyordu da özele bırakıldı. Şimdi bu Tüvtürk zarar ediyor olsa bu işi bırakırlardı herhalde. Çok büyük kazançları var ki devam ediyolar. Bu araç muayene işine devletimiz el koymalı ve kendi uhdesine almalı tam yetkili devlet olmalıdır. Paramız devletin kasasına girsin hiç olmazsa. Özel sektöre niye para kazandırılıyor ki.

Bakmadan Geçme