Türkce Dünya Sıralamasında 5. Dil

Konak Belediyesi Dr. Selahattin Akçiçek Eşrefpaşa Kültür ve Sanat Merkezi'nde düzenlenen Edebiyat Şöleni'nde Kıbrıs-Balkanlar-Avrasya Türk Edebiyatları Kurumu (KIBATEK) Genel Başkanı Mevlüt Kaplan bilim, çeviri ve anlaşma dilinin Türkçe...

  • 819
TAKİP ET
Konak Belediyesi Dr. Selahattin Akçiçek Eşrefpaşa Kültür ve Sanat Merkezi'nde düzenlenen Edebiyat Şöleni'nde Kıbrıs-Balkanlar-Avrasya Türk Edebiyatları Kurumu (KIBATEK) Genel Başkanı Mevlüt Kaplan bilim, çeviri ve anlaşma dilinin Türkçe olacağını belirterek 'Türkçe, dünya sıralamasında beşinci dil. Her yıl 300 bin dolayında insan Türkçe öğreniyor. Yeni araştırmalara göre Türkçe bilim, çeviri ve anlaşma dili olma yolunda hızla ilerliyor' dedi.

KIBATEK'in kısa sürede ciddi anlamda kültür altyapısını oluşturduğunu ifade eden Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, KIBATEK'in oluşumunda İzmir'in ağırlıklı bir yapılanması olduğunu belirtti. Belediye başkanlığı döneminden önce de KIBATEK'e katkılar koymaya çalıştığını dile getiren Başkan Tartan, ' KIBATEK her yıl biraz daha güçlendi, hedeflerini büyüttü. Birlik, beraberlik ve dayanışma geleceğin barışçıl toplumlarında önemli bir alt yapısı İzmir'de KIBATEK' le bunu başarıyoruz' dedi.

KIBATEK Onursal Başkanı Feyyaz Sağlam da bu yıl Tuva Cumhuriyeti'nin de ilk defa katıldığını böylece 33'üncü şölende bağlantı kurulan ülke sayısının 33 olduğunu kaydetti. Sağlam, ilk defa bu yıl Yunanistan'dan bir akademisyen konuğun da olduğuna söyledi. Bosna-Hersek Fahri Konsolosu Kemal Baysak ise 'Türkçemizin gelişmesi, Türk edebiyatının dünyada yaygınlaşması, bilim dili, sanat dili, edebiyat dili olması için elimizden gelen çabayı gösteriyoruz. Bu çabayı gösteren bizimle birlikte olan bize omuz veren, destek veren ve güç veren Konak Belediyesi'ne çok teşekkür ediyoruz' dedi.

ŞAİR VE YAZARLARA DESTEK

Azerbaycan, Arnavutluk, Almanya, Bulgaristan, Bosna-Hersek, Gürcistan, Hollanda, Irak, İran, Kosova, KKTC, Moldova, Romanya, Suriye, Özbekistan, Uygur Özerk Bölgesi, Tuva Cumhuriyeti, Türkiye, Türkmenistan ve Yunanistan'dan gelen şair, yazar, akademisyen ve çevirmenlerin yer aldığı Edebiyat Şöleni'ne, başta Konak Belediyesi olmak üzere Yaşar Üniversitesi, Bosna-Hersek Fahri Konsolosluğu, Ege Kültür Vakfı, Batı Türkleri Dayanışma Derneği, Salihli Belediyesi ile yurt içi ve dışından kurumlar destek verdi.


Bakmadan Geçme