Tükenmişlik Sendromu Yaşanmadan Önleminizi Alın

Uzman Psikolog Mahir Efe Falay, tükenmişlik sendromu yaşanmadan önlem alınması gerektiğini söyledi.

  • 603
TAKİP ET

Si&Ma Psikolojik Danışmanlık Merkezinden Uzm. Psk. Mahir Efe Falay, 'İnsanlar da pil reklamlarındaki oyuncaklar gibidir. Pilleri vardır. Ve tüm piller bir yerden sonra tükenir. Yeniden doldurulmaları gerekir. Reklamlardaki oyuncaklar gibi insanlar da tükenir. Modern hayatlar ve özellikle plazalara yerleşmiş büyük şirketlerde çalışmak da sizi binlerce çalışandan biri yaparak, özel ihtiyaçlarınızı pek önemsetmez ve piliniz bittiğinde-yani tükendiğinizde-çeşitli hamlelerle dolmasını-yani tekrar işe odaklanmış olmanızı-ister' dedi.

Pilin bitmeden işe yarar ölçüde dolu kalmasını öğütleyen Uzm. Psk. Mahir Efe Falay, tükenmeyi yaşamamak, pilin sıfıra inmesini engellemek için işe yarayabilecek önerilerini sıraladı:

'1- Uyku: Mutlaka iyi, en az 7 - 8 saat kesintisiz uyku. Uyku zaman kaybı değildir, beynin gün içinde öğrendiklerinizi düzenlediği, bilgiyi kalıcılaştırdığı ve dinlendiği yegane periyoddur. Evet modern zamanlarda özellikle gerçek sosyal temasın azlığından dolayı internetteki sosyal ağlar oldukça önemli oldu ve insanlar gece 2'ye 3'e kadar sanal oyun veya muhabbet için en değerli güçleri uykuyu görmezden gelebiliyorlar.

2 - Hobiler: Sizlerin hayatlarınızdaki TEK uğraş işiniz ise, o pil çabucak tükenecek demektir. Aynı zamanda sürekli, uzun vadede tek şeye odaklanmak da odaklanma sorununu beraberinde getirir. O yüzden yapılması gereken zamanınızı sistematik olarak bölüp mesela 24 saat gün; 8 saat uyku, 8 saat iş, 2 saat ulaşım, 2 saat yemek ve 4 saat de hobi-eş-çocuk vb arasında bölmektir. Ayrıca herkesin işi 7 gün değildir. Kendinize ayırabileceğiniz mutlaka 1 veya 1,5 tam gün bulunmaktadır. O boş günleri de pilin bitmemesi, tükenmeme için tüm gücünüzle çabalayarak geçirin.

3 -Tatil: Tatil olarak aklınıza bir haftalık deniz kıyılı uzun tatiller gelmesin. Bir iki günlük şehir dışı tecrübeleri dahi kafanızı işten uzak tutarak tükenmeden koruyabilir'.

Falay, özel hayattaki tükenme konusunda şöyle dedi: 'Pilden bahsetmiştim, pil hep içimizde ve hayattaki her ortamda her durumda pilden yeriz. Demek oluyor ki özel hayatımızda da tükenme yaşanabilir'. Bu durumu duyguların değişmesi, soğuma, uzaklaşma gibi değişikliklerle anlayabileceğimizi söyleyen Uzm. Psk. Mahir Efe Falay, bunun olmaması veya en az olması için unutulmaması gerekenleri de şöyle belirtti:
'Her türlü ilişkide eğer iletişim kanalları sürekli açık kalırsa, taraflar yaklaşan felaketten erkenden haberdar olabilir ve kendi dinamiklerinde önlemler alabilir. Ama o önlemler alınmıyorsa, bir süre ara vermek ve uzaklaşmak en iyi çözüm olacaktır. Zira hem tükenen pilin tekrar dolması, hem de yeni bir bakış açısı kazanılması gereklidir.'

(İHA)

Bakmadan Geçme