Topkapı Sarayı'ndaki el yazması eserler, yeni yerine taşındı

Topkapı Sarayı içinde çeşitli dönemlere ait olan ve bu alanda çok özel kabul edilen el yazması eserler, yaklaşık 3 milyon liralık harcama ile yeniden Ağalar Camii'ne taşındı.

  • 930
TAKİP ET
Topkapı Sarayı içinde çeşitli dönemlere ait olan ve bu alanda çok özel kabul edilen el yazması eserler, yaklaşık 3 milyon liralık harcama ile yeniden Ağalar Camii'ne taşındı. Saray içinde daha önce tadilata alınan Ağalar Camii'ndeki restorasyonun tamamlanmasının ardından yeniden bu mekana taşınan eserler, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'in de katıldığı törenle görücüye çıktı. Sergilenen eserler arasında Şahname, Piri Reis'in Dünya Haritası, Kitab-ı Sittei Attar gibi örnekler bulunuyor.

Daha önce iyi korunamadıkları ve hasar gördüklerine dair haberleri basına yansıyan Türk İslam tarihinin en nadide örnekleri arasında yer alan el yazması eserler, gerçek mekanlarına döndü. 2007 yılından 2013 yılına kadar restorasyon çalışmaları yapılan Ağalar Camii, süren tadilat sürecinde eserlere ev sahipliğinden yoksun kaldı. Bu süre içinde nadide el yazma ve nadir basma eserler, Enderun Hazine Koğuşu'na taşındı. Koleksiyon içinde yer alan 21 bin 438 adet eserin 18 bin 622'si el yazması, geri kalanı da basma olan eser, aynı zamanda 8. yüzyıl ile 20. yüzyıl arasındaki İslam kitap ve hat sanatı örnekleri ile Batı dünyasının en erken baskı eserlerini barındırıyor.

Kütüphanenin açılışını yapan Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, insanların kendilerini konumlandırmak için farklı yöntemler geliştirdiğini ancak kendi açısından bu mekanın öneminin insanlara yol göstermesi olduğunu işaret etti. Bakan Çelik,eserlerin önemini, 'Bize yol gösteren aslında eski dense de zamanüstü bir karaktere sahip olan bu nadide eserleri barındırmasıyla ilgili.' diyerek açıkladı.

Çelik, 'Çok açık söylemek isterim ki burasını bakanlık görevinden önce entellektüel olarak zihnimde çok kıymetli bir yere koymuştum, çok merkezi bir yere her zaman koymuştum. Fakat bu görevi üstlendikten sonra buraya her gelişimden sonra burası ile ilgili önüme gelen her dosyada hayatımın geri kalanından çok daha fazla bir öneme sahip oldu. O sebeple buraya sahip çıkmak, bu eserlere hizmet etmek benim için birinci mesele haline geldi. Zaman zaman hepimiz çeşitli eleştirilere uğruyoruz. Bunlardan bir çoğu değişik şekillerde dillendirilebilir ama bana derseniz ki yapmak istediğiniz en önemli iş nedir, bir gün bu görevden ayrıldıktan sonra arkamdan yazma eserlere hakkıyla hürmet ve hizmet etti desinler bu bana yeter. Başka bir şey beklemiyorum' ifadesini kullandı.

Topkapı Sarayı Müzesi Müdürü Prof. Dr. Haluk Dursun da, yapılan çalışmalar hakkında basın mensuplarına bilgi verdi. İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve İl Kültür Turizm Müdürü Ahmet Bilgili de törene katılanlar arasında yer aldı.

Topkapı Müzesi'nin verdiği bilgilere göre çok özel eserler arasında büyük ebattaki Karahisari Kur'an-ı Kerim'i 1330-31 tarihli Şahname, 1513 tarihli Piri Reis'in Dünya Haritası, Kitab-ı Sittei Attar, Kitabel Bahriye, Cami'üt Tevarih, Selimname, Divanı- Hazik, Sevakıb-ı Menakıb, Şakayık-ı Numaniye, 3. Murad Surnamesi gibi nadide örnekler yer alıyor.

Yaklaşık 2 milyon 990 lira harcanarak restorasyonu tamamlan Ağalar Camii'ne taşınan eserler araştırmacıların hizmetinde olacak. Randevulu olarak çalışacak yeni sistemde hafta sonları da talep olması durumunda araştırmacılar için ziyaret imkanı oluşturulacak.


Bakmadan Geçme