Tarihi İkiçay Köprüsü restore edildi
Kurtuluş savaşında büyük bir önem taşıyan İstiklal Yolu üzerinde yıllardır tarihi yapısını koruyan İkiçay Köprüsü restore edilerek güzel bir görünüme kavuştu.
Karayolları 15. Bölge Müdürlüğü tarafından ihale edilerek restore edilen Tarihi İkiçay Köprüsünün restorasyon çalışmaları 2016 yılı Ekim-Kasım aylarında tamamlandı. Her yıl düzenlenen İstiklal Yolu yürüyüşçülerinin de önemli uğrak yerlerinden olan İkiçay Köprüsü aslına uygun tarihi dokusu ile tarihteki önemli rolünü hatırlatmakta ve heybetli görünümünü korumaktadır.
Köprünün ziyaretçiler ve yoldan gelip-geçenler tarafından daha ilgi çekici hale gelmesi için çevre düzenlemesi ile ışıklandırma yapılmasının ardından daha güzel olacağı değerlendiriliyor.
İKİÇAY KÖPRÜSÜ
Kurtuluş Savaşında Türk kadınının adını tarihe altın harflerle yazdıran Şehit Şerife Bacı'nın, Halime Çavuş'un, kağnısıyla İnebolu'dan Ankara'ya mermi taşırken kullandığı Kastamonu'nun Küre ilçesindeki Tarihi Köprüdür.
Kurtuluş Savaşı'nda İstanbul'da işgal güçlerinin denetimindeki depolardan kaçırılan silah ve cephanelerin teknelerle İnebolu Limanı'na getirildi, buradan da İstiklal Yolu'ndan kağnılarla Ankara'ya götürüldü.
İstiklal Yolu'nda, Küre'ye 6 kilometre uzaklıktaki Ersizlerdere mevkiinde bulunan, 1899'da yapılmış 50 metre uzunluğundaki İkiçay Köprüsü'nün cepheye silah ve cephane taşınan tek güzergah olan bu köprü, Kurtuluş Savaşı yıllarında en önemli geçiş yolu oldu. Şehit Şerife Bacı'nın, Halime Çavuş'un Cephane yüklü kağnıları bu köprüyü kullandı. Buradan taşınan cephane ve mühimmat, savaşın kazanılmasında büyük rol oynadı.
Ayrıca köprü, bütün erkekleri savaşa gidip hiç biri geri dönmediği için 'Ersizlerdere' adını alan köyümüzün sınırları içerisinde olmasıyla da farklı bir değer taşımaktadır.