Susmak cinsel sorunları tedavi etmez derinleştirir!
Üroloji Uzmanı Op. Dr. Emin Kemal Küçük, erkeklerde sık rastlanan cinsel işlev bozukluğu olan sertleşme sorununun tedavi edilebildiğini söyledi.
40 yaş üstü erkeklerin problemi, şok dalga tedavisi ile son buluyor.
Erkeklerde sık rastlanan cinsel işlev bozukluğu olan sertleşme sorunu, Düşük Yoğunluklu Şok Dalga Tedavisi (LI-ESWT) ile artık tedavi edilebiliyor.
Özel Kastamonu Anadolu Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Emin Kemal Küçük, ESWT tedavisi ile % 70 oranında başarı yakalayarak, sorunu ortadan kaldırabildiklerini açıkladı.
Sertleşme sorunu veya tıptaki ismiyle ‘erektil disfonksiyon'un, yaşam boyu erkekleri etkileyen yaygın bir problem olduğunu belirten Özel Kastamonu Anadolu Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Emin Kemal Küçük, ülkemizde 40 yaş üstü erkeklerde erektil disfonksiyon (sertleşme) sorunu görüldüğünü, doktorla konuşmaktan utanma ve yaşlanmayla birlikte sertleşme bozukluğunun normal karşılandığını belirtti.
“Susmak cinsel sorunları tedavi etmez derinleştirir” diyen Op. Dr. Emin Kemal Küçük, erkek cinsel fonksiyon bozukluğu tedavisinin, Düşük Yoğunluklu Şok Dalga Tedavisi (LI-ESWT) ile %70 oranında mümkün olduğunu açıkladı.
Düşük Yoğunluklu Şok Dalga Tedavisi (ESWT)'nin 2019 Avrupa Üroloji Derneği erkek cinsel fonksiyon bozukluğu tedavi kılavuzlarına da girdiğini ifade eden Üroloji Uzmanı Op. Dr. Emin Kemal Küçük, “Hafif, orta, ya da şiddetli sertleşme sorunu yaşayan bütün hasta grupları için uygulanabilecek bir yöntemdir. En çok yararı, hafif ya da orta derece sertleşme sorunu olanlar sağlamaktadır” ifadelerini kullandı.
Özel Kastamonu Anadolu Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Emin Kemal Küçük, tedavi yöntemi ile ilgili şu bilgileri paylaştı:
“Düşük Yoğunluklu Şok Dalga Tedavisi (ESWT), Erektil Disfonksiyon (sertleşme sorunu) olan hastalarda uygulanan bir tedavi yöntemidir. Düşük yoğunluklu şok dalga tedavisi (ESWT) şok dalga üretici cihaz ile penis üzerine uygulanır ve herhangi bir anestezi uygulaması gerektirmez. ESWT yöntemi rahatsızlığın olduğu bölgede kanlanmayı arttırarak vücudun kendini iyileştirici mekanizmalarının devreye girmesini sağlamaktadır. Ayrıca hasar gören dokuların rejenerasyonunu sağlayarak iyileştirmeyi oluşturur. Şok dalgaları düşük yoğunlukta hedef organa uygulandığında hedef dokuda mekanik stres ve mikro travma gerçekleşir, küçük travmalar sonrası dokunun onarılması amacıyla vücudun salgıladığı bazı kimyasal faktörler, yeni damar oluşumu ve dokuda kanlanma artışını sağlamaktadır.
“TEDAVİDE BAŞARI ORANI YÜZDE 70”
1990'lı yıllarda kalp krizi geçiren hastalarda kalp damarlarının yeniden oluşumunu arttırmak ve yeni damar oluşumuna yol açmak amacıyla kardiyoloji de kullanmasından esinlenerek Düşük Yoğunluklu Şok Dalga Tedavisinin, erektil disfonksiyon tedavisinde kullanımına ilk defa 2010 yılında başlanmıştır. ESWT tedavi sonrası, erektil disfonksiyonlu hastaların (sertleşme bozukluğu) %70'inde başarı sağlandığı bildirilmiştir.
Dünyada düşük yoğunluklu Şok Dalga Tedavisi (ESWT) ile ilgili birçok bilimsel çalışma yapılmış olup, hafif ve orta derecede sertleşme bozukluğu (iktidarsızlık) olanlarda 6 seanslık tedavi yapıldığında başarı %70 civarındadır. Ağır derecede sertleşme bozukluğu olanlarda 12 seanslık tedavide başarı oranı %50 civarındadır. Yaygın olarak kullanılan sertleşmeyi temin edici ağızdan alınan hap ve ilaçlara yanıt vermeyen hastalara 12 seans şok dalga tedavisi yapılıp 3 ay sonra değerlendirildiğinde %72'sinde ilaçlara yanıt verdikleri görülmüştür.
‘ESWT sertleşme problemini tedavi ediyor, ama bu tedavi kalıcı mı, ne kadar sürecek?' tarzında düşünürsek bununla ilgili yapılan yayınlarda hastalar 2 yıl takip edilmiş; şeker hastası olmayan hafif ve orta derecede sertleşme problemi olan hastalarda genellikle bu tedavinin %70 oranında kalıcı olduğu görülmüştür. Şeker hastası olmayan orta ve ağır derecede sertleşme problemi olan hastaların %53'ünde tedavinin 1 veya 2 sene etkisi olduğu görülmüştür.
“HASTALAR İKİ YIL TAKİP EDİLDİ”
Ağızdan alınan ilaçlar, kendi kendine iğne yapması, vakum tedavisi kullanılmaktadır. Ancak, bu tedavilerin hiç biri hastalığı kalıcı tedavi olarak tedavi etmemekte, sadece günü kurtarmakta, o gün sertleşmeyi temin etmektedir. Düşük Yoğunluklu Şok Dalga Tedavisinde (ESWT) ise yapılan yayınlarda hastalar 2 yıl takip edilmiş, şeker hastası olmayan hafif ve orta derecede sertleşme problemi olan hastalarda genellikle bu tedavi %70 oranında kalıcı olduğu görülmüştür.
Sonuç olarak; Eğer muntazam yaşam tarzı değişiklikleri yapılır ve risk faktörü olan hastalıklar tedavi edilirse, düşük yoğunluklu şok dalga tedavisi (ESWT) ile bu tedaviye uygun hastalarda (hafif ve orta derecede sertleşme bozukluğu olan hastalar) %50-70 arasında uzun süreli başarı sağlanabilmektedir. Ayrıca Düşük Yoğunluklu Şok Dalga Tedavisi (ESWT), 2019 Avrupa Üroloji Derneği erkek cinsel fonksiyon bozukluğu tedavi kılavuzlarına da girmiştir, oral tedavi (fosfodiesteraz tip 5 inhibitörleri) ile birlikte erkek cinsel fonksiyon bozukluğu tedavisinde yerini almıştır.”