Stajyer Ehliyet Uygulaması 1 Ocak'ta

Kastamonu'da Stajyer ehliyet uygulaması 1 Ocak 2016'da yürürlüğe girecek.

  • 637
TAKİP ET
SÜRÜCÜ KURSLARI DERNEK BAŞKANI SOFUOĞLU:'STAJYER SÜRÜCÜ OLMADAN SÜRÜCÜ BELGESİ ALINMIYOR'

Kastamonu'da Stajyer ehliyet uygulamasının 1 Ocak 2016'da yürürlüğe gireceğini hatırlatan Karadeniz Sürücü Kursları Federasyonu Başkan Yardımcısı Nihat Sofuoğlu stajyer sürücülüğün, meydana gelen trafik kazaların önlenmesi için Milli Eğitim Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı tarafından müfredata konulmuş faydalı bir sistem olduğunu belirtti. Sürücülerin 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren stajyer sürücü belgesi alacaklarına dikkati çeken Çetin, şöyle konuştu:

'Eğitimdeki kaliteyi arttırmanın en pratik ve kesin yolu sınavların ciddi ve amacına uygun yapılmasıdır. Teorik sınavlar yılda 6 tane yapılıp, merkezi sistemle ve merkezi değerlendirme ile çok ciddi yapılmakta, bilenin başardığı, bilmeyenin kaldığı bir değerlendirme süzgecinden geçmektedir. Keza direksiyon sınavı da 25 metre düzgün geri gidemeyen, çıkış eğimli yolda stop etmeden aracı hareket ettiremeyen, aracın boyunun 1,5 metre fazlası yere iki hamlede kenar çizgisine ya da yaya kaldırımına 50 cm. ve daha yakın mesafeye park edemeyen sınav güzerghının tamamında hatasız araç kullanamayan kursiyerin başarılı olma ihtimali yoktur. Denetim ise zincirleme sistemi ile üst düzeyde yapılmaktadır. Yani iyi değil çok iyi araç kullanamayan kursiyerin başarılı olma şansı yoktur. Bunun içinde çağdaş şartlarda eğitim almış, kendini yetiştirme azmindeki eğitimci kadrolara ihtiyaç vardır. Bu çerçevede gerek Milli Eğitim yetkililerinin ve gerekse de Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu yetkililerinin olumlu, sorun çözücü tutum ve davranışlarına ve bağlı olarak ta bu kursları açma girişimlerinden dolayı teşekkürlerimizi bildiririz.'
'STAJYER SÜRÜCÜLÜK KONUSUNDA TAM BİLİNÇLENİLMEDİĞİNİ GÖRMEKTEYİZ' Kamuoyunda stajyer sürücülük konusunda doğru olmayan bilgi oluştuğuna dikkat çeken Sofuoğlu: 'Stajyer ehliyette 7-8 madde var. Bunlardan bazıları, 3 defa kırmızı ışık ihlali, 100 ceza puanından 75 ceza puanını doldurması, alkollü olarak araç kullanması, hız limitlerinin üç kez ihlal etmesi gibi durumlarda ehliyeti iptal edilecek. Böylelikle ehliyeti iptal olanlar tekrardan sürücü kurslarına gidip kayıt yaptırarak, direksiyon ve teori eğitimlerini aldıktan sonra tekrardan o 2 yıllık stajyer ehliyet süreci başlayacaktır. Hatalara, kazalara tekrar sebebiyet vermezlerse asıl belgelerini tekrar gidip trafik tescil bürolarından alabilecekler. Toplumumuzun araştırıp okumama sıkıntısı nedeni ile 'Stajyer Sürücülük' konusunun tam bilinçlenilmediğini üzülerek görmekteyiz. Stajyer Sürücülerin 2 yıl süresinde kısıtlanan hükümleri nelerdir? Yanında kesinlikle herhangi bir kişi olmaksızın 0.20 promil ve fazlası alkollü araç kullanmayacak, kırmızı ışık, yaya üstünlüğü ve hız limitini üç defa ihlal etmeyecek. 75 hata puanını doldurmayacak. Böyle durumda sürücü belgesi iptal edilerek yeniden bir sürücü kursuna müracaat etmesi gerekmektedir. Bunlar ilk defa sürücü belgesi alanlar için geçerlidir. Önceden -B- sınıfı sürücü belgesi olmayanlar ağır vasıta tabir edilen E ya da D sınıfı sürücü belgesi alamayacaktır. 2016 yılında ve sonrasında stajyer sürücüler iki yıl, mevcut sürücü belgesi sahibi olanların -D- ve -E- sürücüleri beş yıl, diğer sürücüler ise on yıl sonra sürücü belgelerini muayene olarak vize yaptıracaklar. Yani hiçte büyütülerek abartılmasına gerek olmayacak bir durumdur ve şu andan itibaren stajyer sürücü olmadan sürücü belgesi alma ihtimali kesinlikle yoktur' dedi.

MUHAMMED KÖMEÇOĞLU (İHA)

Bakmadan Geçme