Sızdırmazlık, hafif kusur olunca LPG'li araçlar mobil bombaya döndü
LPG'li araçların periyodik muayenelerinde aranan zorunlu 'Gaz Sızdırmazlık Raporu' şartının kaldırılmasının, otogazlı araçları mobil bombaya dönüştürdüğü belirtiliyor.
LPG'li araçların periyodik muayenelerinde aranan zorunlu 'Gaz Sızdırmazlık Raporu' şartının kaldırılmasının, otogazlı araçları mobil bombaya dönüştürdüğü belirtiliyor. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın 4 Şubat'ta hayata geçirdiği yeni araç muayenelerinde kusur tablosuna göre artık söz konusu rapor eksikliği ‘Hafif Kusur' kapsamında değerlendiriliyor. Gaz sızdırıp sızdırmadıklarına bakılmayan milyonlarca aracın, can ve mal güvenliği için büyük tehdit haline geldiği; yönetmeliklerce kapalı otoparklara alınmaları yasaklanırken, birçok alışveriş merkezinin bunu göz ardı ettiği öne sürülüyor.
Otomotiv sektörüne 15 yıl önce giren LPG sistemi, büyük bir sektör haline geldi. TÜİK rakamlarına göre kayıtlı 8 milyon aracın 3,5 milyonu otogazla çalışıyor. Sektöre ve yakıt sistemi gaza dönüştürülen araçlara standart getirmek amacıyla Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, 2 yıl önce yönetmelik yayınlamıştı. ‘Araçların İmal, Tadil ve Montaj Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'e göre yakıt sistemi LPG'ye çevrilmiş araçların periyodik muayenelerinde Gaz Sızdırmazlık Raporu almaları zorunlu hale getirilmişti.
Makine Mühendisleri Odası şubelerinde 13 yıldır yasa ve yönetmeliklere uygun olarak gerçekleştirilen gaz kontrolleri sayesinde, can ve mal güvenliği de minimize edilmiş, LPG montaj sektörüne belli bir standart ve kalite kazandırılmıştı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın 15 Ocak 2012 tarihli genelgesi, tüplü araç tehlikesine yeniden kapı açtı. Genelgeye göre daha önce tüplü araçların muayeneleri sırasında aranan Periyodik Gaz Sızdırmazlık Raporu, zorunlu kriterler listesinden çıkarıldı. 4 Şubat 2013'ten itibaren ülke genelindeki tüm TüvTürk araç muayene istasyonlarında artık söz konusu rapor şartı aranmıyor. Olmaması da ‘Hafif Kusur' sayılıyor.
"LPG'Lİ ARAÇ SAYISINDA DÜNYA İKİNCİSİYİZ"
Makine Mühendisleri Odası (MMO) Samsun Şube Başkanı Kadir Gürkan, yeni uygulamanın LPG'li araçları bomba yüklü hale getirdiğini belirterek, otoparkta, açık alanda veya seyir halindeyken bu tür araçlarda patlamalar, yangınlar görülebileceğini kaydetti.
LPG tüketiminde ve LPG'li araç sayısında Avrupa'da birincisi, dünya ikincisi olan Türkiye, LPG istasyonu sayısında ise dünya liderliğini koruyor. Trafikte tüplü araç sayısı artarken, patlama ve yangın tehlikesi aynı oranda büyüyor. ‘Hafif Kusur' genelgesiyle birlikte Samsun'da 2011 yılında 19 bin 365 olan yıllık ortalama LPG araç sızdırmazlık sayısı, 2012'de 4 bin 228'ye geriledi. Amasya'da bu oran 5 bin 120'den 791'e, Çorum'da 13 bin 542'den 4 bin 498'e, Tokat'ta ise 10 bin 278'den 2 bin 665'e düştü.
"LPG'Lİ ARAÇLAR MOBİL BOMBA OLDU"
Periyodik muayenelerde 'Gaz Sızdırmazlık Raporu' şartının kaldırılmasının sakıncalarını Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) anlatan MMO Samsun Şube Başkanı Kadir Gürkan, gaz sızdırmazlık kontrolleriyle LPG'li araçları ve firmaları standartlara uygun hale getirdiklerini, kazaların da büyük oranda önüne geçildiğini ifade etti. 'Hafif Kusur' kapsamı ile sürücüleri büyük tehlikelerin beklediğini savunan Gürkan, şunları dile getirdi: "Şu an muayene istasyonlarında gaz sızdırmazlık kontrolleri yapılmıyor. 2012 tarihinden bu yana gaz sızdırmazlık raporuna bakılmadan periyodik muayeneden geçen araçların hepsi artık mobil bombadır. Kapalı otoparkta da, açık alanda da, seyir halindeyken de patlayabilir, yanabilir. Bu durum vatandaşlarımız için can ve mal güvenliği tehdidi oluşturmaktadır."
"SÜRÜCÜLER VE OTOPARKÇILAR BİLİNÇLİ OLMALI"
LPG'li araç sürücülerini sağduyulu olmaya davet eden Kadir Gürkan, şunları söyledi: “Sürücülerimiz, muayenede bu rapor istemese de gaz sızıp sızmadığını kontrol ettirmeleri hem kendi hem de çevrelerindeki insanların can ve mal güvenliklerini koruma adına önemlidir. Kapalı otoparklara LPG'li araçların alınmamasına dair yönetmeliklerde hükümler var. Bu hükümlerin teknokratlarca tekrar masaya yatırılması gerekiyor. Ancak mevcut yasal zorunluluk gereği kapalı otoparklara bu tip araçların girmesi yasak. Havalandırma sistemlerinin, egzoz emisyonlarının sürekli çalıştırılması gerekiyor. Fakat ne yazık ki halen bazı kapalı otoparklara bu araçların alındığını görüyoruz. Otopark işletmecilerinin de bu hususlara dikkat etmesi gerekiyor.”
“SEKTÖR MERDİVEN ALTINA YÖNELDİ”
LPG montaj sektörünün önemli bir sorun haline geldiğine de değinen MMO Şube Başkanı Gürkan, “Yakıt sistemlerini tadilatını yapan LPG montaj sektörü, büyük bir sorundur. Sektör çok kötü bir durumda. Araç muayenelerinden sızdırmazlık raporu istenmemesinden doğan boşluktan dolayı yasalara ve yönetmeliklere uygun çalışan montaj firmaları merdiven altına yönelmiş, yapılan işler kontrol edilemez hale gelmiştir. Bunun sonucunda da yasalara ve standartlara uygun çalışan firmalarımız haksız rekabete uğramaktadır.” ifadelerini kullandı.