Siyez buğdayı üretimine 1 milyon TL devlet desteği
Kastamonu'da geçmişi 10 bin yıl öncesine dayanan Siyez buğdayı üretimi için üretime 1 milyon TL destek sağlanacak.
Kastamonu'da geçmişi 10 bin yıl öncesine dayanan Siyez buğdayı üretimini standartlaştırmak ve bölgede kadınların istihdama katılması amacıyla 750 üreticinin faydalanması için üretime 1 milyon TL destek sağlanacak.
Kastamonu'nun İhsangazi ilçesinde Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) 2020 yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın sağladığı desteklerle bu yıl ekim alanı daralan ve geçmişi 10 bin yıl öncesine dayanan ata tohumu siyez buğdayı için “Tohumdan Geleceğe” projesi hazırlandı. Siyez buğdayının üretimini standartlaştırmak, bölgede kadın istihdamını arttırmak ve 750 üreticiye katkı sunmak amacıyla İhsangazi Belediyesi tarafından hazırlanan ve yürütülen projeye, KUZKA tarafından 1 milyon TL katkı sağlanacak. KUZKA ile ilçe belediye arasında imzalanan proje kapsamında İhsangazi'de üretilen geçmişi 10 bin yıl öncesine dayanan ve genetiği bugüne kadar değişmeden gelen Siyez buğdayı üretimini standartlaştırılarak, sürdürülebildiğinin güvence altına alınması hedefleniyor. Proje kapsamında İhsangazi ilçesini ziyaret eden KUZKA Genel Sekreteri Dr. Serkan Genç, beraberindeki uzman ekiple birlikte projede değerlendirilmesi planlanan atıl vaziyetteki binalarda incelemelerde bulundu.
“Proje sayesinde hem istihdam kapısı oluşturulacak hem de siyez buğdayı korunarak gelecek nesillere aktarılacak”
Proje sayesinde hem istihdam kapısının oluşturulacağını hem de siyez buğdayının korunarak gelecek nesillere aktarılacağını belirten Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Serkan Genç, “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı kapsamında her yıl 81 İl'den proje başvurusu alınmaktadır. Bu program kapsamında sosyal sorunları gidermeye, dezavantajlı kesimlerin ekonomik ve sosyal hayata daha fazla katılmasını sağlamaya ve istihdam edilebilirliği arttırmaya yönelik projeler desteklenmektedir. İhsangazi Belediyesi tarafından sunulan “Tohumdan Geleceğe” projesi de 2020 yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı kapsamında 1 milyon TL destek almaktadır. 10 bin yıldır genetiği değiştirilmeden günümüze kadar gelen Siyez buğdayının güvence altına alınarak işlenmesi, üretilmesi, standartlaştırılması ve pazarlanmasına yönelik bir proje hazırlandı. Kurulacak kooperatif ile Siyez buğdayının tarımını gerçekleştiren çiftçilerimiz ve kooperatif bünyesinde çalıştırılacak olan kişiler için hem bir istihdam kapısı oluşturulacak hem de Siyez buğdayının korunarak gelecek nesillere aktarılmasına vesile olacak projemiz” dedi.
“Üreticilerimiz, ürettiği ürünleri pazarlayabilmesi noktasında kendilerini daha güvenli hissedebilecekler”
Projenin hayata geçirilmesiyle üreticilerin ürettikleri siyez ürünlerini pazarlayabilmesi noktasında kendilerini daha güvenli hissedeceklerini kaydeden İhsangazi Belediye Başkanı Hayati Sağlık ise, “Tohumdan Geleceğe” projesi, İhsangazi Belediyesi ile Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca müştereken hazırladığımız bir projedir. İhsangazi'mizde bir buğday çeşidimiz var siyezdiye. Siyez buğdayı özel bir buğday türüdür. 10 bin yıldır genetiği değiştirilmemiş, geçmiş kuşaklardan bugüne kadar kendi özelliğini koruyabilmiş bir buğday türüdür. Bu proje ile üretilen buğdayın satın alınıp burada oluşturulacak tesiste hem bulgur yapılması hem un yapılması ve yine oluşturulacak mutfak vasıtasıyla da katma değerli ürünler elde edilip piyasaya sunulması, bu yapılırken de mümkün olduğunca kadınlarımızın istihdama katılması, üreticilerimizin ürettiği ürünleri pazarlayabilmesi noktasında kendilerini daha güvenli hissedebilecekleri bir sistemi tesis etmeye çalışıyoruz. İlçemizde sosyal ve kültürel noktada özellikle dezavantajlı gruplar olarak mütalaa edebileceğimiz hanımefendi kardeşlerimizin üretime aktif şekilde katılmasını sağlayarak istihdam oluşturmak bir diğer hedefimiz.” diye konuştu.
“Bu yıl 12 bin dönüm alanda siyez tarımı yapıldı”
İhsangazi'de geçtiğimiz yıl 20 bin dönüm alanda siyez tarımı yapılırken, bu yıl siyez ekiminin 12 bin dönüme düştüğünü söyleyen Başkan Sağlık, şöyle konuştu: “Burada geçtiğimiz yıl yaklaşık 20 bin dönüm alanda siyez tarımı yapılmıştı. Pazarlama noktasında birtakım sıkıntılardan sonra bu yıl 12 bin dönüm civarına düştü. İlçemiz şartlarında siyez verimliliği 1 dönümden yaklaşık 250-350 kilogram arasındadır. Biz, bu proje ile aynı zamanda üretilen siyez buğdayının direk tarladan satılmasından ziyade, katma değerli bir ürün haline dönüştürülerek ilçemize ekonomik girdi olarak kazandırılmasını hedeflemekteyiz.”
“Atıl vaziyetteki binalar kullanılabilir hale getirecek”
Atıl vaziyetteki binaları kullanılabilir hale getireceklerini söyleyen Sağlık, “Projemizin formatı gereği yeniden bir bina tesisi mümkün değil, dolayısıyla Belediyemize ait atıl vaziyetteki binaların tadilatını ve tamiratını yaparak kullanılır hale getirilebilmesini hedefliyoruz. Burada atıl vaziyette bulunan binayı biz, elde edilen siyez bulgurunun ve siyez ununun depolandığı, paketlendiği, tasniflendiği ve ön muhasebe bürosunun yer alacağı alan olarak kullanılacağız. Hemen arkasında bulunan iki tane dükkân ise hem un tesisi hem de bulgur tesisi için kullanılacak alan olacak.” şeklinde konuştu.
Siyezden yemek çeşitleri yaparak kafeteryamızda satışa sunacağız”
İhsangazi Tohumdan Geleceğe Kadın Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Semra Özcan da, şunları kaydetti: “Açılacak olan siyez üretim merkezinde elde edilen siyez bulguru ve siyez unundan unlu mamuller ile tatlı türleri imal etmek istiyoruz. Siyezden yemek çeşitleri yaparak bunları kafeteryamızda satışa sunacağız.”
“Projeden 750 çiftçi yararlanacak”
İhsangazi Belediyesi tarafından hazırlanan ve KUZKA tarafından desteklenen 1 milyon 147 bin TL bütçeli “Tohumdan Geleceğe” projesi, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın 1 milyon TL tutarında hibe desteğinden yararlanacak.18 aylık uygulama süresine sahip proje sayesinde, İhsangazi'de siyez tarımıyla uğraşan yaklaşık 750 çiftçinin yanı sıra, siyez unu üretim tesisleri, siyez bulguru üretim tesisleri, siyez ürünleri paketleme tesisleri, siyez kooperatifi işletmesi, siyez unundan simit, poğaça gibi unlu mamullerin üretimini yapan tesisler faydalanacak.