'Savunma hakkı etkin kullanılmalı'
Kastamonu Adliyesinde yeni adli yıl açılış töreni düzenlendi. Baro Başkanı Demir, 'Yasal düzenlemeler yapılarak savunma hakkı etkin kullanılmalı.' dedi.
Kastamonu Adliyesinde yeni adli yılın açılışı dolayısıyla tören düzenlendi.
Adliye bahçesindeki Atatürk büstüne, Cumhuriyet Başsavcılığı ve Kastamonu Barosunun çelenkleri sunuldu.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törende konuşan Cumhuriyet Başsavcı Vekili Özgür Özen, görevi başında şehit olan polis memuru Ahmet Şahan'ı rahmetle anarak, yeni adli yılın adliye teşkilatı için hayırlı olmasını diledi.
Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkan Vekili Taner Erdemir de, yeni adli yılın hayırlar getirmesi temennisinde bulundu.
"GENÇ BİR YARGI SİSTEMİMİZ VAR"
"2024-2025 Adli Yılının, yargıçlarımıza, savcılarımıza, avukatlarımıza, yargı çalışanlarımıza, ülkemize ve hukukumuza yararlı olmasını diliyorum." diyen Kastamonu Barosu Başkanı Av. Özgür Demir, "Ülkemizde son beş yılda avukat ve hakim-savcı sayısında yüzde 50 ila yüzde 60 arasında artış görüldü. Bu da genç bir yargı sistemimiz olduğu anlamına gelmektedir. Bu istatistiğin ne kadar değerli olduğu, yargı erkinin esasında yenilenmeye ve kabuk değişimine gittiği gözle görülür hale gelmiştir. Bu durum üzerimizdeki tarihi sorumluluğu kat kat artırıyor. Biz avukatlar, yargıdaki değişim ve gelişimde üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmeye kararlıyız. Özverili ve çalışkan hakim-savcı yargı mensuplarımızın da aynı kararlılıkta olduğunu görüyoruz." dedi.
"YENİ ADLİ YILDA DA HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜNÜ, BAĞIMSIZ YARGIYI VE MESLEĞİMİZİ SAVUNMAYA DEVAM EDECEĞİZ"
"Sosyal kurumların birinci erdemi olan adalet beklentisine cevap vermek, hepimizin sorumluluğudur." diyen Başkan Demir, "Türkiye Barolar Birliği ve Barolar olarak bugüne kadar bir yandan mesleğimizin ağır sorunlarına çözüm aramak için mücadele ederken öte yandan insan hakkı ihlallerine karşı onurlu yaşam hakkından, olağanüstü mahkemelere karşı bağımsız mahkemelerden, keyfiliğe karşı liyakatten, cezasızlığa karşı kanun önünde eşitlikten, darbe ve darbe girişimlerine karşı demokrasiden, şiddete karşı mağdurdan, baskı ve engellemelere karşı özgürlükten yana olduk. Demokrasinin en önemli unsuru olarak seçmenin iradesine saygı duyulmasını, hukukun üstünlüğünü, yargı bağımsızlığını, anayasal düzenin de bir gereği olarak AYM kararlarına uygun hareket edilmesini savunduk. Nereden geldiğine bakmaksızın her türlü terör eyleminin ve insanlığa karşı işlenen tüm suçların karşısında yer alırken gücümüzü hukuktan aldık. Hiçbir mağdurun kimliğini sorgulamadık ve adalet arayan her yurttaşımızın ve gerektiğinde uluslarası arenada mazlum halkların sesi olduk. Ortak dilimiz olan hukuk sayesinde evrensel değerlere aynı hassasiyetle, bölünmeden, parçalanmadan sahip çıktık."diye konuştu.
"SAVUNMA AYAĞI EKSİK VEYA GÜÇSÜZ BIRAKILARAK ADALET TESİS EDİLEMEZ"
Demir, "Hukuk, adalete yönelmiş bir toplumsal yaşama düzenidir; dolayısıyla talebimiz, topyekun adalettir. Bunu sağlamanın ödülü ise toplumda adalete olan güven duygusunun artması, yurttaşlık bilincinin yerleşmesi, suçun azalması, toplumsal barışın ve refahın yükselmesidir. Adaletin sağlanması için adil yargılanma, adil yargılanma içinse bağımsız yargı ve etkili kullanılabilecek bir savunma hakkı şarttır. Savunma ayağı eksik veya güçsüz bırakılarak adalet tesis edilemez. Savunma hakkının temsilcisi olan avukatlık mesleğinin sorunları çözülmeden yurttaşların adalet talebine karşılık verebilmek mümkün değildir." diye konuştu.
"YASAL DÜZENLEMELER YAPILMALI"
Baro Başkanı Av. Özgür Demir, "Diploma makinesi haline gelen hukuk fakültelerine önlem alınmadan, stajyer avukatların hakim savcı yardımcıları gibi devletten ücret alarak staj süreçlerini verimli geçirmeleri sağlanmadan, önleyici avukatlık modelinin geliştirilerek meslek alanlarını genişletecek yasal düzenleme yapılmadan, kamu avukatlarının özlük hakları mesleğin onuruna uygun olacak şekilde düzenlenmeden, bağlı çalışan avukatların hakları bakımından düzenleme yapılmadan, CMK Ücret Tarifesi mesleğin onuruna uygun olacak şekilde belirlenmeden, yargı faaliyetlerinde KDV oranı düşürülmeden, CMK ve Adli Yardım sisteminde ise tamamen kaldırılmadan, avukatların diğer yargı görevlileri ile emeklilikte yaşadığı ağır eşitsizlik ortadan kaldırılmadan, avukata dönük şiddet vakalarının önlenebilmesi ve caydırıcılık bakımından yasal düzenlemeler yapılmadan, savunma hakkının etkin kullanımından ve haliyle adil yargılamadan bahsedilemez." diye konuştu.
Kastamon Barosu Başkanı Av. Özgür Demir şöyle devam etti:
"Yargı sistemimizin sorunları karşısında, yeni adli yılda da, yurttaşların adil yargılanma hakkının bir parçası olarak mesleğimizin sorunlarının çözümü için mücadele ederken, adalete yönelmiş toplumsal yaşama düzeni olarak hukuku, hukukun üstünlüğünü, insan hak ve özgürlüklerini savunmaya devam edeceğiz. Herkese Kastamonu Barosu Yönetim Kurulu adına insan haklarından yana ve adalet dolu sağlıklı bir yıl diliyorum."
Törene, Kastamonu Cumhuriyet Başsavcı Vekili Özgür Özen, Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkan Vekili Taner Erdemir, Baro Başkanı Av. Özgür Demir, hakim, savcı, avukat ve adliye personelleri katıldı.