"Kız Öğretmen Okulunda kahramanlık hikayesi yazılmıştır"
Cumhuriyet Halk Partisi Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı, 10 Aralık İlk Türk Kadın Mitinginin 100. yılı nedeniyle mesaj yayımladı.
Baltacı; 'Bugün Kastamonu'da tamamı kadınlar tarafından gerçekleştirilen ilk Türk kadın mitinginin 100. yıldönümü.
Savaş koşulları kadına yönelik şiddetin en vahşi boyutlara vardığı ve her bakımdan çeşitlenerek kadını kıskaç altına aldığı zamanlardır.
Emperyalist devletler her savaşı başlattığında ilk başta, kadınları, çocukları ve yaşlıları hedef almıştır. Ancak Dünyada ki emperyalizme karşı kazanılmış bütün savaşlara bakıldığında kadın mücadelesinin yeri ve önemi çok dahi iyi anlaşılır.
Bizim tarihimizde emperyalizme karşı verilen savaşta en iyi bilinen örnekleri; Şerife Bacı'dır, Halime Çavuş'tur, Kara Fatma'dır, Halide Edip'tir, Tayyar Rahime'dir, Gördesli Makbule'dir.
Onlar yeri geldiğinde cepheye askeri sevkiyat gerçekleştirmiş, yeri geldiğinde düşmana mermi sıkmıştır. İsimleri tarihe ve hafızalarımıza kazınmıştır.
Kastamonu kadını, kurtuluş mücadelesinin verildiği o günlerde savaş cephede devam ederken yazdıkları kahramanlık hikayelerine bir yenisi 10 Aralık 1919'da Kastamonu Kız Öğretmen Okulu bahçesinde bir araya gelerek yazmıştır. Yaklaşık üç bin Kastamonulu kadın ülkemizin işgalini ve insanlık dışı vahşetleri protesto etmiş, tarihe unutulmaması her an hatırlanması gereken önemli bir not düşmüştür.
Kastamonu Kız Öğretmen Okulu'nun Bahçesinde toplanan üç binden fazla kadın; ABD Başkanı Wilson ile Fransa Cumhurbaşkanı Puankara'nın eşine, İngiltere Kraliçesine, İtalya Kraliçesi ile Hindistan İmparatoriçesine çektikleri telgraflarla itilaf devletlerine barış çağrılarını demokratik bir şekilde, cesurca haykırmışlardır.
O gün öfkeli ve ölüme meydan okuyan tavırlarıyla toplanan kadınlar; sokağa dökülmüşler, savaşın sadece cephede sürmediğini anlatmışlar, bağımsızlık uğurunda ölümü göze aldıklarını tüm dünyaya göstermişlerdir.
Bugün başlıca sorunlarımız kadın cinayetleri, kadına yönelik şiddetin artması ve ekonomik krizin faturasının kadınlarımıza kesilmesidir. Maalesef 100 yıl sonra bugün ülkemizde kadınlar kadın oldukları için öldürülmekte, şiddete maruz kalmakta, alın terinin karşılığını alamamakta, istedikleri mesleği tercih edememekte, siyaset yapamamaktadır.
Oysa toprağı işleyerek, tohuma yaşam veren, yaşamı zenginleştiren kadınlarımız hayatın her alanında yanımızda, çoğu zaman önümüzdedirler.
O gün gerçekleşen tarihi olay bu topraklarda;
Kimi zaman kendilerine yönetilen şiddete dur demek için,
Kimi zaman alın terinin karşılığını almak için,
Kimi zaman daha yaşanabilir bir dünya için mücadelede eden kadınlarımızın azminin ve kararlılığının öncüsü niteliğindedir.
Her türlü şiddetin, baskının, taciz ve tecavüzün erkek egemen iktidarın ve medyanın görmezden gelemeyeceği bir aşamaya ulaştığı günümüzde kadınlarımız, sokakta dans etmelerine ve kahkaha atmalarına bile tahammül edemeyen anlayışa karşı sergiledikleri cesareti, 100 yıl önce Kastamonu Kız Öğretmen Okulu'nun bahçesinde ölümsüzleşen o ruhtan almaktadır.
Bu karşı duruş sürdürülebildiği takdirde kadın ile erkeğin toplumda farklı konumlarının olduğu yanılgısını ortadan kaldırabiliriz. 100. Yılında Kastamonu Kız Öğretmen Okulu'nun Bahçesinde toplanan 3 bin kadının gerçekleştirdiği ilk kadın mitingini anmak, anlamak ve gelecek nesillere aktarmak bu sorunları birlikte aşmamız için önemlidir. Şiddete, krize, yoksulluğa ve eşitsizliğe karşı; özgür, güçlü ve eşit bir yaşam için mücadele eden kadınlarımızla her alanda birlikte ve yan yana olmaya devam edeceğiz. 10 Aralık'ın 100'üncü yılı kutlu olsun.'