"9 Haziran İnebolu Şeref ve Kahramanlık Günü"
CHP Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı, 9 Haziran İnebolu Şeref ve Kahramanlık Günü nedeniyle mesaj yayımladı.
Baltacı; '9 Haziran; Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 1919'da hukuken, siyaseten ve bir anlamda fiilen başlattığı İstiklal Savaşı'nın kazanılması ve bağımsız Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasında büyük katkıları olan İneboluların, Kastamonuluların onur ve gurur günüdür.
9 Haziran, Mustafa Kemal Atatürk'ün 'Gözüm Sakarya'da, Dumlupınar'da, kulağım İnebolu'da' sözleriyle adını tarihe kazıyan İnebolu'nun Kurtuluş Savaşı'nda gösterdiği üstün hizmetin, kahramanlığın, yiğitliğin, destansı mücadelesinin karşılıksız kalmadığı, halkın Meclisi Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından bu kahramanlığın tasdik edildiği, tarihe not düşüldüğü çok özel ve nesillerden nesillere taşınacak günün adıdır.
99 yıl önce Türk İstiklal Mücadelesi sırasında; İşgal ordularının el koyduğu silah ve cephane Rusya ile İstanbul'dan bin bir güçlükle tekne ve takalarla İnebolu'ya getirilmiş, Yarbaşı Mevkiiden kayıklarla boşaltılmış, bu kutsal emanetler elden ele, yaşlı- genç, çocuk-kadın demeden, omuzlarda ve yakın-uzak bütün çevreden sağlanan kağnılarla, at arabalarıyla, öküz ve mandalarla ard arda, İnebolu- Küre –Seydiler –Kastamonu yolu ile bağımsızlık Savaşı veren Kuvay-i Milliye güçlerine ulaştırılmıştır.
Kastamonuluların, İneboluların bu toprakları vatan yapma gayretini, İnebolu kıyılarını 9 Haziran 1921'de bombalayan Yunan zırhlıları da dahil hiçbir emperyalist güç önleyememiştir. Yiğit İnebolu halkı sahilde iskele olmadığı için alargadaki gemilerde bekleyen 300 bin ton cephaneyi Denk kayığı adıyla bilinen tekneleriyle 3 yıl boyunca karaya çıkarmıştır.
İnebolu'ya çıkarılan cephane 70 yaşındaki Hamamcı Kadı Salih Reis'in omuzunda kağnıya, kağnıdaki cephane ise bebeğiyle donarak şehit olan Türk kadınının kahraman örneklerinden Şehit Şerife Bacı'nın azmiyle İstiklal Yolu üzerinden batı cephesine taşınmıştır. O kadınlar ki kimi zaman Şerife Bacı, kimi zaman Rahime Kaptan, kimi zaman Halime Çavuş olmuştur.
1924 yılı geldiğinde Atatürk başkanlığındaki TBMM tarafından Milli Mücadele'ye katkılarından dolayı İnebolu Mavnacılar Loncası, yani Kayıkçılar Cemiyeti Beyaz Şeritli İstiklal Madalyası ile onurlandırılmıştır. Bu madalya İneboluların şahsında; Abana, Bozkurt, Çatalzeytin, Cide, Doğanyurt, Küre, Devrekani, Seydiler, Şenpazar, Azdavay, Pınarbaşı, Daday, Taşköprü, Hanönü, Araç, Ağlı, İhsangazi, Tosya ve tüm Kastamonu'ya verilmiştir. İnebolu ve Kastamonu o madalyanın onurunu ruhunda halen taşımaktadır.
O gün fırtınalı havalarda dev dalgalara göğüs geren İnebolu'nun irili ufaklı onlarca teknesinde sadece Kurtuluş Savaşının demiri değil, aynı zamanda bağımsızlık, hürriyet ve ulusal onur ateşi taşınmıştır. O tekneler, o kağnılar ki dünyanın hiçbir yerinde görülmemişi başarmış, savaş gemilerine karşı kayıklarla, kağnılarla yürüyen emsalsiz bir savaş sergilemiştir. Tüm dünya bilmektedir ki; İnebolu olmasaydı, Kastamonu olmasaydı Milli Mücadele de olmazdı.
Bizler 99 yıl önce olduğu gibi bugün de baş eğmez kararlılığımız, uslanmaz vatanseverliğimizle halen istiklal yolunda yürüyoruz. Bu sorumlulukla Milli Mücadelemizin halen devam ettiğini yüreklerimizde hissediyoruz. Cumhuriyeti yeniden ayakları üzerine dikmenin, tek adam rejimine son verip, güçlendirilmiş parlamenter sistemi yeniden inşa etmenin yolunun İnebolu'dan, Kastamonu'dan, İstiklal Yolu'ndan geçtiğinin bilinciyle mücadelemizden asla vazgeçmeyeceğiz.
Bu duygularla başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları başta olmak üzere gözlerini kırpmadan canlarını bu vatan için feda eden Şehit Şerife Bacılarımızı, Hamamcı Kadı Salih Reislerimizi, Halime Çavuşlarımızı, Rahime Kaptanlarımızı bütün şehitlerimizi şükran, minnet ve rahmetle anıyorum. 9 Haziran İnebolu Şeref ve Kahramanlık Günümüz kutlu olsun.'