'Orman yangınlarında kritik eşik süreci'
Prof. Dr. Ömer Küçük, Türkiye'nin 12 dakikalık yangına müdahale süresi ile Avrupa'da ilk sırada, dünyada ise ilk 2'de yer aldığını söyledi.
Akdeniz Bölgesi başta olmak üzere ülkenin çeşitli yerlerinde çıkan yangınlarla ilgili değerlendirmede bulunan Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü ile Ormancılık ve Tabiat Turizmi İhtisaslaşma Koordinatörlüğü görevlerini de yürüten Kastamonu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Küçük, orman yangılarındaki kritik sürecin temmuz, ağustos, eylül aylarında olduğunu söyledi.
Türkiye'nin orman yangınlarını önlemek amacıyla dünyada olmayan sistemleri kullanmasına rağmen, insan kaynaklı orman yangınlarının her geçen yıl arttığına dikkat çeken Küçük, 3 ay boyunca Türkiye'de yaşayan herkesin duyarlı olması gerektiğini söyledi.
Türkiye'nin 12 dakikalık orman yangınlarına müdahale süresi ile Avrupa'da ilk, dünyada ise ilk ikide yer aldığına dikkat çeken Küçük, Türkiye'nin orman yangınları ile mücadelede kullandığı teknolojilerle Amerika Birleşik Devletleri ile yarışabilecek seviyede olduğunu vurguladı.
Orman yangını sezonunun kuraklık sebebiyle daha erken başladığını belirten Küçük, "Türkiye açısından orman yangınlarının kritik eşik sürecinin yeni başladığını ifade etmek isterim. Temmuz, ağustos ve eylül aylarında daha yüksek sıcaklıkların ve özellikle şiddetli rüzgarların olmasına dikkat çekmek istiyorum. Poyraz ve lodos rüzgarların olması durumunda bu zamanlarda çıkabilecek yangınların çok daha tehlikeli hal alabileceği geçmiş kayıtlardan görülebilir. Tehlikeli hal alma ihtimali çok daha yüksek orandadır." dedi.
Alınacak önlemlerle ilgili tavsiyelerde bulunan Küçük, "Özellikle kritik zamanlarda ormanlık alanlarda ateş yakılmaması, yetkililerimizin ikazına uyarak girişin yasak olduğu dönemlerde ormanlık alanlara girilmemesi gerekiyor. Ayrıca anız yakma olayından da vazgeçmemiz lazım. Anız yangınları sonucunda toprak sertleşiyor. Dolayısıyla toprakta bir verimsizlik bir kayıp da yine karşımıza çıkıyor. Çıkan bir anız yangını ormana bitişikse çok süratli bir şekilde ormana sirayet edip büyük orman yangınlarına sebebiyet verebiliyor." ifadelerini kullandı.
Kastamonu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Küçük şöyle devam etti:
"İnsanların olmadığı, elektrik nakil hatlarının bulunmadığı ve yıldırım düşmesinin de olmadığı yerlerde eğer orman yangını meydana geliyorsa bunların arka planının çok iyi şekilde araştırılması gerekiyor. Bu konuda hassas olmamız lazım. Bu tür kritik süreçlerde, yangına hassas bölgelerde, orman içerisinde giriş çıkışın yasak olduğu yerlerde, tanınmayan kişilerin görülmesi durumunda mutlaka yetkili kişilere bilgi verilmesi, ihbarda bulunması gerekiyor." dedi.