'Oğuz Atay Öykü Ödülü' sahibini buldu

Bu yıl 4'üncüsü düzenlenen 'Oğuz Atay Öykü Ödülü' sahibini buldu.

  • 545

Ünlü yazar Oğuz Atay adına İnebolu Kültür ve Sanat Derneği tarafından bu yıl 4'üncüsü düzenlenen "Oğuz Atay Öykü Ödülü" sahibini buldu.

Ödül törenine seçici kurul üyeleri, "Hapishanedeki Ayna" öyküsü ödül alan yazar Tolga Kılıç ile anı kitapta öyküsü bulunan yazarlar ile davetliler katıldı.

"OĞUZ ATAY VE İNEBOLU YAN YANA"

İnebolu Kültür ve Sanat Derneği Başkanı Hasan İlyasoğlu, "Bugün Oğuz Atay'ı doğum tarihi olan 12 Ekim'de ve doğduğu kentte bir kere daha anmaktan ve 'Oğuz Atay Öykü Ödülü'nün 4'üncüsünü yapmaktan çok mutluyuz. Geçen 4 yılda ülkenin her bölgesinden ve yurt dışından her yaş ve meslek grubundan yüzlerce yazar katıldı aramıza. Öyküleriyle binlerce kez dillendi Oğuz Atay ve İnebolu yan yana. Bir yandan Oğuz Atay'ın biyografisindeki İnebolu anlamını ve duruşunu sağlamlaştırırken diğer yandan İnebolu'dan çoğaltır olduk Oğuz Atay'ın edebiyattaki varlığını. Ödülümüzün yerini bulmasına, büyümesine emek veren, desteğini esirgemeyen başta seçici kurulumuzu oluşturan kıymetli yazarlarımız Sayın Altay Ömer Erdoğan, Sayın Ercan Yılmaz, Sayın Hasan Özkılıç, Sayın Hülya Soyşekerci ve Sayın Hüseyin Peker olmak üzere İnebolu esnafına, İnebolululara, Ankara İnebolu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğine, derneğimizin üyesi sevgili yol arkadaşlarıma, yerel basınımıza ayrı ayrı tüm katılımcılara, yazarlarımıza derneğimiz adına teşekkürü borç bilirim." dedi.

"ATAY'I SEVGİYLE ANIYORUZ"

Ankara İnebolu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Simge Kömeçoğlu, "Üretmekten vazgeçtiğimiz her alanda bağımsızlığımızdan kaybeder, özgün eserler ortaya koyamaz hale geliriz. Üretmek ise çaba emek ister sabır ister, hele de edebi bir eser ortaya koymak söz konusu ise uykusuz geceleri göze almak gerekir. Bu nedenle üretmemiz, üreteni desteklememiz gerekmektedir. Okuma yazma oranlarımız göz önünde bulundurulduğunda taşın altına elimizi fazlası ile koymamız gerekmektedir. Taşın altına elini koyup bu etkinliği düzenleyen İnebolu Kültür ve Sanat Derneğine, özellikle başkanı Hasan İlyasoğlu ve Özlem Keskin'e sonsuz teşekkürler. İyi ki doğdun iyi ki İnebolu da doğdun Oğuz Atay, sevgiyle anıyoruz." dedi.

"İNEBOLU, OĞUZ ATAY'IN YURDUDUR"

"Oğuz Atay Öykü Ödülü" yürütücüsü, "Oğuz Atay Öykü Ödülü" anı kitabının genel yayın yönetmeni yazar Özlem Keskin, "Her köşesinde; hayatın, mücadelenin ve sevginin izlerini taşıyan İnebolu, yalnızca bir adres değil; duyguların ve anıların biriktiği ceviz ağacından oyma çeyiz sandığıdır aslında. Bazı kentlere uzun yolculuklar, bazılarına neşeli kahkahalar yakışırken en çok hüzün yakışır ona. Kıymetinden hiç kuşku duymadan taşırız hüznü boynumuzda. Daracık sokaklarını adımlarken, tarihin ağırlığından çok daha öte, gidip de dönemeyenlerin umut dolu gözleri canlanır coğrafyanın ruhunda. Bazen Oğuz Atay'ın kaleminden bir karakter, gölge gibi sıyrılıp gider sokağımızdan. Bütün yolculuklarımız içsel yolculuğumuzla kesişir o anda. Oğuz Atay ve İnebolu birbirini tam da bu noktada tamamlar. Aynıdır çünkü Atay'ın sözcüklerinden yükselen ile İnebolu'nun sokaklarından yansıyan ezgi." dedi.

"BÖYLE BİR ÖDÜL ALMAK BENİ ÇOK GURURLANDIRDI"

"Hapishanedeki Ayna" öyküsü ödül alan yazar Tolga Kılıç, "Ben öykülerimi karanlık odalarda yazmaya alışkınım, Yazmak için aşılayan ve en sevdiğim yazarların başında gelen Oğuz Atay'ın doğduğu yerde onun doğum tarihinde böyle bir ödül almak beni çok gururlandırdı. Her zaman yazılarından feyz aldığım ve hayranlıkla okuduğum ustalarımdan böyle bir değer görmek benim için çok büyük bir onur oldu. İnebolu Kültür ve Sanat Derneği Başkanı Hasan İlyasoğlu'na ve yönetimine, Özlem Keskin hanımefendiye sonsuz teşekkür ediyorum." dedi.

"İSTİKLAL MADALYALI BİR İLÇEDE YAŞAMAK ONUR VE GURUR VERİCİ"

Seçici Kurul Üyesi Hülya Soyşekerci, "Oğuz Atay'ın anısına saygıyla yeniden merhaba demek onu selamlamak çok güzel ve gurur verici bir duygu. İnebolu'da olmaktan çok mutluyum. Tarihi konaklarıyla, doğal güzellikleriyle, denizin güzelliğiyle her bakımdan ilgi çeken ayrıca İstiklal Madalyası olan bir ilçe. Böyle bir ilçede yaşamak onur ve gurur vericidir. İlçenin değerli insanlarından Oğuz Atay, Türk edebiyatının en kıymetli kalemlerinden birisidir. Yazarın yaşadığı dönemde onu anlayabilen ve değerlendirebilen okular oldukça azdı. Yazarımız Oğuz Atay 43 yaşında erkenden hayata veda etti. Yaşasaydı o kıymetli eserlerine daha çok eser katardı." dedi.

Etkinlik, Oğuz Atay'ın doğum günü anısına kesilen pasta ile sona erdi.

Ayrıca seçici kurulun geçen ay yaptığı değerlendirmede de, "Sadık Köpeksiler" öyküsüyle Başak Tuncel, "İkinci Kış" öyküsüyle Tutku Sıla Dinç, "Öyleyse Vurun Baltayı" öyküsüyle Seher Tanıdık, "Direkler Arası" öyküsüyle Dilek Türel, "Körebe" öyküsüyle Ergün Doğan, "Okuyamadığımız Her Kitap İçin Yavaşça Acele Ederdik" öyküsüyle Ebru Say, "Nehir Yolcuları Kalmasın" öyküsüyle İlknur Lalek, "Zamanın Tozu" öyküsüyle Serap Işık, "Nalân Roman" öyküsüyle Nazlı Akın ve "Kıymık Gibi" öyküsüyle Metin Turan Oğuz Atay Öykü Ödülü 2024 anısına hazırlanacak seçkiye değer görülmüştü.

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme