Midyat'ta köy okulunda okuyan öğrencilerinden örnek davranış

Mardin'in Midyat ilçesine bağlı Budaklı köyü İlköğretim Okulu öğrencileri 'Biz Çöp Değiliz' geri dönüşüm sergisinde atık maddelerden yaptıkları ürünleri sergilediler.

  • 852
TAKİP ET
Mardin'in Midyat ilçesine bağlı Budaklı köyü İlköğretim Okulu öğrencileri 'Biz Çöp Değiliz' geri dönüşüm sergisinde atık maddelerden yaptıkları ürünleri sergilediler. Çevre duyarlılık gösterilmesi için yapılan çalışmada öğrenciler hünerlerini sergiledi.

Belediye Binası yanında bulunan Atatürk büstü önünde açılan 'Biz Çöp Değiliz' sergisinde öğrenciler atıl durumdaki eşyalardan ürünleri sergiledi. Sergide, Belediye Başkanı Şehmus Nasıroğlu, Budaklı İlköğretim okulu öğretmenleri ve öğrenciler hazır bulundu. Okulda gördükleri 'Serbest Etkinlik' derslerinde üç sene çalışarak bu ürünleri yapan 4. sınıf öğrencileri, öğretmenleriyle birlikte Midyat' ta sergi açtı. Ekolojik dengeyi sağlamak, bunu öğrencilerin hayat biçimi haline getirmek, aşırı tüketim alışkanlıklarından ziyade hangi eşya nasıl dönüştürülebilir, kendi yararlı hale nasıl getirilir, çöpten nasıl kurtulur bilincini öğrencilere aşılamak amacıyla açılan sergide öğrenciler tarafından çöpün nasıl dönüştürülerek yararlı hale getirilebileceği yapılan değişik çalışmalarla anlatıldı. Portakal kabuklarından yapılan mumluklar, eski ayakkabı ve kutulardan yapılan saksılar, atık iplerden yapılan ponponlar, atık şişeden yapılan vazolar, atık elbiselerden yapılan oyuncak bebekler gibi çalışmaların olduğu sergide çöp olarak tabir edilen bir çok eşya öğrenciler tarafından dönüştürülerek kullanışlı bir madde haline getirildi. Öğrenciler bu şekilde çevreye duyarlılık gösterilip, doğaya sahip çıkmayı hedefledi.

Budaklı Köyü ilköğretim okulu 4. Sınıf öğretmeni Rında Latife Şahin yapılan çalışmalarla ilgili basın mensuplarını bilgilendirdidi. Şahin,' 24 öğrencim var üç yıldır beraberiz çocuklarla. Başından beri çocuklara ben doğayı, dönüşümü çeşitli aşamalarla öğrettim. En son noktası artık eline alabileceği her objeyi ben bununla ne yapabilirim? Sorusuyla çocukların dönüşüm çalışmaları bu bir şekilde. Genel anlamda hayatın bir felsefesi haline getirmesini amaçladım. Yani bunu yapan bir insan hiçbir şeye zarar vermez. Etrafını korur. İnsan sevgisiyle dolar. Doğa sevgisi olmadan zaten diğer sevgilerin doğabileceğini düşünmüyorum. Temel amaç buydu. Ekolojik dengeyi sağlamak elindekileri değerlendirmeyi öğrenmek ve aşırı tüketim toplumunun o alışkanlıklarından uzak tutmak. Üretim, bizim sihirli kelimemiz buydu. Bu çalışmaların büyük kısmını onlar tamamladı. Öğrencilerimi tebrik ederim.' diye konuştu.

Yapılan çalışmaya öğrencilerin özen gösterdiğini dile getiren okul öğretmenlerinden Zeki Şahin ise 'Köy okulu olduğumuz için maddi imkanlarımız eksikti. Bir şehirdeki okul gibi ya da bir kolej gibi maddi imkanlarımız yoktu. Bizde olabildiği kadar elimizdeki olanakları kullandık. Temel amacımız özellikle kirlenen dünyamız küresel ısınmadan dolayı artık atık maddeler bir çöpe dönüşen dünyamızı temizlemek ve çevre bilinci uyandırmak özellikle. Çocuklarda sağ olsunlar baya yardımcı oldular çoğu onların eseri.' şeklinde konuştu.

Çalışmaya başama aşamalarını anlatan 4. Sınıf öğrencisi Sedef Alptekin'de 'Önce bir hayalimiz vardı. Öğretmenimizle konuştuk. Müdür Beye gittik anlattık. Müdür bey bize bir oda verdi. Odayı temizledik. Bir hafta onunla uğraştık ondan sonra atölyeye dönüştü. Bulduğumuz malzemeleri getirdik. Çabaladık sonra bu şeyler çıkardık. Bu tarz eşyaları. Dünya çöp değil, her şey çöp değil, çöp kutularına atmamalıyız.'
Bu arada bir gün açık kalacak olan sergiden satılan ürünlerin gelirleri ile öğrencilere test ve tatil kitapları alınacağı belirtildi.
Yorumlar 1

Bakmadan Geçme