'Meşhur Tosya Pirinci'nin lezzeti Ilgaz'ın karından geliyor

Kastamonu'nun pirinciyle ünlü Tosya ilçesinde, çeltik üretiminde Ilgaz Dağı'nın kar suyu kullanılıyor.

  • 733
TAKİP ET

Türkiye'de lezzetli pirinciyle ün yapan Kastamonu'nun Tosya ilçesinde çeltik sulamasında Ilgaz Dağı'nın kar suları kullanılıyor.

Atatürk'ün talimatıyla 1926 yılında Türkiye'nin ilk çeltik fabrikasının kurulduğu ilçede, 'sarıkılçık' başta olmak üzere 'yaşar', 'maratelli' ve 'Osmancık' pirinç çeşitleri üretiliyor.

Lezzetiyle Türkiye genelinde rağbet gören Tosya pirinci, 'sarıkılçık' türüyle ön plana çıkıyor. Tosya'ya has sarıkılçık pirincine coğrafi işaret almak için 2012'de başlatılan çalışmalar geçtiğimiz haftalarda sonuçlandı.

Sarıkılçık pirinci 'Tosya pirinci' olarak tescillendi.

Tosya Ziraat Odası Başkanı Ahmet Akdiken, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Tosya pirincinin lezzetinin Türkiye sınırlarını aştığını ifade etti.

İlçede yıllık pirinç üretiminin 5 bin ton olduğunu belirten Akdiken, 'Tosya'ya özgü olan sarıkılçık, çok özel bir ürün. Birçok yerden talep geliyor ama ancak iç piyasaya yetiyor. Avrupa'ya gittiğimde orada bile Tosya pirincinin ismini gördüm. Devrez Vadisi'nde pirinç ekiyoruz. Ilgaz Dağları'ndan eriyen kar suları bu vadiye iner. İki metreyi bulan karlar eridiğinde suyu Devrez Çayı'na taşınır. Biz, çeltiğimizi bu suda yetiştiririz.' dedi.

Tosya Ziraat Odası olarak Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümüne araştırma yaptırdıklarını, çeltik üretiminde kullanılan suyun analizini yaptırdıklarını anlatan Akdiken, suyun, kimyasal oksijen ihtiyacı, biyolojik oksijen ihtiyacı, amonyum azotu, nitrat azotu, toplam fosfor, toplam çözünmüş madde, doymuş oksijen gibi değerlerinden yola çıkılarak birinci sınıf, yüksek kaliteli su olduğunun ortaya konulduğunu vurguladı.

Kendilerine verilen raporda da Tosya pirincinin lezzetinin Devrez Çayı'nın suyundan kaynaklandığını vurgulayan Akdiken, 'Haklı bir üne sahip olan Tosya pirinci Ilgaz Dağları'ndan gelen berrak ve temiz kar sularıyla yetişiyor. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından suyun analizi yapıldı, kalitesi ortaya konuldu. Pirincimizin lezzeti bu sudan geliyor.' ifadesinde bulundu.

Aşağıdikmen köyü muhtarı Kadir Eken de köylerinde bin dekar alanda çeltik ekimi yapıldığını kaydetti.

Çeltik üretiminde Devrez Çayı'ndan gelen suları kullandıklarını belirten Eken, 'Mayıs ayında ekimimizi yaparız. Elimizden geldiğince her gün tarlaya geliriz. Günümüzün büyük bölümü tarlada geçer. Eylül, ekim ayında hasat yapılır. Yıllardır doğal yöntemlerle üretim yapıyoruz. Ürettiğimiz pirinç lezzeti nedeniyle rağbet görüyor.' diye konuştu.

Bakmadan Geçme