KUZKA'dan maden sektörüne bilgilendirme

Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA), İstanbul'da maden sektöründe faaliyet gösteren sektör temsilcilerine yönelik Yurt Madenciliğini Geliştirme Vakfı tarafından düzenlenen 'Madencilik Sektöründe İş ve Maden Hukuku, Yönetimde Sorun Çözme, Finansal Yönetim ve Madencilik Sektöründe Teşvikler' konulu bilgilendirme seminerine katılım sağladı.

  • 688
TAKİP ET

Maden sektörüne yönelik olarak İstanbul Teknik Üniversitesi Maçka Sosyal Tesislerinde düzenlenen eğitim seminerinde KUZKA Çankırı Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Mahmut Oral Taşçı, 'Madencilik Sektöründeki Devlet Destekleri, Yatırım Teşvik Sistemi Uygulamaları (Genel, Bölgesel, Büyük Ölçekli, Stratejik, Öncelikli Yatırım Konuları vb.) ile Ajans Mali Destek Programları ve TR82 Yatırım Ortamı hakkında' bilgilendirme sunumu gerçekleştirdi.

OSB'deki yatırımlar 6. bölge teşviklerinden faydalanıyor
Sunumunda Bölgesel Yatırım Teşviklerinde 5. Bölgede yer alan Çankırı'nın yatırımcıya önemli avantajlar sunduğunu vurgulayan Taşçı, şu bilgileri paylaştı. 'Özellikle yatırımlar OSB'de yapıldığında bir alt bölge desteği olan 6. Bölge desteklerinden faydalanma imkanı sunuluyor. Bu kapsamda bölgesel yatırım konusuna giren üretim tesisleri için alınacak makine ve ekipmanlar KDV ve gümrük vergisinden muaf tutuluyor. Kullanılan TL bazlı kredilerde 700 bin TL'ye kadar 5 puan indirim (döviz bazlı kredilerde 2 puan) sağlanıyor. 2018 yılında üretime yönelik bölgesel yatırım teşvik belgesi kapsamındaki inşaat harcamalarında KDV iadesi bulunuyor. Ayrıca tesiste çalışacaklar için 10 yıl boyunca asgari ücret üzerinden SGK primi işveren hissesi muafiyeti sağlanmakta ve vergi indirimleri yapıldığı konusunda açıklamalar yapıldı. Yatırım Teşvik sisteminde maden istihraç yatırımları ve/veya maden işleme yatırımlarının (4/6/1985 tarihli ve 3213 sayılı Maden Kanununda tanımlanan I. grup madenler ve mıcır yatırımları ile İstanbul ilinde geçekleştirilecek istihraç ve /veya işleme yatırımları hariç) öncelikli yatırım konuları arasında olduğu ve bulundukları bölgelerde 5. Bölgede uygulanan bölgesel desteklerden faydalanabilecekler. Ancak bu yatırımlar 6. Bölgede yer almaları halinde ise bulunduğu bölge desteklerine tabi olacaklar.'

Madencilik sektörüne avantajlı teşvikler sunuluyor
Ülkemizde öncelikli yatırım konuları arasında değerlendirilen madenlerin (linyit, taşkömürü vb.) işletme ruhsatı ve izni kapsamında, girdi olarak kullanıldığı elektrik üretimi yatırımları hakkında bilgilerin de verildiği eğitimde, metal üretimine yönelik yatırımlarda, metalik madenlerin (Altın, Gümüş, Platin, Bakır, Kurşun, Çinko, Demir vb.) cevher ve/veya konsantresinden nihai metal üretimine yönelik yatırımlar (bu tesislere entegre madencilik yatırımları dahil)'da minimum 50 milyon TL yatırım yapılması halinde bu yatırımların da büyük ölçekli yatırımlar başlığından desteklenebileceği sektör temsilcilerinin bilgisine sunuldu.

Bakmadan Geçme