'Köye ev yapmak sorun olmaktan çıkacak'

İl Genel Meclisi köylerine geri dönmek isteyen ancak ev yaptırmak için yasal prosedürlere takılıp vazgeçen vatandaşların sorunlarına el attı.

  • 14928
TAKİP ET
Meclis Kastamonu'ya göçü hızlandırmak için büyükşehirlerden memleketine dönmek isteyen ancak ev yaptırmak istediğinde yasal sorunlarla karşılaşmaması için çalışma yapacak.

Kastamonu'nun yıllardan beri kanayan yarası haline gelen göçün durdurulması ve tersine göçün başlatılması için ilk çalışmayı İl Genel Meclisi attı. Köyüne geri dönmek isteyen vatandaşlar ev yaptırmak istediklerinde 6 ay süren yasal prosedürlerle karşılaşıyor ve yasal prosedürleri aşamadıkları için ev yaptırmaktan vazgeçiyor dolayısıyla tersine göçün başlatılması çalışmalarında amaca ulaşılamıyordu.

Gurbetçilerin imar ve kentsel iyileştirme konularındaki serzenişlerine kayıtsız kalmayan MHP İl Genel Meclisi üyeleri verdikleri önerge ile köyde ikamet amaçlı ev yapılmasının önündeki engeller ve engellerin kaldırılmasının araştırılmasını istedi. İl genel Meclisi AR-GE Komisyonu tarafından çevre illerde yapılan araştırmalarda özellikle köylerde yeni ikamet yapmayan isteyen vatandaşların önce köy muhtarlığından onay aldığını, daha sonra ise İl Özel İdaresi'ne giderek projelerin onaylandığını belirtti.

'VATANDAŞLARIMIZ KÖYLERİMİZE YERLEŞMEKTEN VAZGEÇİYOR'
Yasal mevzuatın köyüne geri dönmek isteyen vatandaşlar üzerinde olumsuz etki oluşturduğuna dikkat çeken İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Kayıkçı, kırsal nüfusunu arttırmak isteyen Kastamonu'nun bu sorunu mutlaka çözmesi gerektiğine dikkat çekti. Resmi kurumların vatandaşlara zulüm etmemesi gerektiğini ifade eden Başkan Mehmet Kayıkçı: 'Köylerimizde yeni yapılacak olan ikamet amaçlı yapıların yapılması için bazı yasal prosedürler bulunuyor. Bu prosedürleri aşmamız gerekiyor. Bu prosedürleri aşamadığımı zaman ise vatandaşlarımız köylerimize yerleşmekten vazgeçiyor. Diğer illerde bu problem küçük bir düzenleme ile ortadan kaldırılabilirken biz hala bu problemin üzerinden gelemiyoruz' dedi.

HASAN TIĞLI: 'BU UYGULAMA TAM BİR ZULÜMDÜR'
CHP İl Genel Meclisi Abana Üyesi Hasan Tığlı ise vatandaşlara yaşatılan bu zorluğun yakın dönem içerisinde çıkarıldığını kaydederek: 'Bundan 10-15 sene önce böyle bir yasal mevzuat yoktu. Köy muhtarının oluru ile ev yapmak isteyen vatandaşlarımız çok rahat bir şekilde evini, barkını yapabiliyordu. Lakin giden valimiz ve şu anda Isparta Valisi olan Şehmus Günaydın döneminde köylerine ev yapmak isteyen herkes için İl Özel İdaresi ve diğer kurumlar tarafından görüş alınması yönünde karar çıkartıldı. Neden çıkarıldı bilmiyoruz ancak çıkarılan bu karar Kastamonu için zararı olan bir karardır. Şimdiki mevzuata göre köyüne ev yapmak isteyen bir vatandaşımız 12 kurumdan olur almak zorunda kalıyor. Bu uygulama tam bir zulümdür. Bizim amacımız vatandaşların hayatlarını kolaylaştırmaktır. Özellikle kırsal bölgelerimizde nüfusun azalmasını istemiyorsak mevzuatı eski haline getirelim. İşleri kolaylaştıralım. Abana'da ev yapmak isteyen bir vatandaşımız 2 aydan beri mevzuatı aşmak için çaba sarf ediyor. Şu anda aşabilmiş değil. Aşabilir mi bilmiyorum. Mevzuatı aşamazsa ev yapıp memleketine geri dönmekten vazgeçecek. Ev yapılması için izinleri kolaylaştıralım ama zemin etüdü konusunda şart koşalım. Zamanında yapılan bir cami heyelan bölgesinde olduğu için kayboldu gitti. Aynı durumları tekrar yaşamayalım. İzinleri kolaylaştıralım ancak tedbiri de elden bırakmayalım' diye konuştu.

AR-GE Komisyonu tarafından hazırlanan rapor ilgili çalışmanın yapılması için İl Özel İdaresi'ne gönderildi.
Ayrıca meclisin bir diğer gündem maddesinde yer alan Taşköprü-Hanönü, Çatalzeytin-Abana-Bozkurt ilçelerine bağlayan 80 km uzunluğundaki yolun rehabilite edilerek ulaşım kolaylaştırılması yönündeki komisyon raporları oy birliği ile kabul edildi. Yol için çalışma yapan 3 ayrı komisyonun ortak görüşünde şu ifadelere yer verildi: Mevcut yol kullanılmamakla birlikte yeninden yapıldığı zaman birçok ilçemizin sahile ulaşmasını kolaylaştıracaktır. İl Özel İdaresi yol ağında olan yol Karayolları yol ağına alınırsa birçok sorunu ortadan kaldıracaktır. Bu konuda gerek siyasi anlamda gerekse kurumlar arasında istişare yapılmalı.'

Kazım BOLAT
Yorumlar 7
Şaban İpar 21 Nisan 2020 18:44

Ben cide ilçesi Soğuksu kasabası kovanören köyü sizlerinde dediği gibi 10.15 sene öncesi gibi olmasını istiyorum köyüme ev yapıp geriye dönmek istiyorum butür engelerden dolayı geridönemiyorum maddi durumum iyi olmadığından proje parası + elektrik bağlanması için para ödenmesi herkesi yada benim gibi maddi durumu olmayan lar için gerçekten zor vahim birolay saygılarımla

Salih çelebioğlu 12 Nisan 2020 14:09

Ben inebolu ilçesine bağlı kızıl kara mahallesin de dede den.kalma.müşterek bir yaklaşık 4 dönüm hisse libir bahçemiz var hissemize kalan kısmının vergisini veri yoruz kendi.hissemizolmasina ragmae bu alan-ı ayırıp kendimiz kullanmıyoruz bizim olmasına rağmen kullanan diğer hissedar.lardan.birisi.biz kullanalim yerimizi dedigimiz de mahkeme oradadeniliyor bunun nasil çözeceğiz bize bir cikis yolu gösteren bir kamu görevlisi yokmu acaba?

IMDAT ÖZCAN 10 Nisan 2020 23:15

Ben azdavayin köyündenim köyüme dönmek istiyorum ama kendime ait bir arsam yada ev yerim yok onun için memleketime gidemiyom yetkililerden bir yardım istiyom saygılarımla

SAMİ YURUTAŞ 07 Haziran 2018 17:48

Kastamonu İlinin Araç ilçesi TERKE köylerinde ev yapmak (30 yıl İstanbul dayım inşaat işleri ile bayağı işim oldu) mümkün değil plan proje harç v.s şeyler isteniyor ama belli bir adres yokki siz bunu alabilesiniz nerede sosyal devlet kendi tapulu arsanıza ev yaptıramıyorsunuz gerekçe belli değil Muhtarı görürsen eşi dostu akrabası veya onun ustasına iş yapıştıran biri yada köy dernek başkanın ve kardeşlerinden biriysen sorma inşaata hemen izin var ALLAH AŞKINA 360 üyesi çarpı her üyenin enaz 3 oy hakkı varsa bizim köylü olup İstanbul'daki kişilerin %90 nın ev yaptırma sorunu yada manisi var böyle prosedür hiç görmedim Sayın Cumhurbaşkanımız muhtarları karşısına alınca adamlar kimseyi takmaz vergi alır rüşveti ister hale geldiler. Sayın Cumhurbaşkanımız duruma bir el atma zamanı geldi geçti Kaymakamlıklar 90- 100- 120-140 m2'lik 3-4 adet hazır proje yaptırıp 1 katlı 2 katlı tripleks tipi evler için 1500-2000 TL gibi projelerden vatandaşa verirse bal kaymak olur vatandaşsa devletine küsmemiş olur.

oğuz ÇIVGIN 13 Ağustos 2016 22:17

Selamünaleyküm bende köyüne ev yapamayan mağdurlardan biriyim.Önce köy muhtarına yaptığım başvuru da beni ilçe özel idaresine,ilçe özel idaresi,il özel idaresine,il özel idaresi tapu kadostraya tapu kadostraya tarım ilçeye,tarım ilçe il tarım müdürlüğü ne zincirleme devam etti.tekrar il özel idaresine evrakların,ve yapı planım hazır bir şekilde geldiğimde köyümüzün imardan geçmediğini ama yaklaşık 10 bin liranın üstünde bir miktar para yatırarak hemen inşaata başlayabileceğini söyledi ilgili mühendis arkadaş,Allah aşkına ben 10 bin liraya inşaatın temelini atarım,bu nasıl bi saçmalık,ben apartman,rezidans veya gökdelen dikmiyorum,alt tarafı bodrum üzerine bir kat ev yspacağım

Murat yilmaz 11 Ağustos 2016 00:33

Köylerde yol sorunu elektrik su sorunu da çözülmesi lazım yol kenarında olmayan arsalara oradaki tarla sahipleri izin vermedikçe yol yapılamıyor haliyle bizim milletimiz kendinden başka kimseyi düşünmez kullanmadığı tarlaya birinin tavuğu girse kavga eder biz önce insan olmayı paylaşmayı yardimlasmayi öğrenmeliyiz elektrik alacak olsak direkleri kendimiz dikmek zorunda kalıyoruz devlet yapmıyor aslında yaparsa biz istemeyi bilmiyoruz Kürtler gibi cami çerçeveyi indirmeniz lazım biz sadece kendimize zarar verebiliriz işte kastamonu milleti önce akillanmaliyiz insan olmalıyız.

Emine Hoşafcı 06 Ağustos 2016 15:26

Ben araç uğrulu koyundenim bizim dededen kalma yerler var ama varis lerden dolayı paylaşamiyoruz ben çok istiyorum köyde bir evimiz olsun. Gidince günü birlik gidiyoz hiç bi şey anlamiyoz. Teşekkürler sevindim böyle bişeyolursa insanlar daha rahat eder belki bbirgün bende çocukluk hayalimi gerçekleştirebilir teşekkür ederim Allahım yardımcınız olsun Allaha emanet

Bakmadan Geçme