Kırsal Kalkınma Dergisi'nde Kastamonu tanıtıldı
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) yayınlarından çıkan Kırsal Kalkınma Dergisi'nin 12. sayısında 2018 Türk Dünyası Kültür Başkenti Kastamonu tanıtıldı.
Gezi sayfasında, 'Topraktan tarihe, ruha iyi gelen kent: Kastamonu' başlığıyla yayımlanan yazıda şehir, 'Batı Karadeniz'de, dağlar arasında sıkışıp kalmış karakterli bir Anadolu kenti' olarak nitelendirildi.
Dokuz bölümden oluşan yazıda, '12 bin yıllık buğday', 'şifa pazarda', 'hayat bulan tarih', 'hanlar şifahaneler', 'mimarisiyle ayakta', 'kuleden kaleye', 'ahşabın güzelliği', 'Türk Dünyası Kültür Başkenti' ve 'çepeçevre doğa' alt başlıklarıyla kentin çeşitli özelliklerine ilişkin ayrıntılar paylaşıldı.
Küre ve Ilgaz dağlarıyla çevrili Kastamonu'nun yüzde 65'inin ormanla kaplı olduğu ve 170 kilometrelik kıyısıyla Karadeniz'in en uzun sahil şeridine sahip olduğu ifade edildi.
Kastamonu'nun yüklü bir tarihinin bulunduğu, Çanakkale ve İstiklal savaşlarının kazanılmasında büyük rol oynadığı vurgulanarak, 1920'lerde de ülkenin ilk kadın mitingine sahne olduğu anımsatıldı. Bu sebepler nedeniyle, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) tarafından 2018 Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edilmesinin tesadüf olmadığına işaret edildi.
Mimarisiyle ilgili ise milli mimari akımının kurucusu Vedat Tek'in 1902'de yaptığı Hükümet Konağı, Anadolu'da açılan ilk lise, Cumhuriyet kurulduğundan bugüne kadar giyilen kadın ve erkek şapkalarının sergilendiği Şapka Müzesi ile Anadolu'nun çeşitli yörelerine ait dantellerin bulunduğu Dantel Müzesi'nden bahsedildi.
Lezzetlerine ilişkin Tosya pirinci, siyez bulguru, sarımsak, tirit, çekme helva, ekşili pilav, banduma, kızılcık tarhanası, kepekli su değirmeni unu, elma ekşisi ve simidine değinildi. Ayrıca, eski dönemlerde Kastamonu'dan Roma'ya ceviz ve badem ihraç edildiğine dikkat çekildi.
TKDK Basın, Yayın ve Halkla İlişkiler Ünitesi tarafından 3 aylık sürelerle Türkçe-İngilizce hazırlanan dergi, resmi internet sitesinden de okunabiliyor.